Przekąski z czerwoną rybą: kanapki, sałatki, pstrąg, łosoś i pasty z łososia
Zgadzam się, czym byłaby uczta bez kanapki z masłem i kawałkiem lekko solonego pstrąga? To klasyk! Dlaczego jednak nie urozmaicić tradycyjnego talerza rybnego podając na przykład tosty z gravlaxem, „CEzar» z łososiem czy riet z łososia wędzonego? Takie przekąski na pewno nie pozostaną niezauważone.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Bułki, sałatki i inne przekąski
- Gravlax i jak go podawać
- Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą
- Kanapki z czerwoną rybą marynowaną w chrzanie i burakach
- Świąteczne kanapki z lekko solonego łososia
- Ryt łososiowy
- Sałatka z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem w 15 minut
- Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi
- Sałatka Cezar z Łososiem
- Kanapki z łososiem i kiwi
- Kanapka z lekko solonym łososiem
- Rolada jajeczna z pstrągiem i jogurtem greckim
- Warstwowe „wieże” łososia skarpetkowego z serem
- Przystawka z ciasta filo z kremem z łososia
- Placki grochowe z łososiem i mascarpone
Bułki, sałatki i inne przekąski
Być może najprostszą i najbardziej korzystną dla obu stron przystawką z czerwoną rybą są bułki. Przygotuj je z serkiem śmietankowym, świeżym ogórkiem lub awokado i posyp drobno posiekanymi ziołami – świąteczne danie gotowe! Wędzoną lub gotowaną rybę zmiel, dodaj odrobinę majonezu, soku z cytryny, przypraw do smaku i powstałym mięsem mielonym napełnij tartaletki lub vol-au-venty. A resztki ryby wykorzystaj na terrinę lub pasztet, który również bardzo przyda się na świątecznym stole.
Uzupełnij sałatkę ze świeżych sezonowych warzyw soloną, wędzoną lub pieczoną czerwoną rybą – pstrągiem, łososiem sockeye, łososiem lub łososiem różowym. Jednak ryba z puszki też się sprawdzi, najważniejsze, że jest smaczna i wysokiej jakości. Do sałatki można również dodać oliwki, kapary, zioła, różnorodne owoce, makarony i grzanki. Do dressingu użyj klasycznego majonezu (najlepiej domowego), jogurtu greckiego, oliwy z oliwek lub sosu sojowego. Świetnie sprawdzają się tu także słodka musztarda amerykańska i kremowy chrzan.
Gravlax i jak go podawać
W krajach skandynawskich bardzo popularny jest gravlax, zwany także graavilohi, co oznacza „łosoś z pestki”. Dawno, dawno temu pokrojone i solone ryby zakopywano w ziemi, zachowując je w ten sposób przez całą zimę. Obecnie oczywiście już tego nie robią – po prostu nie ma takiej potrzeby, ale nazwa pozostaje.
Klasyczna marynata do gravlaxu składa się tylko z 3 składników: soli, cukru, koperku. Czasami dodaje się świeżo zmielony czarny pieprz, sok z buraków lub mocny alkohol. Idealnie będzie to Calvados lub brandy, ale dobra, wysokiej jakości wódka też się sprawdzi.
Dziś w Szwecji, Finlandii i Norwegii gravlax należy do najpopularniejszych dań narodowych. Podaje się ją jako samodzielną przekąskę, wystarczy pokroić w cienkie plasterki, a także dodać do kanapek, bajgli i bajgli wraz z marynowanymi warzywami.
Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą
Kanapki przygotowane według naszej receptury idealnie nadają się na szybką przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy lub na spacer. Smacznie, soczyście, a Twoje dłonie pozostaną czyste.
Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą
15 minut
3 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- bułki – 3–4 szt.
- solona czerwona ryba – 120 g
- serek śmietankowy – 100 g
- marchewka średnia – 1/4 szt.
- seler – 1/4 łodygi
- majonez – 1 łyżka. l.
- koperek – 2 gałązki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka.
- liście sałaty
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Wyjmij serek wcześniej z lodówki: powinien ogrzać się do temperatury pokojowej. Wyciśnij sok z cytryny (w razie potrzeby możesz go zastąpić sokiem żurawinowym).
2. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Łodygę selera pokroić bardzo cienko: lepiej użyć wierzchniej części, jest delikatniejsza i bardziej soczysta. Możesz także wziąć trochę liści. Posiekaj koperek.
3. Rybę pokroić na małe kawałki, połączyć z marchewką, selerem i koperkiem. Skropić sokiem z cytryny. Dodać miękki serek śmietankowy, majonez i dokładnie wymieszać. Sól i pieprz do smaku.
4. Przekrój bułki na pół. Na spód połóż liście sałaty, a na wierzch ostrożnie ułóż nadzienie. Przykryj drugą połówką i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli bułka nie wydaje się zbyt wygodna do takiej kanapki, możesz zamiast niej użyć chleba pita. Rozsmarowywanie i wałkowanie to także świetny pomysł na kanapkę z soloną rybą na przekąskę.
PRZY OKAZJI
Jeśli seler nie odpowiada Twojemu gustowi, można go zastąpić gotowanymi burakami. Również przydatne i piękne.
Kanapki z czerwoną rybą marynowaną w chrzanie i burakach
Przygotuj łososia lub różowego łososia według naszego przepisu i podawaj z naleśnikami, tostami, gotowanymi ziemniakami lub po prostu na liściach sałaty z cytryną i kaparami. Idealna przekąska, czy to do napoju owocowego, czy białego.
Kanapki z czerwoną rybą marynowaną w chrzanie i burakach
przygotowanie 24 godziny
gotowanie 30 minut
10 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
- filet z łososia lub dowolna czerwona ryba ze skórą – 1,5 kg
- koperek – 150 g
- gruba sól morska – 150 g
- małe buraki – 1 szt.
- cukier – 60 g
- chrzan – 50 g
- wódka – 40–50 ml
Aby przesłać:
- chleb żytni
- świeże ogórki
- rzodkiewka
- mikrogreeny
1. Na marynatę drobno posiekaj koperek, wymieszaj z solą i cukrem. Zetrzyj buraki na drobnej tarce.
2. Ułóż filet z łososia na emaliowanej tacy, skórą do dołu. Posyp obficie mieszanką cukru i soli oraz posiekanym koperkiem. Rozłóż równomiernie chrzan i starte buraki na filetach. Wlej na to wódkę.
3. Przykryj tacę folią spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień. Przed podaniem rybę usuń marynatę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plasterki.
4. Chleb żytni pokroić na małe kwadraty na dwa kęsy. Ogórki i rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
5. Na chleb położyć plasterek rzodkiewki i ogórka, a na wierzch w przenośni złożony plaster ryby. Udekoruj mikrogreenami i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby ta przekąska wyglądała harmonijnie na świątecznym stole i była wygodna do jedzenia, pamiętaj o odcięciu skórki chleba ze wszystkich stron.
PRZY OKAZJI
Do tej przekąski idealnie nadają się mikrogreeny: groszek, rukola, rzodkiewka itp.
Świąteczne kanapki z lekko solonego łososia
Kanapki na świąteczny stół są przygotowywane szybko i prosto, a opcja takiej przystawki może być ogromna. Nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z naszym przepisem.
Świąteczne kanapki z lekko solonego łososia
30 minut
8 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
- ciasto francuskie bez drożdży – 500 g
- lekko solony łosoś – 8 plastrów
- serek śmietankowy – 50 g
- koperek – 8 gałązek
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić.
2. Ostrożnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Foremką wycinać koła o średnicy 4 cm. Układać na blasze w niewielkiej odległości od siebie i piec na złoty kolor, 8–10 minut. Fajny.
3. Na ostudzone spody posmaruj odrobiną serka śmietankowego. Kawałki łososia składamy na ćwiartki i ostrożnie układamy na wierzchu. Kanapki nadziać na szaszłyki, udekorować koperkiem i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
W razie potrzeby przystawkę można posypać sokiem z cytryny.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie chcesz, aby spód ciasta za bardzo pęczniał podczas pieczenia, każde kółko nakłuj widelcem kilka razy.
Ryt łososiowy
Riet z łososia to zasadniczo pasztet o gruboziarnistej konsystencji, zawierający błonnik i małe kawałki głównego składnika. Danie przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią ryb i owoców morza.
Ryt łososiowy
przygotowanie 2 godziny
gotowanie 50 minut
5 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
- świeży stek z łososia – 300 g
- Filet z łososia wędzonego na zimno – 130 g
- sok z cytryny – 4 łyżki. l.
- śmietana 30% tłuszczu – 3 łyżki. l.
- masło – 20 g
- koperek – 1 gałązka
- zielona cebula – 1 łodyga
- otarta skórka z cytryny – 1 łyżeczka.
- musztarda – 1 łyżeczka.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotowany stek z łososia ułożyć na arkuszu folii spożywczej. Posypać 2 łyżkami. l. sok z cytryny, sól i pieprz. Zawiń stek w folię i piecz przez około 20 minut.
2. Gotowy stek lekko ostudź w folii, następnie oddziel mięso od kości. Podziel filet z łososia na małe kawałki, usuwając po drodze drobne ości. Przełożyć do małej miski.
3. Drobno posiekaj koperek i zieloną cebulę. Drobno posiekaj wędzonego łososia i dodaj go do upieczonej miski wraz z pozostałym sokiem z cytryny, skórką i ziołami. Dodać miękkie masło, śmietanę i musztardę.
4. Dokładnie wymieszaj powstałą masę. Dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj górną część miski folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
UWAGA DO GOSPODARKI
W przypadku riety z łososia bardzo wygodnie jest użyć dużych okrasków pozostałych po przygotowaniu filetu: kości kręgosłupa i płetw z miazgą, a także części ogonowej.
PRZY OKAZJI
Riet z łososia można podawać z kromkami tostowego chleba, uzupełnionymi ogórkami kiszonymi, kaparami i świeżym koperkiem. Idealnym dodatkiem do przekąski będzie kieliszek białego wytrawnego wina.
Sałatka z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem w 15 minut
Połączenie awokado, ogórka i łososia jest tak dobre, że można je podawać jako sałatkę lub smarować kawałkami tostowego czarnego chleba, pity lub pity. W każdym razie okaże się bardzo smaczne i piękne.
Sałatka z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem w 15 minut
15 minut
6 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
- awokado – 3 szt.
- filet z łososia wędzonego lub lekko solonego – 350 g
- ogórki średnie – 2 szt.
- mała cebula biała – 1 szt.
- koperek – 5 gałązek
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- mikrogreeny do dekoracji
1. Awokado przekrój, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżką i włóż do miski blendera. Wlać sok z cytryny, sól, pieprz i posiekać na gładką masę.
2. Obierz ogórki, wypestkuj je i posiekaj bardzo drobno. Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj koperek.
3. Do puree z awokado dodaj cebulę, koperek i świeże ogórki. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
4. Filet z łososia wędzonego lub lekko solonego pokroić w bardzo drobną kostkę. Usuń wszystkie małe nasiona.
5. Na talerzach ułóż krążki do serwowania o średnicy 6–8 cm, na spód wyłóż połowę puree z awokado i wygładź powierzchnię. Połóż kolejną warstwę czerwonej ryby i kolejną warstwę puree.
6. Przed podaniem ostrożnie zdejmij pierścień do serwowania. Udekoruj sałatkę mikrogreenami. Podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatkę z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem można przygotować porcjami zgodnie z przepisem lub ułożyć składniki na dużym płaskim talerzu w formie ciasta przekąskowego, wykorzystując ścianki tortownicy o wymaganej średnicy .
PRZY OKAZJI
Sałatkę z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem można przygotować w zaledwie 15 minut, ale trzeba ją przechowywać w lodówce co najmniej pół godziny: będzie smaczniejsza. W tym czasie można bez problemu nakryć stół i przygotować jedno, a nawet dwa szybkie dania.
Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi
Ta lekka, ale jednocześnie sycąca sałatka to prawdziwa gratka dla tych, którzy zrezygnowali z ciężkich sosów majonezowych. Dopraw danie sokiem z cytrusów, odrobiną oliwy z oliwek, małą szczyptą płatków chili, a będziesz zaskoczony, jakie jest pyszne.
Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi
przygotowanie 10 minut