Brzoskwinie w syropie na zimę
Do przepisu
Przygotuj brzoskwinie w syropie na zimę, zwłaszcza jeśli te wspaniałe owoce rosną we własnym ogrodzie. W rezultacie otrzymasz doskonały, aromatyczny i niezwykle smaczny deser, zwłaszcza jeśli dodasz do niego bitą śmietanę. Dodatkowo tak konserwowane brzoskwinie można wykorzystać jako nadzienie do ciast, tart i tart. Zalet w sumie jest sporo – pomimo tego, że przygotowanie tego preparatu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Po prostu postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi przepisu, a będziesz mieć pewność doskonałych rezultatów.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 444,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,90 g/0,10 g/111,00DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIbrzoskwinie – 4 kg woda pitna – 2 lcukier – 400 kwas glimonowy – 2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj brzoskwinie. Umyj owoce i przekrój każdy w poprzek. W dużym rondlu zagotuj wodę. Brzoskwinie zanurzaj porcjami na 1 minutę, następnie umieść je na durszlaku za pomocą łyżki cedzakowej. Obierz brzoskwinie.
Krok 2
Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki. Sterylizuj 1-litrowe słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób i pozwól im dobrze wyschnąć. Ułóż na nich ściśle brzoskwinie, uważając, aby nie uszkodzić owoców.
Krok 3
Doprowadzić wodę pitną do wrzenia. Ostrożnie polej nią brzoskwinie w słoikach, zamknij pokrywki i odstaw na 30 minut. Następnie spuść wodę do garnka za pomocą specjalnej plastikowej pokrywki z otworami.
Krok 4
Do wody na patelni dodaj cukier i podpal. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować przez 2 minuty. Dodaj kwas cytrynowy. Gotuj przez kolejną 1 minutę.
Krok 5
Wrzącym syropem zalej brzoskwinie w słoikach i natychmiast zamknij. Odwróć go na złożony ręcznik i owiń ciepłym kocem. Pozwól mu całkowicie ostygnąć w ten sposób.
UWAGA DO GOSPODARKI
Brzoskwinie w syropie najlepiej przechowywać w lodówce, na najcieplejszej półce. Jednak spokojnie „przezimują” w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, gdyż powolne schładzanie w ciepłym kocu całkowicie zastępuje proces klasycznej sterylizacji w wodzie.
PRZY OKAZJI
Do słoików z brzoskwiniami możesz dodać dowolne przyprawy. Wystarczą anyż gwiazdkowaty, cynamon lub laska wanilii. Dodaj przyprawy przed wlaniem syropu do brzoskwiń w słoikach (krok piąty).