Zachwycające jajeczne koperty z serem i szynką

Koperty jajeczne z serem i szynką

Koperty jajeczne z serem i szynką Do przepisu

Koperty jajeczne z serem i szynką pomogą urozmaicić weekendowe śniadanie. To ta sama jajecznica, ale z pożywnym nadzieniem. Plasterki sera i szynki zawinięte są w środek koperty z jajkiem. Ale przy wystarczającej wyobraźni nadzienie można zmieniać według własnego uznania. Zamiast szynki wystarczy dowolna kiełbasa – wędzona lub lekarska. A jeśli chcesz restauracyjnego wyrafinowania, dodaj kawałek prosciutto. Ser twardy można zastąpić mozzarellą lub suluguni. Do istniejących składników możesz dodać warzywa, takie jak papryka i pomidory. I podawaj jak w restauracji z listkiem sałaty, plasterkami ogórka i gałązką kolendry.

Złożoność: łatwo Kalorie: 507,11 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 34,57 g/45,21 g/6,66PrażenieŚniadanieKolacjaDanie główneWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJISer Twardy 200 grSzynka 200 grRafinowany olej roślinny 20 mlJajko kurze 8 szt.Koperek 2 gałęzieMielony czarny pieprz 2 grPrzyprawa Zioła Prowansalskie 0,5 łyżeczkiSól 0,5 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować wszystkie składniki według listy na koperty jajeczne z serem i szynką. Wyjmij jajka z lodówki, aż osiągną temperaturę pokojową.

Krok 2

Do tego przepisu nadaje się twardy ser. Zetrzyj go na drobnej tarce do osobnej miski i na razie odłóż na bok. Przykryj starty ser folią, aby zapobiec jego wyschnięciu.

Krok 3

Wybierz dowolną szynkę. Zetrzyj go na grubej tarce do drugiej miski. Jeśli jest zbyt miękki i pęka, można go po prostu bardzo drobno pociąć nożem.

Krok 4

Jajka rozbić do małej miski, doprawić solą i pieprzem i mieszać, aż białka i żółtka się połączą. Najlepiej zrobić to widelcem.

Krok 5

Gałązki koperku umyj i osusz. Usuń twarde łodygi. Liście posiekaj bardzo drobno i włóż do masy jajecznej. Dodać zioła prowansalskie i wymieszać.

Krok 6

Nasmaruj patelnię cienką warstwą oleju roślinnego za pomocą pędzla do ciasta. Za pomocą chochli wlewaj masę jajeczną i smaż z jednej strony przez około 2 minuty. Powstały omlet ostrożnie przewróć szpatułką na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę.

Krok 7

Na środku omletu połóż tarty ser i szynkę. Owiń omlet kopertą (najpierw złóż lewy i prawy brzeg do środka, dociśnij szpatułką. Następnie złóż górny i dolny brzeg i ponownie dociśnij szpatułką). Przewróć go na drugą stronę i smaż kolejne 30 sekund.

Krok 8

Przygotuj także wszystkie koperty. Z porcji wychodzi około 12 kawałków, w zależności od grubości omletu. Można podawać ze świeżymi warzywami, udekorowanymi dowolnymi warzywami.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 22,68 g (28,35% wartości dziennej) • tłuszcze 19,39 g (21,54%) • węglowodany 2,78 g (1,65%) • kcal 280,56 (15,59 %) • sód 912,13 mg (62,91%) • cukier ogółem 0,23 g ( 0,46%) • NNKT 7,96 g (39,80%) • Błonnik pokarmowy 0,41 g (1,37 %)

UWAGA DO GOSPODARKI

Szynki i sera do kopert jajecznych nie trzeba samodzielnie trzeć, można wykorzystać gotowe plasterki. Wyrównaj kawałki, w razie potrzeby przytnij nożem. Ułożyć na środku omletu i złożyć w kopertę. Wszystkie koperty będą miały ten sam kształt.

PRZYDATNE RADY

Jeżeli koperty jajek z serem i szynką nie są zbyt gładkie, dla estetyki przytnij krawędzie nożem. Nadzienie już zamarzło i nie rozleje się na talerzu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja