Zachwycające przepisy na zimę: Marynowane śliwki z pestkami

Marynowane śliwki z pestkami na zimę

Marynowane śliwki Do przepisu

Marynowane na zimę śliwki z pestkami będą nieoczekiwanym dodatkiem do świątecznej uczty. Latem w sezonie wcale nie jest trudno kupić wiele odmian śliwek, a także śliwki wiśniowe i inne owoce pestkowe, na przykład średniej wielkości morele, derenie, wiśnie, a wszystkie z nich można marynować w ten sam sposób zdobywając ciekawą i nietypową przekąskę na zimę. Nie mamy jednak wątpliwości, że będziesz chciał wcześniej skosztować rezultatu. Pozwól marynowanym owocom parzyć w słoikach przez tydzień lub dwa, pobierz próbkę i przygotuj więcej na zimę.

Przygotuj zdrowe dania, korzystając z przepisów Habit Magnet!

Reklama www.magnit.ru

Złożoność: łatwo Kalorie: 28,24 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,19 g/0,07 g/6,69PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEśliwki – 1 kg woda – 250 ml cukier – 200 ocet stołowy 9% – 150 ml anyż – 2 gwiazdki goździki – 4–5 pąków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszaj syrop szpatułką. Dodać anyż i goździki, zalać octem i dalej gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Krok 2

Sterylizuj słoiki i pokrywki. Każdą śliwkę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i układamy w słoikach.

Krok 3

Powoli wlewaj gorącą marynatę do słoików i zamykaj pokrywkami. Włożyć do dużego rondla z gorącą wodą i podgrzewać na średnim ogniu przez 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki i szczelnie zamknij pokrywki. Studzimy odwracając do góry nogami, następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Marynowane owoce możesz podawać jako samodzielną przekąskę wraz z tradycyjnymi piklami. Marynowane śliwki doskonale komponują się także z pieczonymi, duszonymi i smażonymi mięsami, zwłaszcza tłustymi.

PRZYDATNE RADY

Bardzo ważne jest dokładne umycie owoców przeznaczonych do marynowania, aby na ich powierzchni nie pozostały żadne bakterie, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że słoiki z marynatą pęcznieją.

PRZY OKAZJI

Dla śliwek marynowanych na 100 g: białko 0,65 g (0,81% wartości dziennej) • tłuszcze 0,25 g (0,28%) • węglowodany 31,59 g (18,80%) • kcal 124,66 (6,93%) • sód 0,18 mg (0,01%) • cukier ogółem 27,16 g (54,32%) • SFA 0,02 g (0,10%) • Błonnik pokarmowy 1,27 g (4,23%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja