Bakłażany na zimę bez sterylizacji
Do przepisu
To absolutnie wspaniały gruziński przepis – bakłażany na zimę bez sterylizacji. Niezłe jest nam połączenie bakłażana i orzechów ze słynnych bułek orzechowych. Te dwa pozornie odległe produkty zdają się być dla siebie stworzone. Nasiona kolendry, chmiel suneli (najlepiej z utskho – kozieradką), seler, szafran imeretyński – wszystkie te przyprawy nadają ton i w pełni oddają charakter kuchni gruzińskiej. Ale ponieważ zamierzamy konserwować bakłażany bez sterylizacji, ocet będzie odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu. Warstwa oleju roślinnego na wierzchu bakłażana „uszczelnia” żywność i zapobiega tworzeniu się pleśni oraz psuciu się konserw.
Złożoność: łatwo Kalorie: 243,45 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 4,14 g/20,68 g/10,56PustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg bakłażanów 200 g cebuli 100 g obranych orzechów włoskich 100 ml octu 5% 150 ml oleju roślinnego + olej do smażenia bakłażanów 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka. chmeli-suneli 1 łyżeczka. Szafran imeretyński 10–12 łodyg selera z liśćmi 8 łodyg pietruszki 8 łodyg kolendry 2–3 ząbki czosnku papryka do smaku sól do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.
Krok 2
Podgrzej olej roślinny – podgrzej do wrzenia i ostudź.
Krok 3
Bakłażany umyj, pokrój w 2 cm plastry i włóż do pojemnika, posyp solą. Przykryć pokrywką i odstawić na 3-4 godziny.
Krok 4
Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać sól i odstawić na 1-2 godziny. Następnie mocno ściśnij.
Krok 5
Wyciśnij bakłażany i smaż porcjami na rozgrzanym oleju roślinnym na umiarkowanym ogniu. Bakłażany powinny być dobrze ugotowane w środku.
Krok 6
Drobno posiekaj seler, pietruszkę i liście kolendry.
Krok 7
Zmiel orzechy włoskie na bakłażany na zimę bez sterylizacji wraz z kolendrą, chmielem suneli, ostrą papryką i szafranem imereckim. Kozieradka będąca częścią chmielu Suneli nadaje bakłażanom bogaty orzechowy aromat.
Krok 8
Wymieszaj mieszaninę orzechów z posiekanymi ziołami i cebulą.
Krok 9
Dodaj 2-3 łyżki do octu. przegotowaną wodę i zalać orzechy przyprawami. Zamieszać. Powinieneś otrzymać mieszaninę przypominającą pastę. Jeżeli jest za gęste, dodać trochę więcej przegotowanej wody.
Krok 10
Smażone bakłażany wymieszaj z masą orzechową i szczelnie ułóż w słoikach.
Krok 11
Wlać kalcynowany olej roślinny na bakłażany – warstwą 2 cm – i zamknąć wysterylizowanymi pokrywkami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przechowuj bakłażany na zimę bez sterylizacji w chłodnym, suchym miejscu.
PRZY OKAZJI
Sami Gruzini również nazywają szafran Imereti „żółtym kwiatem”.