Plasterki dżemu brzoskwiniowego
Do przepisu
Każdy może zrobić dżem brzoskwiniowy w plasterkach na zimę, nawet jeśli nie ma prawdziwego doświadczenia w tej kwestii. Najważniejsze jest, aby wybrać owoce, które nie są zbyt duże, mocne, ale w pełni dojrzałe. Według tego przepisu brzoskwinie są obrane: według nas tak będzie smaczniejsze. Dżem przygotowywany jest w kilku etapach, po każdym z długim odpoczynkiem. Dzięki temu plasterki brzoskwini doskonale zachowują swój kształt i stają się „bursztynowe”: złote, półprzezroczyste. Dżem ten dobrze jest podawać na stole w czystej postaci, bez żadnych dodatków.
Złożoność: łatwo Kalorie: 284,91 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 0,91 g/0,10 g/71,14GotowanieKonserwowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEbrzoskwinie – 1,5 kg cukier – 900 g ćwiartek cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować składniki na konfiturę brzoskwiniową pokrojoną w plasterki. Umyj owoce. W dużym rondlu zagotuj wodę. Zanurzaj w nim brzoskwinie na 30 sekund, a następnie przełóż je na durszlak.
Krok 2
Obierz brzoskwinie. Każdy owoc przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ brzoskwiniowy pokroić na małe plasterki. Umieścić w szerokiej emaliowanej patelni lub misce.
Krok 3
Przygotowane brzoskwinie posyp cukrem. Przykryj złożoną gazą lub czystym ręcznikiem. Pozostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Brzoskwinie powinny dawać sok.
Krok 4
Wstrząśnij pojemnikiem z brzoskwiniami w cukrze, aby równomiernie się rozłożył. Postawić na małym ogniu i bardzo ostrożnie mieszając doprowadzić do wrzenia.
Krok 5
Zdejmij patelnię z brzoskwiniami z ognia. Całkowicie ostudzić. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6
Zagotuj dżem po raz trzeci. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wlać sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 7
Gorący dżem brzoskwiniowy wlać w plasterki do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki.
Krok 8
Odwróć słoiki z dżemem brzoskwiniowym na złożonym ręczniku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zgodnie z przepisem na dżem brzoskwiniowy dżem przygotowuje się z moreli, średniej wielkości nektarynek lub moreli. Decyzja, czy obrać te owoce, czy nie, zależy od Ciebie.
PRZY OKAZJI
Dżem brzoskwiniowy można aromatyzować dodając skórkę z jednej cytryny, pokrojonej w paski. Wystarczy usunąć go bardzo cienko, starając się nie dotknąć białej warstwy pod spodem, w przeciwnym razie syrop będzie miał gorzki smak.