Zachwycające przepisy na bakłażany na zimę, które nie wymagają sterylizacji!

Bakłażany na zimę bez sterylizacji

Bakłażany na zimę bez sterylizacji Do przepisu

To absolutnie wspaniały gruziński przepis – bakłażany na zimę bez sterylizacji. Niezłe jest nam połączenie bakłażana i orzechów ze słynnych bułek orzechowych. Te dwa pozornie odległe produkty zdają się być dla siebie stworzone. Nasiona kolendry, chmiel suneli (najlepiej z utskho – kozieradką), seler, szafran imeretyński – wszystkie te przyprawy nadają ton i w pełni oddają charakter kuchni gruzińskiej. Ale ponieważ zamierzamy konserwować bakłażany bez sterylizacji, ocet będzie odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu. Warstwa oleju roślinnego na wierzchu bakłażana „uszczelnia” żywność i zapobiega tworzeniu się pleśni oraz psuciu się konserw.

Złożoność: łatwo Kalorie: 243,45 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 4,14 g/20,68 g/10,56PustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg bakłażanów 200 g cebuli 100 g obranych orzechów włoskich 100 ml octu 5% 150 ml oleju roślinnego + olej do smażenia bakłażanów 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka. chmeli-suneli 1 łyżeczka. Szafran imeretyński 10–12 łodyg selera z liśćmi 8 łodyg pietruszki 8 łodyg kolendry 2–3 ząbki czosnku papryka do smaku sól do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.

Krok 2

Podgrzej olej roślinny – podgrzej do wrzenia i ostudź.

Krok 3

Bakłażany umyj, pokrój w 2 cm plastry i włóż do pojemnika, posyp solą. Przykryć pokrywką i odstawić na 3-4 godziny.

Krok 4

Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać sól i odstawić na 1-2 godziny. Następnie mocno ściśnij.

Krok 5

Wyciśnij bakłażany i smaż porcjami na rozgrzanym oleju roślinnym na umiarkowanym ogniu. Bakłażany powinny być dobrze ugotowane w środku.

Krok 6

Drobno posiekaj seler, pietruszkę i liście kolendry.

Krok 7

Zmiel orzechy włoskie na bakłażany na zimę bez sterylizacji wraz z kolendrą, chmielem suneli, ostrą papryką i szafranem imereckim. Kozieradka będąca częścią chmielu Suneli nadaje bakłażanom bogaty orzechowy aromat.

Krok 8

Wymieszaj mieszaninę orzechów z posiekanymi ziołami i cebulą.

Krok 9

Dodaj 2-3 łyżki do octu. przegotowaną wodę i zalać orzechy przyprawami. Zamieszać. Powinieneś otrzymać mieszaninę przypominającą pastę. Jeżeli jest za gęste, dodać trochę więcej przegotowanej wody.

Krok 10

Smażone bakłażany wymieszaj z masą orzechową i szczelnie ułóż w słoikach.

Krok 11

Wlać kalcynowany olej roślinny na bakłażany – warstwą 2 cm – i zamknąć wysterylizowanymi pokrywkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przechowuj bakłażany na zimę bez sterylizacji w chłodnym, suchym miejscu.

PRZY OKAZJI

Sami Gruzini również nazywają szafran Imereti „żółtym kwiatem”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja