Zachwycające kawałki dżemu brzoskwiniowego

Plasterki dżemu brzoskwiniowego

Plasterki dżemu brzoskwiniowego Do przepisu

Każdy może zrobić dżem brzoskwiniowy w plasterkach na zimę, nawet jeśli nie ma prawdziwego doświadczenia w tej kwestii. Najważniejsze jest, aby wybrać owoce, które nie są zbyt duże, mocne, ale w pełni dojrzałe. Według tego przepisu brzoskwinie są obrane: według nas tak będzie smaczniejsze. Dżem przygotowywany jest w kilku etapach, po każdym z długim odpoczynkiem. Dzięki temu plasterki brzoskwini doskonale zachowują swój kształt i stają się „bursztynowe”: złote, półprzezroczyste. Dżem ten dobrze jest podawać na stole w czystej postaci, bez żadnych dodatków.

Złożoność: łatwo Kalorie: 284,91 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 0,91 g/0,10 g/71,14GotowanieKonserwowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEbrzoskwinie – 1,5 kg cukier – 900 g ćwiartek cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować składniki na konfiturę brzoskwiniową pokrojoną w plasterki. Umyj owoce. W dużym rondlu zagotuj wodę. Zanurzaj w nim brzoskwinie na 30 sekund, a następnie przełóż je na durszlak.

Krok 2

Obierz brzoskwinie. Każdy owoc przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ brzoskwiniowy pokroić na małe plasterki. Umieścić w szerokiej emaliowanej patelni lub misce.

Krok 3

Przygotowane brzoskwinie posyp cukrem. Przykryj złożoną gazą lub czystym ręcznikiem. Pozostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Brzoskwinie powinny dawać sok.

Krok 4

Wstrząśnij pojemnikiem z brzoskwiniami w cukrze, aby równomiernie się rozłożył. Postawić na małym ogniu i bardzo ostrożnie mieszając doprowadzić do wrzenia.

Krok 5

Zdejmij patelnię z brzoskwiniami z ognia. Całkowicie ostudzić. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 6

Zagotuj dżem po raz trzeci. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wlać sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 7

Gorący dżem brzoskwiniowy wlać w plasterki do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki.

Krok 8

Odwróć słoiki z dżemem brzoskwiniowym na złożonym ręczniku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zgodnie z przepisem na dżem brzoskwiniowy dżem przygotowuje się z moreli, średniej wielkości nektarynek lub moreli. Decyzja, czy obrać te owoce, czy nie, zależy od Ciebie.

PRZY OKAZJI

Dżem brzoskwiniowy można aromatyzować dodając skórkę z jednej cytryny, pokrojonej w paski. Wystarczy usunąć go bardzo cienko, starając się nie dotknąć białej warstwy pod spodem, w przeciwnym razie syrop będzie miał gorzki smak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja