Marynowane ząbki czosnku
Do przepisu
Marynowane ząbki czosnku to świetna prosta przekąska na świąteczny stół. Dzięki marynacie staje się bardziej miękka w smaku, zachowując jednocześnie wszystkie swoje zalety. Preparat można dodawać do sałatek i dań głównych np. z mięsem lub warzywami. Ale o wiele smaczniejsze jest takie jedzenie, z kawałkiem czarnego chleba, gotowaną wieprzowiną lub śledziem. Na przystawkę będziesz potrzebować małego czosnku. Trzeba będzie go podzielić na goździki i obrać. Do zbioru lepiej jest użyć młodego warzywa. Wtedy czyszczenie nie będzie trudne. Aby lepiej zachować słoiki z czosnkiem na zimę, należy je sterylizować w rondlu z wodą przez około 10 minut, a następnie zamknąć pokrywkami. Kierując się naszymi wskazówkami, przygotowanie takiej przekąski nie będzie trudne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 88,35 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 3,39 g/0,34 g/18,52PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEząbki czosnku – 500 ziele angielskie – 6 liści laurowych – 2 szt. pieprz czarny – 6 szt.Do marynatywoda pitna – 0,5 l sól gruboziarnista – 20 g ocet stołowy 9% – 100 ml cukier – 25 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania marynowanych ząbków czosnku. Główki czosnku podziel na ząbki i obierz je w dowolny dogodny sposób.
Krok 2
Przygotuj słoiki. Wygodniej jest używać małych pojemników, na przykład półlitrowych. Umyj je sodą i osusz. Ułożyć na ruszcie w piekarniku. Zwiększ temperaturę do 120°C i pozostaw tam na co najmniej 15 minut.
Krok 3
Do każdego wysterylizowanego słoika włóż liść laurowy, 3 groszki czarne i ziele angielskie. W razie potrzeby można dodać gałązki ziół, np. tymianku lub rozmarynu.
Krok 4
Przygotuj marynatę. Do rondelka wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Dodać sól, cukier, ocet i wymieszać. Dodaj czosnek i kontynuuj gotowanie przez około 2 minuty. Więcej nie! Czosnek z marynatą rozłóż w przygotowanych słoikach.
Krok 5
Dno dużego rondla wyłóż ręcznikiem kuchennym i umieść w nim słoiki z czosnkiem i marynatą. Przykryj je pokrywką, ale nie zwijaj ich. Napełnij słoiki wodą, aż sięga ramion. Gotować około 10 minut.
Krok 6
Po dokładnie 10 minutach za pomocą szczypiec wyjmij słoiki i zamknij pokrywki. Odwróć je, zawiń i pozostaw na noc do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do garnka z wodą, w której będziesz sterylizować słoiki z marynowanymi ząbkami czosnku, dodaj kilka łyżek soli. Dzięki temu nie będziesz się martwić, że słoiczki z preparatem pękną.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować marynowany czosnek, należy obrać goździki. Najłatwiej to zrobić, umieszczając je w głębokiej misce, zalewając zimną wodą i zostawiając na 20-30 minut.