Zachwycające marynowane ząbki czosnku bez dodatku octu

Marynowane ząbki czosnku bez octu

Marynowane ząbki czosnku bez octu Do przepisu

Marynowane ząbki czosnku bez octu to pikantna przystawka, która doda jasnego koloru każdemu daniu, od bogatego barszczu lub gęstej solanki po aromatyczny szaszłyk czy pieczonego łososia. Dzięki kilku ząbkom marynowanego czosnku nawet najbardziej znane dania nabierają nowego smaku. Czosnek pomaga również poprawić trawienie. Osobliwością przepisu na czosnek w puszkach jest to, że można go przygotować bez dodawania octu stołowego – odpowiednio przygotowany produkt jest doskonale przechowywany. Nie zapominaj jednak o podstawowej ostrożności – nadmierne spożycie marynowanego czosnku może spowodować oparzenia błony śluzowej jelit, dlatego należy zachować ostrożność!

Złożoność: łatwo Kalorie: 531,02 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 240 godz Używany: 19,65 g/1,53 g/115,04KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘczosnek 300 grcukier 1 łyżka.sól 1 łyżeczkakwas cytrynowy 1 łyżeczkaczarne ziarna pieprzu 5 szt.groszek ziele angielskie 3 szt.liść laurowy 1 sztukapąki goździków 2 szt.nasiona gorczycy 0,5 łyżeczkinasiona kolendry 0,5 łyżeczki1 puszka 0,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Główki czosnku podziel na pojedyncze ząbki. Włóż je do miski, zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Odcedź na durszlaku i poczekaj, aż cały płyn spłynie.

Marynowane ząbki czosnku bez octu
Marynowane ząbki czosnku bez octu ()

Krok 2

Obierz ząbki czosnku. Najwygodniej jest w tym celu użyć małego noża do obierania. Obrane goździki opłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku.

Marynowane ząbki czosnku bez octu
Marynowane ząbki czosnku bez octu ()

Krok 3

Dokładnie opłucz słoik i pokrywkę. Włóż słoik do garnka z zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Ostrożnie wyjmij słoik szczypcami. Wystarczy umieścić pokrywkę w misce i zalać ją wrzątkiem na 5-10 minut.

Marynowane ząbki czosnku bez octu
Marynowane ząbki czosnku bez octu ()

Krok 4

Przygotuj marynatę. Do małego rondla wlać 300 ml zimnej wody pitnej. Dodać goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, dodać liść laurowy, dodać gorczycę i nasiona kolendry. Sól i dodaj cukier.

Marynowane ząbki czosnku bez octu
Marynowane ząbki czosnku bez octu ()

Krok 5

Marynatę zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać kwas cytrynowy i wymieszać. Wszystkie kryształy powinny całkowicie się rozpuścić.

Marynowane ząbki czosnku bez octu
Marynowane ząbki czosnku bez octu ()

Krok 6

Do przygotowanego słoika włóż ząbki czosnku. Zalać gorącą marynatą i szczelnie zamknąć pokrywką. Odwróć słoik do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Umieść słoik w chłodnym, ciemnym miejscu. Czosnek będzie gotowy do użycia po 10 dniach.

Marynowane ząbki czosnku bez octu
Marynowane ząbki czosnku bez octu ()

PRZYDATNE RADY

Do przygotowania czosnku marynowanego bez octu nie należy używać drobnej soli jodowanej. Do konserw najlepiej nadaje się gruboziarnista sól kamienna.

PRZY OKAZJI

Marynowany czosnek ma wiele korzystnych właściwości. Jedzenie czosnku pomaga normalizować trawienie i gospodarkę hormonalną, obniża ciśnienie krwi i ryzyko chorób układu krążenia, działa przeciwgrzybiczo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja