Zabieg bez sterylizacji na zimę
Natalia Kolesnikowa 12 września 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przekąska znana od czasów sowieckich – lecho bez sterylizacji na zimę – wciąż znajduje się w czołówce domowych preparatów. Co to jest lecho? Są to słodka papryka duszona w sosie pomidorowym z minimalną ilością przypraw. Co więcej, sosu powinno być więcej niż pieprzu, a sos ten można następnie wykorzystać do różnych potraw. Lecho można podawać na zimno lub na ciepło, jest zarówno przystawką, jak i dodatkiem, można w nim dusić kurczaka lub mięso, bardzo smacznie komponuje się z jajecznicą lub makaronem. Przygotowanie lecho na zimę w słoikach jest bardzo proste. Nie wymaga sterylizacji. Czasami do lecho dodaje się odrobinę octu dla lepszej konserwacji. Ludowych przepisów na lecho jest mnóstwo: z octem i bez, z marchewką, cukinią i cebulą lub bez, ze świeżym sosem pomidorowym lub z pastą pomidorową rozcieńczoną w wodzie. Ilość pieprzu i warzyw można zmieniać, a sól i cukier dostosowywać do smaku. Jest tylko jedno zastrzeżenie: najsmaczniejsze lecho uzyskuje się z warzyw uprawianych na własnej daczy lub kupowanych na targu w szczycie sezonu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 89,85 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 2,95 g/0,36 g/18,88MikserSokowirówkaGotowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI–20Porcje+Pomidor (pomidor) 2 kgSłodka czerwona papryka 1 kgCebula 1 kgCukinia 1 kgMarchew 1 sztukaCzerwona ostra papryka 1 łyżeczkaMielona słodka papryka 1 łyżeczkaSól 1 łyżka.Granulowany cukier 120 grOcet stołowy 9% 2 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jak przygotować lecho z papryki bez sterylizacji na zimę? Przygotuj wszystkie składniki: słodką paprykę w różnych kolorach, dojrzałe pomidory, cebulę, cukinię, marchewkę, czosnek, sól, cukier, przyprawy, ocet.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 2
Marchew zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Cukinię obierz i usuń nasiona, pokrój na małe kawałki.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 3
Sos pomidorowy do lecho bez sterylizacji można przygotować na różne sposoby. Najprostszy sposób jest taki: pomidory ze skórką pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę. Uprości to proces gotowania i pozwoli pozbyć się nasion pomidora.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 4
Jeśli nie masz pod ręką sokowirówki, proponujemy drugą opcję. Pomidory obieramy, robiąc na nich nacięcia i zalewając wrzątkiem. Miąższ pokroić i zmiksować w blenderze.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 5
Do dużego rondla wlać wyciśnięty gęsty sok pomidorowy lub przecier pomidorowy, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut, mieszając. Następnie dodaj sól i cukier, gotuj przez kolejne 10 minut.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 6
Z papryki słodkiej usuń nasiona i błony, miąższ pokrój w grube paski. Do sosu pomidorowego dodać pieprz i startą marchewkę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 7
Do rondelka z papryką włóż posiekaną cebulę i pokrojoną w kawałki cukinię. Delikatnie wymieszaj, pozwól sosowi ponownie się zagotować, zmniejsz ogień i gotuj lecho przez 15 minut.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 8
Spróbuj lecho i jeśli to konieczne, dodaj więcej soli lub cukru. Pod koniec gotowania wlej na patelnię ocet stołowy, gotuj lecho przez kolejne 5 minut i wyłącz ogień.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 9
Ostre lecho paprykowe przełóż do wcześniej przygotowanych, wysterylizowanych słoików z pokrywkami tak, aby sos sięgał samej góry słoików, a nawet lekko wypływał poza jego brzegi.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
Krok 10
Zwiń słoiki z lecho bez sterylizacji pokrywek, odwróć je i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Zawiń w koc, po ostygnięciu przechowuj słoiki z lecho w chłodnym miejscu.
Leczenie bez sterylizacji na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby nadać lecho z papryką bez sterylizacji bardziej pikantnego smaku, pod koniec gotowania dodaj szczyptę mielonej kolendry i mieszankę papryczek. Nie zalecamy dodawania do lecho świeżych ziół, gdyż mogą one spowodować zakwaszenie sosu.
PRZY OKAZJI
Najwygodniejszym sposobem sterylizacji słoików do konserw domowych jest piekarnik. Aby to zrobić, umieść umyte, mokre słoiki na kratce w zimnym piekarniku. Włącz ogrzewanie do 110 ºС. Słoiki wstawiamy do piekarnika na 20 minut, niezależnie od ich wielkości. Lepiej gotować pokrywki w wodzie przez 15 minut.