Zachwycające przekąski z czerwoną rybą: kanapki, sałatki, pstrąg, łosoś i pasty z łososia

Przekąski z czerwoną rybą: kanapki, sałatki, pstrąg, łosoś i pasty z łososia

Przekąski z czerwoną rybą: kanapki, sałatki, pstrąg, łosoś i pasty z łososia

Zgadzam się, czym byłaby uczta bez kanapki z masłem i kawałkiem lekko solonego pstrąga? To klasyk! Dlaczego jednak nie urozmaicić tradycyjnego talerza rybnego podając na przykład tosty z gravlaxem, „CEzar» z łososiem czy riet z łososia wędzonego? Takie przekąski na pewno nie pozostaną niezauważone.

Przekąski z czerwoną rybą: kanapki, sałatki, pstrąg, łosoś i pasty z łososia

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Bułki, sałatki i inne przekąski
  • Gravlax i jak go podawać
  • Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą
  • Kanapki z czerwoną rybą marynowaną w chrzanie i burakach
  • Świąteczne kanapki z lekko solonego łososia
  • Ryt łososiowy
  • Sałatka z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem w 15 minut
  • Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi
  • Sałatka Cezar z Łososiem
  • Kanapki z łososiem i kiwi
  • Kanapka z lekko solonym łososiem
  • Rolada jajeczna z pstrągiem i jogurtem greckim
  • Warstwowe „wieże” łososia skarpetkowego z serem
  • Przystawka z ciasta filo z kremem z łososia
  • Placki grochowe z łososiem i mascarpone

Bułki, sałatki i inne przekąski

Być może najprostszą i najbardziej korzystną dla obu stron przystawką z czerwoną rybą są bułki. Przygotuj je z serkiem śmietankowym, świeżym ogórkiem lub awokado i posyp drobno posiekanymi ziołami – świąteczne danie gotowe! Wędzoną lub gotowaną rybę zmiel, dodaj odrobinę majonezu, soku z cytryny, przypraw do smaku i powstałym mięsem mielonym napełnij tartaletki lub vol-au-venty. A resztki ryby wykorzystaj na terrinę lub pasztet, który również bardzo przyda się na świątecznym stole.

Uzupełnij sałatkę ze świeżych sezonowych warzyw soloną, wędzoną lub pieczoną czerwoną rybą – pstrągiem, łososiem sockeye, łososiem lub łososiem różowym. Jednak ryba z puszki też się sprawdzi, najważniejsze, że jest smaczna i wysokiej jakości. Do sałatki można również dodać oliwki, kapary, zioła, różnorodne owoce, makarony i grzanki. Do dressingu użyj klasycznego majonezu (najlepiej domowego), jogurtu greckiego, oliwy z oliwek lub sosu sojowego. Świetnie sprawdzają się tu także słodka musztarda amerykańska i kremowy chrzan.

Gravlax i jak go podawać

W krajach skandynawskich bardzo popularny jest gravlax, zwany także graavilohi, co oznacza „łosoś z pestki”. Dawno, dawno temu pokrojone i solone ryby zakopywano w ziemi, zachowując je w ten sposób przez całą zimę. Obecnie oczywiście już tego nie robią – po prostu nie ma takiej potrzeby, ale nazwa pozostaje.

Klasyczna marynata do gravlaxu składa się tylko z 3 składników: soli, cukru, koperku. Czasami dodaje się świeżo zmielony czarny pieprz, sok z buraków lub mocny alkohol. Idealnie będzie to Calvados lub brandy, ale dobra, wysokiej jakości wódka też się sprawdzi.

Dziś w Szwecji, Finlandii i Norwegii gravlax należy do najpopularniejszych dań narodowych. Podaje się ją jako samodzielną przekąskę, wystarczy pokroić w cienkie plasterki, a także dodać do kanapek, bajgli i bajgli wraz z marynowanymi warzywami.

Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą

Kanapki przygotowane według naszej receptury idealnie nadają się na szybką przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy lub na spacer. Smacznie, soczyście, a Twoje dłonie pozostaną czyste.

Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą
Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą

15 minut

3 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • bułki – 3–4 szt.
  • solona czerwona ryba – 120 g
  • serek śmietankowy – 100 g
  • marchewka średnia – 1/4 szt.
  • seler – 1/4 łodygi
  • majonez – 1 łyżka. l.
  • koperek – 2 gałązki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka.
  • liście sałaty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Wyjmij serek wcześniej z lodówki: powinien ogrzać się do temperatury pokojowej. Wyciśnij sok z cytryny (w razie potrzeby możesz go zastąpić sokiem żurawinowym).

2. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Łodygę selera pokroić bardzo cienko: lepiej użyć wierzchniej części, jest delikatniejsza i bardziej soczysta. Możesz także wziąć trochę liści. Posiekaj koperek.

3. Rybę pokroić na małe kawałki, połączyć z marchewką, selerem i koperkiem. Skropić sokiem z cytryny. Dodać miękki serek śmietankowy, majonez i dokładnie wymieszać. Sól i pieprz do smaku.

4. Przekrój bułki na pół. Na spód połóż liście sałaty, a na wierzch ostrożnie ułóż nadzienie. Przykryj drugą połówką i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli bułka nie wydaje się zbyt wygodna do takiej kanapki, możesz zamiast niej użyć chleba pita. Rozsmarowywanie i wałkowanie to także świetny pomysł na kanapkę z soloną rybą na przekąskę.

PRZY OKAZJI

Jeśli seler nie odpowiada Twojemu gustowi, można go zastąpić gotowanymi burakami. Również przydatne i piękne.

Kanapki z czerwoną rybą marynowaną w chrzanie i burakach

Przygotuj łososia lub różowego łososia według naszego przepisu i podawaj z naleśnikami, tostami, gotowanymi ziemniakami lub po prostu na liściach sałaty z cytryną i kaparami. Idealna przekąska, czy to do napoju owocowego, czy białego.

Kanapki z czerwoną rybą marynowaną w chrzanie i burakach
Kanapki z czerwoną rybą marynowaną w chrzanie i burakach

przygotowanie 24 godziny

gotowanie 30 minut

10 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • filet z łososia lub dowolna czerwona ryba ze skórą – 1,5 kg
  • koperek – 150 g
  • gruba sól morska – 150 g
  • małe buraki – 1 szt.
  • cukier – 60 g
  • chrzan – 50 g
  • wódka – 40–50 ml

Aby przesłać:

  • chleb żytni
  • świeże ogórki
  • rzodkiewka
  • mikrogreeny

1. Na marynatę drobno posiekaj koperek, wymieszaj z solą i cukrem. Zetrzyj buraki na drobnej tarce.

2. Ułóż filet z łososia na emaliowanej tacy, skórą do dołu. Posyp obficie mieszanką cukru i soli oraz posiekanym koperkiem. Rozłóż równomiernie chrzan i starte buraki na filetach. Wlej na to wódkę.

3. Przykryj tacę folią spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień. Przed podaniem rybę usuń marynatę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plasterki.

4. Chleb żytni pokroić na małe kwadraty na dwa kęsy. Ogórki i rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.

5. Na chleb położyć plasterek rzodkiewki i ogórka, a na wierzch w przenośni złożony plaster ryby. Udekoruj mikrogreenami i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby ta przekąska wyglądała harmonijnie na świątecznym stole i była wygodna do jedzenia, pamiętaj o odcięciu skórki chleba ze wszystkich stron.

PRZY OKAZJI

Do tej przekąski idealnie nadają się mikrogreeny: groszek, rukola, rzodkiewka itp.

Świąteczne kanapki z lekko solonego łososia

Kanapki na świąteczny stół są przygotowywane szybko i prosto, a opcja takiej przystawki może być ogromna. Nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z naszym przepisem.

Świąteczne kanapki z lekko solonego łososia
Świąteczne kanapki z lekko solonego łososia

30 minut

8 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • ciasto francuskie bez drożdży – 500 g
  • lekko solony łosoś – 8 plastrów
  • serek śmietankowy – 50 g
  • koperek – 8 gałązek

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić.

2. Ostrożnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Foremką wycinać koła o średnicy 4 cm. Układać na blasze w niewielkiej odległości od siebie i piec na złoty kolor, 8–10 minut. Fajny.

3. Na ostudzone spody posmaruj odrobiną serka śmietankowego. Kawałki łososia składamy na ćwiartki i ostrożnie układamy na wierzchu. Kanapki nadziać na szaszłyki, udekorować koperkiem i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

W razie potrzeby przystawkę można posypać sokiem z cytryny.

PRZY OKAZJI

Jeśli nie chcesz, aby spód ciasta za bardzo pęczniał podczas pieczenia, każde kółko nakłuj widelcem kilka razy.

Ryt łososiowy

Riet z łososia to zasadniczo pasztet o gruboziarnistej konsystencji, zawierający błonnik i małe kawałki głównego składnika. Danie przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią ryb i owoców morza.

Ryt łososiowy
Ryt łososiowy

przygotowanie 2 godziny

gotowanie 50 minut

5 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • świeży stek z łososia – 300 g
  • Filet z łososia wędzonego na zimno – 130 g
  • sok z cytryny – 4 łyżki. l.
  • śmietana 30% tłuszczu – 3 łyżki. l.
  • masło – 20 g
  • koperek – 1 gałązka
  • zielona cebula – 1 łodyga
  • otarta skórka z cytryny – 1 łyżeczka.
  • musztarda – 1 łyżeczka.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotowany stek z łososia ułożyć na arkuszu folii spożywczej. Posypać 2 łyżkami. l. sok z cytryny, sól i pieprz. Zawiń stek w folię i piecz przez około 20 minut.

2. Gotowy stek lekko ostudź w folii, następnie oddziel mięso od kości. Podziel filet z łososia na małe kawałki, usuwając po drodze drobne ości. Przełożyć do małej miski.

3. Drobno posiekaj koperek i zieloną cebulę. Drobno posiekaj wędzonego łososia i dodaj go do upieczonej miski wraz z pozostałym sokiem z cytryny, skórką i ziołami. Dodać miękkie masło, śmietanę i musztardę.

4. Dokładnie wymieszaj powstałą masę. Dodaj trochę soli i pieprzu. Przykryj górną część miski folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

UWAGA DO GOSPODARKI

W przypadku riety z łososia bardzo wygodnie jest użyć dużych okrasków pozostałych po przygotowaniu filetu: kości kręgosłupa i płetw z miazgą, a także części ogonowej.

PRZY OKAZJI

Riet z łososia można podawać z kromkami tostowego chleba, uzupełnionymi ogórkami kiszonymi, kaparami i świeżym koperkiem. Idealnym dodatkiem do przekąski będzie kieliszek białego wytrawnego wina.

Sałatka z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem w 15 minut

Połączenie awokado, ogórka i łososia jest tak dobre, że można je podawać jako sałatkę lub smarować kawałkami tostowego czarnego chleba, pity lub pity. W każdym razie okaże się bardzo smaczne i piękne.

Sałatka z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem w 15 minut
Sałatka z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem w 15 minut

15 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • awokado – 3 szt.
  • filet z łososia wędzonego lub lekko solonego – 350 g
  • ogórki średnie – 2 szt.
  • mała cebula biała – 1 szt.
  • koperek – 5 gałązek
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • mikrogreeny do dekoracji

1. Awokado przekrój, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżką i włóż do miski blendera. Wlać sok z cytryny, sól, pieprz i posiekać na gładką masę.

2. Obierz ogórki, wypestkuj je i posiekaj bardzo drobno. Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj koperek.

3. Do puree z awokado dodaj cebulę, koperek i świeże ogórki. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.

4. Filet z łososia wędzonego lub lekko solonego pokroić w bardzo drobną kostkę. Usuń wszystkie małe nasiona.

5. Na talerzach ułóż krążki do serwowania o średnicy 6–8 cm, na spód wyłóż połowę puree z awokado i wygładź powierzchnię. Połóż kolejną warstwę czerwonej ryby i kolejną warstwę puree.

6. Przed podaniem ostrożnie zdejmij pierścień do serwowania. Udekoruj sałatkę mikrogreenami. Podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sałatkę z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem można przygotować porcjami zgodnie z przepisem lub ułożyć składniki na dużym płaskim talerzu w formie ciasta przekąskowego, wykorzystując ścianki tortownicy o wymaganej średnicy .

PRZY OKAZJI

Sałatkę z awokado, czerwoną rybą i ogórkiem można przygotować w zaledwie 15 minut, ale trzeba ją przechowywać w lodówce co najmniej pół godziny: będzie smaczniejsza. W tym czasie można bez problemu nakryć stół i przygotować jedno, a nawet dwa szybkie dania.

Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi

Ta lekka, ale jednocześnie sycąca sałatka to prawdziwa gratka dla tych, którzy zrezygnowali z ciężkich sosów majonezowych. Dopraw danie sokiem z cytrusów, odrobiną oliwy z oliwek, małą szczyptą płatków chili, a będziesz zaskoczony, jakie jest pyszne.

Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi
Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi

przygotowanie 10 minut

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja