Czosnek marynowany bez sterylizacji ząbków
Do przepisu
Marynowane ząbki czosnku można przygotować bez sterylizacji. Nauczymy Cię, jak zadbać o to, aby preparat mógł bezpiecznie przechowywać całą zimę. Aby to zrobić, zalewamy wrzącą marynatą z octem ząbki obranego czosnku i natychmiast zamykamy je pokrywkami. Dzięki temu kwasowi będzie przechowywany przez rok. Czosnek lepiej zamknąć w małych słoiczkach, jak to się mówi, tylko na jeden raz. Otwarty słoiczek należy spożyć możliwie jak najszybciej. Można podawać z pierwszymi daniami. Szczególnie dobrze komponuje się z barszczem i kharcho. Można go stosować do przygotowania sosów i dipów, do gotowania galaretek, a także dodawać go do duszenia mięsa lub drobiu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 85,31 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 2,79 g/0,48 g/17,87PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEczosnek – 400 gukrop – 4 gałązki tymianek – 2 gałązki liść laurowy – 2 szt.Do marynatywoda do picia – 1 tymianek – 3 g imbir mielony – 3 gkhmeli-suneli – 5 g sól – 40 g czarny pieprz mielony – 5 g ocet stołowy 9% – 50 ml cukier – 50 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania marynowanego czosnku bez sterylizacji ząbków. Obierz czosnek i podziel go na ząbki. Umieść go w pojemniku i opłucz.
Krok 2
Jeśli czosnek jest trudny do obrania, zalej go zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Następnie spuść wodę. Łuskę można łatwo usunąć nożem.
Krok 3
Przygotuj warzywa. Tymianek i koperek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Usuń twarde łodygi i uszkodzone liście.
Krok 4
Czosnek włóż do głębokiej miski lub patelni i zalej wrzącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na 10 minut. Następnie ostrożnie spuść wodę. Ostudzić czosnek.
Krok 5
Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki. Do każdego włóż gałązkę tymianku i koperku oraz liść laurowy. Luźno rozłóż ząbki czosnku.
Krok 6
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla. Dodać tymianek, mielony imbir, sól, mielony czarny pieprz, chmiel suneli, cukier i ocet. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty.
Krok 7
Wrzącą marynatę wlewamy do słoików po brzegi i zamykamy pokrywkami. Odwróć go, zawiń w koc i pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie. Następnie przechowuj w ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby przygotować marynowany czosnek bez sterylizacji ząbków, najlepiej użyć młodego warzywa. Jest bardziej soczysty, a wierzchnia warstwa jest znacznie łatwiejsza do czyszczenia.
PRZY OKAZJI
Zamiast octu stołowego można użyć octu jabłkowego. Jest o wiele zdrowszy i ma przyjemny aromat. Na 1 litr marynaty potrzeba około 1,5 łyżki (około 30 ml).