Zachwycające przepisy na kurczaka w aromatycznej marynacie z sosem sojowym

Pyszne marynaty do kurczaka z sosem sojowym

Pyszne marynaty do kurczaka z sosem sojowym

W naszym kraju sos sojowy stał się tak popularny, że można go obecnie znaleźć w prawie każdej kuchni. Dodaje się go do przygotowanych potraw, stosuje zamiast soli, marynuje się w nim także kebab z kurczaka. Umami z sosu sojowego doskonale eksponuje smak kurczaka, a bonusem jest możliwość uzyskania apetycznej złotobrązowej skórki. Najlepsi przyjaciele sosu sojowego – miód i musztarda – również w piekarniku czynią prawdziwe cuda.

Najlepsze marynaty do kurczaka z sosem sojowymO czym porozmawiamy w artykule:Jak powstał sos sojowy? Czym jest sos sojowy i jakie ma zalety? Jak działa marynata sojowa i co jeszcze do niej dodać? Szaszłyk z kurczaka w piekarniku – jak uzyskać „dymny” aromat? z sosu sojowego i miodu Skrzydełka z kurczaka w marynacie sojowej z miodem i musztardą Kebab z kurczaka marynowany w sosie sojowym i majonezie Kurczak w marynacie sojowej na grilluKurczak w marynacie sojowej w piekarniku

Jak powstał sos sojowy?

Uważa się, że sos sojowy został po raz pierwszy przygotowany w Chinach ponad 2,5 tysiąca lat temu. W tym celu gotowaną soję poddano fermentacji z pszenicą lub jęczmieniem, następnie dodano soli i wody i pozostawiono pod uciskiem przez kilka miesięcy. Około VI wieku technologia ta dotarła do Japonii, gdzie została doprowadzona do perfekcji.

W XVIII wieku do Europy sprowadzono sos sojowy. Nowy smak bardzo szybko stał się modny w Rosji: rozprzestrzenił się najpierw wśród arystokracji, a następnie wśród kupców i burżuazji.

W XX wieku dzięki sosowi sojowemu odkryto piąty smak – umami. Odpowiada za aminokwasy powstające podczas fermentacji nasion soi.

Co to jest sos sojowy i jakie są jego zalety?

Wysokiej jakości sos sojowy składa się wyłącznie z nasion soi, pszenicy, soli i wody
Wysokiej jakości sos sojowy składa się wyłącznie z nasion soi, pszenicy, soli i wody (Shutterstock/FOTODOM)

Obecnie na półkach sklepowych można znaleźć różne rodzaje sosu sojowego – jasny, ciemny, gęsty, słodki, krewetkowy itp. Naturalny produkt uzyskiwany jest, jak wiele wieków temu, w procesie fermentacji ziaren soi. Jest to proces długi i kosztowny, co oczywiście wpływa na cenę. Nowoczesne technologie hydrolizy białek pomagają obniżyć koszty produkcji. Sos będzie gotowy za 3 dni.

Wysokiej jakości sos sojowy składa się wyłącznie z nasion soi, pszenicy, soli i wody. Składniki poddawane są sukcesywnej fermentacji i fermentacji, dzięki czemu smak produktu wzbogacony jest kwasami organicznymi. Brązowy kolor sosu sojowego to wynik reakcji Maillarda, podczas której cukry reagują z aminokwasami i tworzą złożony kompleks substancji, który nadaje wspaniały smak.

Główną cechą sosu sojowego jest to, że może znacznie zmniejszyć spożycie soli. Aminokwasy pomagają wzmocnić słony smak, więc nie ma potrzeby dodawania dodatkowej soli do żywności. Dlatego wielu dietetyków zaleca stosowanie sosu sojowego jako zdrowej alternatywy dla soli kuchennej.

Jak działa marynata sojowa i co jeszcze do niej dodać?

W marynatach do kurczaka sos sojowy spełnia kilka funkcji. Po pierwsze, dzięki aminokwasom i enzymom zmiękcza włókna białkowe, dzięki czemu mięso staje się delikatniejsze. Po drugie, dodaje produktowi smaku, wielokrotnie go wzmacniając. Po trzecie, pozwala szybciej i równomiernie solić kurczaka, dzięki czemu nie jest wymagane długie marynowanie w sosie sojowym.

Z reguły do ​​marynat sojowych dodaje się miód, musztardę, majonez, czosnek i wszelkiego rodzaju przyprawy. Tylko nie myśl, że im więcej składników, tym smaczniejsza marynata! Miód pomaga karmelizować mięso po ugotowaniu, ale jego nadmiar spowoduje przypalenie szaszłyków z kurczaka. Musztarda, chrzan, czosnek, papryczka chili itp. dodawany do marynaty, aby uzyskać jasny, pikantny smak. Majonez, podobnie jak olej roślinny, sprawi, że kurczak pozostanie soczysty i nie wyschnie podczas smażenia, a zioła dodadzą potrawie świeżości.

Kebab z kurczaka w piekarniku – jak uzyskać wędzony aromat?

Jeśli każdy kawałek kurczaka owiniemy plasterkiem surowego wędzonego boczku, mięso drobiowe nabierze „wędzonego” smaku.
Zawinięcie każdego kawałka kurczaka w plaster surowego boczku nadaje drobiowi wędzony posmak (Shutterstock/FOTODOM)

Specjalny dodatek zwany „płynnym dymem” pomoże nadać kebabowi z kurczaka dymny smak. Nie ma sensu spierać się o jego szkodliwość lub korzyść – tutaj każdy decyduje sam. Jeśli podoba Ci się ten pomysł, możesz dodać kilka kropli aromatu do marynaty lub posmarować nią kebab tuż przed grillowaniem. Tylko nie przesadzaj! Chcesz podkreślić smak kurczaka, a nie całkowicie go przyćmić.

Jest jeszcze inny sposób – każdy kawałek kurczaka owinąć cienkim plasterkiem surowego wędzonego boczku lub smalcu. Po ugotowaniu boczek lekko się zrumieni, stanie się chrupiący, a mięso drobiowe nabierze przyjemnego, lekko „dymnego” aromatu.

Świetnie jest mieć pod ręką pistolet palący. Fumiguj już przygotowane szaszłyki z kurczaka dymem – jest smaczne i efektowne.

Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane w sosie sojowym i miodzie

Marynata sojowa do kurczaka to prawdziwy ratunek. Wystarczy wymieszać ulubione przyprawy, miód i sos sojowy, polać tą mieszanką pierś kurczaka, nałożyć na szaszłyki i usmażyć na patelni. Nie potrzebujesz nawet grilla!

Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane w sosie sojowym i miodzie
Szaszłyk z piersi kurczaka marynowany w sosie sojowym i miodzie ()

Czas gotowania: 45 minut

Dodatkowy czas 2 godziny

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• filet z kurczaka – 800 g

• sos sojowy – 150 ml

• olej roślinny do smażenia – 3-4 łyżki. l.

• oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.

• czosnek – 3 ząbki

• miód – 1–2 łyżki. l.

• suszone zioła prowansalskie – 1 łyżeczka.

• świeżo zmielony czarny pieprz

1. Filet z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój na małe kawałki i włóż do miski.

2. Przełóż czosnek przez praskę, połącz z sosem sojowym, miodem, oliwą z oliwek i suszonymi ziołami prowansalskimi. Pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

3. Powstałą marynatą polej kawałki piersi kurczaka. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadzić. Przykryj górną część miski folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.

4. Namocz małe drewniane szaszłyki w zimnej wodzie na 30–40 minut. Jest to konieczne, aby nie paliły się podczas smażenia na patelni.

5. Kawałki kurczaka delikatnie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie ułóż na patyczkach do szaszłyków. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni, dodaj przygotowane kebaby, zmniejsz ogień do średniego. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.

6. Podawaj kebab z piersi kurczaka na gorąco. Sos i chlebek pita można podawać osobno.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kebab z piersi kurczaka można marynować w dowolny inny sposób, na przykład w kefirze lub odtłuszczonej śmietanie, doprawiając te fermentowane produkty mleczne dowolnymi ziołami i skórką cytrynową do smaku.

PRZY OKAZJI

Aby kebab z piersi kurczaka był bardziej soczysty, przed smażeniem na patelni każdy kawałek owiń paskiem boczku, a następnie nabij na patyki do szaszłyków.

Skrzydełka z kurczaka w marynacie sojowej z miodem i musztardą

Nasz przepis na marynatę do kurczaka jest tak dobry, że można go już uznać za klasykę. Oceńcie sami – sos sojowy, miód, musztarda, cebula i przyprawy. Ten kebab ma być pyszny!

Skrzydełka z kurczaka w marynacie sojowej z miodem i musztardą
Skrzydełka z kurczaka w marynacie sojowej z miodem i musztardą ()

Gotowanie 40 minut

Dodatkowy czas 2 godziny

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• skrzydełka z kurczaka – 1 kg

• mała cebula – 400 g

• sos sojowy – 200 ml

• korzeń imbiru – 30 g

• musztarda – 2 łyżki. l.

• czosnek – 3 ząbki

• miód – 1,5 łyżki. l.

• świeżo zmielony czarny pieprz

1. Dokładnie osusz skrzydełka z kurczaka. Przełożyć do dużej miski, patelni lub emaliowanej miski, gdzie będą marynowane.

2. Przełóż czosnek przez prasę, zetrzyj korzeń imbiru na drobnej tarce. W małej misce połącz sos sojowy, miód, musztardę, czosnek, imbir i świeżo zmielony czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3. Pokrój cebulę w grube pierścienie. Przełożyć do pojemnika ze skrzydełkami kurczaka. Wlać powstałą marynatę i delikatnie wymieszać, aby mieszanina została równomiernie rozłożona. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

4. Lekko osuszyć skrzydełka z marynaty i nakładać je na patyczki do szaszłyków na przemian z krążkami cebuli.

5. Grilluj kebab na grillu, często obracając, przez 15 minut. Można podawać ze świeżymi warzywami i pikantnymi ziołami do smaku.

UWAGA DO GOSPODARKI

Możesz bezpiecznie zostawić ten kebab w marynacie na noc w lodówce: to tylko polepszy sytuację. Jeśli więc planujesz jutro piknik, po prostu przygotuj ptaka wieczorem, aby rano pozostało tylko usmażyć skrzydełka kurczaka na otwartym ogniu.

PRZY OKAZJI

Szaszłyk z skrzydełek kurczaka można przygotować nie tylko na grillu, ale także w piekarniku (jeśli np. pogoda pokrzyżuje plany na zabawę na świeżym powietrzu). Najpierw zamarynuj także ptaka, a następnie połóż go na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 190 °C.

Kebab z kurczaka marynowany w sosie sojowym i majonezie

Szaszłyk z grillowanej piersi kurczaka to doskonała alternatywa dla wieprzowiny czy jagnięciny. Po pierwsze, ptak jest mniej tłusty, a po drugie gotuje znacznie szybciej. Przepis na doskonałą marynatę z sosem sojowym i majonezem sprawi, że kebab stanie się niesamowicie soczysty, wypróbuj!

Kebab z kurczaka marynowany w sosie sojowym i majonezie
Kebab z kurczaka marynowany w sosie sojowym i majonezie (Wydawnictwo Gastronom LLC)

Czas gotowania: 25 minut

Dodatkowy czas 30 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

• duże filety z piersi kurczaka – 4 szt.

• pomidorki koktajlowe – 200 g

• papryka żółta – 1 szt.

• sos sojowy – 6 łyżek. l.

• majonez – 3 łyżki. l.

• curry w proszku – 1/2 łyżeczki.

• świeżo zmielony czarny pieprz

• sól

Aby przesłać:

• cienki lawasz

1. Pierś pokroić na kawałki 3x3x3 cm. Posypać curry, dodać majonez i sos sojowy. Delikatnie wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-30 minut.

2. Paprykę słodką pokroić na kawałki o wymiarach 3×3 cm, dodać sól i posmarować olejem. Na cienkich szaszłykach naprzemiennie nakładać kurczaka, paprykę i pomidorki koktajlowe.

3. Rozpal węgle – powinny dobrze się palić i zamieniać w szary popiół. Połóż szaszłyki na grillu i grilluj je, często obracając, aż kurczak będzie ugotowany, czyli 10–12 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przed podaniem kebab z piersi kurczaka na grillu należy pozostawić na 5 minut pod folią, aby odpoczął. Idealnym uzupełnieniem tego dania będzie cienki chlebek pita i świeże zioła.

PRZY OKAZJI

Do kebaba z piersi kurczaka można dodać także niezbyt duże pieczarki, które należy najpierw skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.

Kurczak w marynacie sojowej na grillu

Jeśli zastanawiasz się nad menu na wakacje na wsi, ten przepis Ci się przyda. Szaszłyków z kurczaka z warzywami zdecydowanie nie można nazwać nudnymi, szczególnie jeśli zastosujemy marynatę sojową z przyprawami.

Kurczak w marynacie sojowej na grillu
Kurczak w marynacie sojowej na grillu ()

Czas gotowania: 45 minut

Dodatkowy czas 1 godzina

10 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

• tuszka z kurczaka – 1,2 kg

serca i wątróbka z kurczaka – 400 g

• mała cukinia – 2 szt.

• mała czerwona cebula – 3 szt.

• małe pomidory – 6 szt.

• papryka zielona – 1 szt.

• pieczarki – 8 szt.

• świeżo zmielony czarny pieprz

Na marynatę:

• sos sojowy – 150 ml

• oliwa z oliwek – 100 ml + 4 łyżki. l.

• cytryna (sok i skórka) – 1 szt.

• mała ostra papryka czerwona – 1 szt.

• czosnek – 6 ząbków

• tymianek – 3 gałązki

• rozmaryn – 3 gałązki

1. Zmiażdż czosnek płaską stroną noża. Kapsuła ma pikantny…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja