Z czym smacznym jest smażenie grzybów? 10 najlepszych kombinacji i 4 przepisy, które chcesz dodać do zakładek
Marianna Orlinkowa 29 września 2022 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Z czym smacznym jest smażenie grzybów? Odpowiedzi na to pytanie jest wiele, dlatego postanowiliśmy stworzyć listę naszych ulubionych kombinacji. Wszystkie zostały przetestowane w redakcyjnej kuchni, a także w domu z bliskimi. Wybierz te, które najbardziej Ci się podobają. Pragniemy także zadowolić każdego, kto kocha grzyby, ceni ich niepowtarzalny smak, cieszy się procesem gotowania i wychwytuje entuzjastyczne „mmm”, „ooooh” i dźwięk widelców uderzających o talerze w ciszy, gdy zjadacze nie mają czasu na rozmowę – jedzą ! A my dzielimy się przepisami na 4 dania z grzybami, które sami jesteśmy zawsze gotowi do spożycia.
Co przeczytać w artykule:
- TOP 10 najlepszych połączeń smakowych pieczarek smażonych na patelni
- Pieczarki smażone z cebulą na patelni
- Grzyby z kaszą gryczaną na patelni
- Julienne z grzybami na patelni
- Mięso z grzybami na patelni
TOP 10 najlepszych połączeń smakowych pieczarek smażonych na patelni
- Masło + wędzona papryka
- Czosnek + imbir + zielona cebula
- Cebula + boczek
- Szalotka + papryka
- Pietruszka + czosnek + skórka z cytryny + oliwa z oliwek
- Czosnek + bułka tarta + parmezan
- Cebula + ghee + jajko na twardo
- Smalec wieprzowy + tymianek + czosnek
- Tłuszcz z kurczaka + czosnek
- Tłuszcz jagnięcy + mieszanka przypraw do pilawu
Prawdziwi szefowie kuchni (a takich nie ma wśród naszych czytelników) mogą tutaj przeczytać o różnych niuansach wyboru grzybów, oleju, zasadach krojenia i samodzielnego smażenia. A poniżej nasze najlepsze przepisy na smażone grzyby – na pewno Ci się uda!
Pieczarki smażone z cebulą na patelni
W sezonie grzybowym jednym z najbardziej pożądanych przysmaków są pieczarki smażone na patelni z cebulą. Przyszłam rano z pełnym koszem – a na obiad oni kochani, a z nimi gotowane ziemniaki… A zimą i wiosną można taką patelnię usmażyć z pieczarek, albo jeszcze lepiej z shiitake – oni są bardziej mięsiste.
Pieczarki smażone z cebulą na patelni
4 porcje
- 600–800 g grzybów uprawnych lub leśnych
- 2 duże cebule, 400 g
- 4 ząbki czosnku, 20 g
- ghee lub olej roślinny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gotowane ziemniaki i śmietana do podania
- W razie potrzeby grzyby leśne opłucz, a jeszcze lepiej przetrzyj je serwetką, tak jak grzyby uprawne.
- Odetnij łodygi od kapeluszy. Pokrój łodygi w grube koła, kapelusze dużych grzybów pokrój na kilka części, małe można pozostawić bez zmian.
- Obierz cebulę i pokrój w średnie piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Postaw dużą patelnię z grubym dnem i powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu. Nie dodawaj jeszcze oleju – poczekaj, aż patelnia się rozgrzeje do wyschnięcia. Dodajemy grzyby, najlepiej dzieląc je na 2-3 porcje, aby patelnia nie była przeciążona. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, 5 minut. Jeśli smażysz partiami, gotowe grzyby przełóż do miski.
- Gdy wszystkie grzyby się usmażą, na patelnię wlewamy olej tak, aby dno było całkowicie zakryte i dodajemy cebulę. Dodać sól i smażyć na dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
- Do cebuli dodać grzyby i czosnek, wszystko razem smażyć, mieszając, przez 5–7 minut. Grzyby podawać bardzo gorące, ze śmietaną i gotowanymi ziemniakami.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli Twoje grzyby leśne należą do kategorii warunkowo jadalnych (smardze, sznurki, niektóre rodzaje russula, borowiki, czarne kurki itp.), Ugotuj je przed smażeniem.
Grzyby z kaszą gryczaną na patelni
Te dwa produkty: grzyby i kasza gryczana są wspaniałe osobno, ale razem tworzą po prostu wspaniałą parę. Grzyby z kaszą gryczaną na patelni wychodzą pożywne, aromatyczne – a można ugotować ich dużo na raz i zamrozić w porcjach (nic przez to nie stracą), dzięki czemu w każdej chwili mamy pełny, gotowy obiad czeka na Ciebie w zamrażarce.
Grzyby z kaszą gryczaną na patelni
4 porcje
- 600 g grzybów
- 1 szklanka kaszy gryczanej, 200 g
- 3 średnie cebule, 450 g
- 3 duże jajka C0
- ghee lub olej roślinny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. W średnim rondlu o grubym dnie podgrzej 2 łyżki. l. olej, dodać cebulę, sól, smażyć na dużym ogniu, mieszając, 5 minut.
- W czajniku zagotuj 2,5 szklanki wody. Na patelnię z cebulą wsypać kaszę gryczaną i mieszać przez minutę. Zalać wrzącą wodą, wymieszać, przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień do średniego. Gotuj przez 20 minut.
- W czasie gotowania kaszy gryczanej w razie potrzeby opłukać grzyby leśne, a jeszcze lepiej przetrzeć je serwetką, tak jak grzyby uprawne. Odetnij łodygi od kapeluszy. Pokrój łodygi w grube koła, kapelusze dużych grzybów pokrój na kilka części, małe można pozostawić bez zmian.
- Postaw dużą patelnię z grubym dnem i powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu. Nie dodawaj jeszcze oleju – poczekaj, aż patelnia się rozgrzeje do wyschnięcia. Dodajemy grzyby, najlepiej dzieląc je na 2-3 porcje, aby patelnia nie była przeciążona. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, 5 minut. Jeśli smażysz partiami, gotowe grzyby przełóż do miski.
- Gdy wszystkie grzyby się usmażą, włóż je z powrotem na patelnię, dodaj sól i olej (około 2 łyżki). Dodać sól, pieprz, smażyć, mieszając, 3-4 minuty.
- Jajka ugotować na twardo przez 9 minut, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i grubo posiekać.
- Kiedy minęło 20 minut. Kiedy owsianka jest ugotowana, a grzyby smażone, musisz działać szybko. Otwórz pokrywkę patelni i na kaszę gryczaną ułóż grzyby z masłem i jajkami. Natychmiast zamknij pokrywę. Pozostawić na małym ogniu na kolejne 5 minut. Wyłącz ogień, przykryj patelnię grubym ręcznikiem i gotuj kaszę gryczaną przez 10 minut. Wymieszaj przed podaniem.
Przy okazji
Jest jeszcze prostszy sposób na dodanie jajek do owsianki – surowe jajka roztrzepać widelcem z niewielką ilością soli i wlać do owsianki po około 15 minutach od rozpoczęcia gotowania kaszy gryczanej – trzeba zadbać o to, aby prawie cała woda została już wchłonięte. Zaraz po wlaniu należy od razu bardzo dokładnie wymieszać jajka z kaszą, zamknąć pokrywkę i po 5 minutach ponownie wymieszać.
Julienne z grzybami na patelni
Dawno, dawno temu prawie nikt nie gotował w domu julienne z grzybami tylko na obiad – w ZSRR to danie było uważane za danie restauracyjne lub świąteczne. Chociaż co w tym takiego skomplikowanego, zwłaszcza jeśli jest smażone w julianie na patelni, a nie w maszynce do kokoty w piekarniku? Pieczarki podsmażyłam z cebulą i mąką, przygotowałam sos, trzymałam z serem pod przykryciem – i gotowe! Ta julienne jest szczególnie pyszna do spożycia z dobrze przypieczoną ciabattą lub bagietką.
Julienne z grzybami na patelni
4 porcje
- 600 g grzybów
- 2 średnie cebule, 300 g
- 200 g dobrze topiącego się sera, młodego lub dojrzałego (mozzarella lub parmezan)
- 200 ml śmietanki 20% tłuszczu
- 200 g kwaśnej śmietany 20–30% tłuszczu
- 2 łyżki l. mąka, 30 g
- 2 łyżki l. olej roślinny, 30 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. W razie potrzeby grzyby leśne opłucz, a jeszcze lepiej przetrzyj je serwetką, tak jak grzyby uprawne. Pieczarki pokroić na średnie kawałki.
- Rozgrzej dużą patelnię z olejem roślinnym na dużym ogniu. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty.
- Do cebuli dodać grzyby, smażyć na maksymalnym ogniu, cały czas mieszając, 3 minuty. Posyp mąką, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 2 minuty.
- Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i śmietanę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj, wróć do średniego ognia i gotuj, mieszając, przez 5 minut.
- Zetrzyj ser, wmieszaj do sosu i poczekaj, aż się rozpuści. Podawaj julienne bardzo gorące.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz uzyskać złocistobrązową skórkę, rozgrzej piekarnik z grillem (lub po prostu zwiększ go do 240°C) i postaw patelnię z prawie gotowym julienne możliwie najwyżej. Jeśli patelnia ma plastikowy uchwyt, owiń ją kilkoma warstwami folii i mocno dociśnij.
Mięso z grzybami na patelni
Nie jest jasne, jak lepiej nazwać to danie – „mięso z grzybami na patelni” czy „grzyby z mięsem na patelni”? Bo tutaj oba składniki: grzyby i wieprzowina są tutaj najważniejsze. Do wieprzowiny najlepiej nadają się wszelkie grzyby uprawne (boczniaki, pieczarki, shiitake, a zwłaszcza eringi) oraz szlachetne grzyby leśne (grzyby białe, smardze, borowiki, kurki).
Mięso z grzybami na patelni
4 porcje
- 600 g grzybów
- 500 g pulpy karkówkowej lub węglanu
- 1 duża cebula, 200 g
- 4 ząbki czosnku, 20 g
- 2 łyżki l. olej roślinny lub ghee, 30 g
- 100 ml półwytrawnego białego wina lub klarowanego soku jabłkowego
- 1 łyżeczka mielona słodka papryka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Mięso pokroić w kostkę o wielkości 2,5–3 cm, posypać solą i pieprzem, polać oliwą i wymieszać rękoma. Przykryj folią spożywczą i wyjdź na czas przygotowywania całej reszty.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W razie potrzeby grzyby leśne opłucz, a jeszcze lepiej przetrzyj je serwetką, tak jak grzyby uprawne. Pieczarki pokroić na duże kawałki.
- Postaw dużą patelnię na dużym ogniu i podgrzewaj bez oleju. Dodać grzyby i smażyć, mieszając, przez 5 minut. Wyjmij grzyby na talerz
- Na patelnię włóż mięso i masło. Smażyć mięso na dużym ogniu, obracając kawałki raz, 2-3 minuty.
- Mięso posypać cebulą i czosnkiem, dalej smażyć, mieszając, przez 5 minut. Włóż grzyby na patelnię, zalej winem lub sokiem jabłkowym, posyp papryką, solą i pieprzem, wymieszaj, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego, gotuj na wolnym ogniu 10 minut, jeśli masz karbonizację lub 15 minut. – jeśli szyja.
Przy okazji
Mięso z grzybami można też ugotować na patelni z dodatkiem wołowiny – najlepiej będzie to kawałek miazgi udowej.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #smażone grzybyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych