Ząbki czosnku marynowane z burakami – odkryj smak niezwykłej kompozycji!

Marynowane ząbki czosnku z burakami

Marynowany czosnek z burakami Do przepisu

Nie wszystkie gospodynie domowe robią marynowane ząbki czosnku z burakami. Ale na próżno, ponieważ nawet w tej formie warzywo nie traci żadnych ze swoich korzystnych właściwości. Ponadto jego smak jest delikatniejszy, pikantny i pikantny. A sama przekąska dzięki burakom staje się jasna. Czosnek można stosować nie tylko jako lekarstwo na przeziębienia, ale także dodawać go do różnych potraw dla smaku. W zależności od składu przypraw smak można zmieniać. Na przykład, jeśli ktoś lubi ostre przekąski, można dodać odrobinę papryczki chili. Tutaj lepiej skupić się na swoim guście.

Złożoność: łatwo Kalorie: 77,42 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 2,79 g/0,42 g/15,74PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEczosnek – 350 g duże buraki – 1 szt.Do marynatywoda – 500 ml sól – 25 g cukier – 25 liści kapusty – 2 szt. tymianek – 2 gałązki goździki – 4 szt. pieprz czarny – 8 szt. ocet 9% – 80 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania marynowanego czosnku i buraków. Ząbki czosnku zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie spuść wodę i obierz warzywo.

Krok 2

Buraki umyj pod bieżącą wodą, dokładnie spłukując brud. A następnie za pomocą noża do warzyw usuń skórkę. Warzywa pokroić w cienkie paski o grubości około 0,5 cm.

Krok 3

Obrane ząbki czosnku włóż do rondla lub głębokiej miski i zalej wrzącą wodą. Pozostawić na 30 sekund, a następnie spuścić wodę. Drugą opcją jest blanszowanie czosnku we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty.

Krok 4

Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki. Możesz użyć 2 małych słoików o pojemności 0,5 litra. Opłucz je wcześniej wodą i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób.

Krok 5

Na dnie każdego wysterylizowanego słoika ułóż ząbki czosnku, a następnie warstwę słomek buraczanych. Powtarzaj warstwy, aż skończy się miejsce w słoikach.

Krok 6

Przygotuj nadzienie z marynaty. Do emaliowanego garnka wlać 500 ml wody, dodać sól, cukier, liść laurowy, tymianek, goździki, ziarna czarnego pieprzu. Wlać ocet. Umieść roztwór na ogniu i zagotuj.

Krok 7

Gorącą marynatą zalej czosnek i buraki po brzegi i przykryj wysterylizowanymi pokrywkami. Nie trzeba ich jeszcze zwijać, gdyż będziemy je sterylizować.

Krok 8

Dno dużego rondla wyłóż ręcznikiem kuchennym i umieść w nim słoiki z czosnkiem i marynatą. Napełnij słoiki wodą, aż sięga ramion. Gotować około 10 minut.

Krok 9

Po dokładnie 10 minutach za pomocą szczypiec wyjmij słoiki i zamknij pokrywki. Odwróć je, zawiń i pozostaw na noc do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby przygotować marynowane ząbki czosnku z burakami, nie można użyć samego warzywa, ale jedynie sok. Wyciśnij go z startych warzyw korzeniowych, a następnie zagotuj. Następnie wymieszaj sok z marynatą i polej nią czosnek.

PRZY OKAZJI

Aby przygotować marynowane ząbki czosnku z burakami, lepiej jest użyć butelkowanej wody pitnej. Woda z kranu może mieć nieprzyjemny smak i zepsuć produkt.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja