Z czego zrobić chleb: pepperoni, carbonara, ser, pesto, żurawina itp.

Z czego zrobić chleb: pepperoni, carbonara, ser, pesto, żurawina itp.

Z czego zrobić chleb: pepperoni, carbonara, ser, pesto, żurawina itp.

Uważa się, że jeśli dom pachnie chlebem, oznacza to, że panuje w nim spokój, wygoda i miłość. Dzieje się tak od czasów starożytnych, kiedy chleb był podstawą żywienia wielu narodów. Sztuka pieczenia była przekazywana z pokolenia na pokolenie, a mistrzowie ich rzemiosła cieszyli się dużym autorytetem w społeczeństwie. Czas mija, a my nadal uwielbiamy piec chleb w domu, odnajdując w tej czynności coś naprawdę magicznego.

Z czego zrobić chleb: pepperoni, carbonara, ser, pesto, żurawina itp.

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Chleb i jego rodzaje
  • Chleb z różnymi dodatkami
  • Przepisy
  • Chleb bananowy z czekoladą i orzechami
  • Chleb kukurydziany z serem
  • Bezglutenowy chlebek cynamonowo-jabłkowy
  • Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami włoskimi
  • Chleb z suszonymi pomidorami
  • Chleb z czosnkiem i ziołami
  • Chleb buraczany
  • Pleciony chleb z pesto
  • Chlebek z cukinii
  • Chleb cebulowy
  • Chleb oliwny
  • Chleb dyniowy w maszynie do chleba

Chleb i jego rodzaje

Chlebem można nazwać dowolny produkt wytworzony z ciasta (pszennego, żytniego, bezglutenowego itp.), które zostało poddane obróbce cieplnej (w piekarniku, parowarze, maszynie do pieczenia chleba itp.). Ciasto może składać się wyłącznie z mąki i wody lub odwrotnie, zawierać drożdże, masło, jajka, przyprawy, różne środki spulchniające i dodatki.

Nikt nie jest w stanie z całą pewnością powiedzieć, ile rodzajów chleba istnieje na świecie. Jedno jest pewne: liczba ta jest bardzo duża! Jest chleb na drożdżach, bez drożdży i na zakwasie. Istnieją pszenica, ryż, kukurydza, żyto, produkty pełnoziarniste itp. Istnieją alternatywne mąki, takie jak migdałowa, owsiana i kokosowa. Jest wegańskie i jest białko. I nie bierzemy jeszcze pod uwagę setek opcji różnych dodatków: warzyw, owoców, czekolady, serów i wielu innych.

Chleb z różnymi dodatkami

Orzechy to jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczywa i wypieków.
Orzechy to jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczywa i wypieków.

Od niedawna piekarnie, a także blogerki modowe oferują pieczywo z różnymi sosami: pesto, przecierem pomidorowym, a nawet carbonarą. Pomyśl tylko! Kawałek chleba nie potrzebuje już smarowania, bo teraz jest w nim!

Sos pesto można bardzo łatwo przygotować w domu. Do tego potrzebne będą świeże zioła do smaku, takie jak bazylia lub pietruszka, oliwa z oliwek, orzechy i trochę drobno startego parmezanu. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, następnie posmarować ciasto powstałym sosem, zwinąć i zapiekać do ugotowania.

Chleb pomidorowy, a nawet superpomidorowy można przygotować z suszonych pomidorów lub wysokiej jakości pasty pomidorowej. Wypieki zyskają piękny czerwono-pomarańczowy kolor, lekką kwaskowatość i bardzo przyjemny aromat.

Carbonara w chlebie jest bardzo popularna wśród TikTokerów i ich odbiorców. A jeśli klasyczny sos do tego włoskiego makaronu przygotujemy na bazie guanciale lub pancetty z dodatkiem żółtek, parmezanu, pecorino i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, to boczek i gęsta śmietana całkiem nadają się do wersji chlebowej.

Chleb z rodzynkami czy suszonymi morelami od dawna nie jest dla nikogo nowością. Ale jeśli zastąpisz zwykłe suszone owoce czymś nowym i weźmiesz na przykład suszoną żurawinę lub dereń, możesz otrzymać zupełnie nowy chleb o ciekawym smaku.

Przepisy

Chleb bananowy, cebulowy, cukiniowy i dyniowy często można spotkać w zwykłych supermarketach, ale jeśli spróbujecie przygotować taki wypiek w domu, zapewniamy: Wasi bliscy wyrwą go prosto z gorącej blachy! Przygotowaliśmy dla Ciebie 12 sprawdzonych przepisów na różnorodne domowe pieczywo. Wybieraj, gotuj, opiekuj się swoją rodziną, a w Twoim domu zapanuje pokój i miłość.

Chleb bananowy z czekoladą i orzechami

Chleb czekoladowo-bananowy to jeden z najpopularniejszych amerykańskich przepisów na domowe wypieki. Podaje się go na śniadanie, można zabrać ze sobą w drogę, ale może też być świetnym deserem, zwłaszcza jeśli doda się do niego gałkę lodów waniliowych.

Chleb bananowy z czekoladą i orzechami
Chleb bananowy z czekoladą i orzechami

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 320 g mąki
  • 4 dojrzałe banany
  • 160 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 70 g czekolady
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • sól

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść stojak na środkowym poziomie. Prostokątną formę o wymiarach 22 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną masła.

2. Rozpuść masło w małym rondlu. Dodać brązowy cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ochłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej.

3. Rozgnieć widelcem 3 obrane banany na gładkie puree. W dużej misce lekko ubij jajka, dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Do mieszanki dodać puree bananowe, masło i cukier. Wymieszaj ponownie.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem i przesiać przez sito. Do miski z mokrymi składnikami wlać mieszaninę mąki i wymieszać szpatułką. Nie trzeba długo mieszać ciasta, wystarczy, żeby wszystkie składniki się połączyły.

5. Czekoladę pokroić na małe kawałki, orzechy włoskie grubo posiekać, resztę banana pokroić w krążki o grubości 1 cm Do ciasta dodać połowę orzechów, czekoladę i delikatnie wymieszać.

6. Do przygotowanej formy wlać ciasto i wygładzić powierzchnię silikonową szpatułką. Na wierzchu ułóż plasterki banana i posyp pozostałymi orzechami oraz czekoladą.

7. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem i w razie potrzeby gotuj przez kolejne 5-7 minut.

8. Wyjmij chleb bananowy z piekarnika i pozostaw w formie na 15-20 minut. Następnie przenieść na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić w plastry o grubości 1,5–2 cm i podawać.

Przydatne rady

Zamiast kawałków mlecznej czekolady można użyć żaroodpornych kawałków czekolady przeznaczonych specjalnie do pieczenia lub białej czekolady pokrojonej w kostkę. Orzechy włoskie można zastąpić dowolnymi innymi orzechami: orzechami nerkowca, migdałami lub orzechami laskowymi.

Przy okazji

Tradycyjnie chleb bananowy wypiekany jest w formie chlebowej, stąd jego nazwa. Deser można jednak upiec w okrągłej formie o średnicy 22 cm lub w kwadracie o boku 20 cm. Alternatywnie można upiec małe babeczki w formie na muffiny. Czas ich przygotowania wynosi 25 minut.

Chleb kukurydziany z serem

Z lekko kruchym miękiszem i drobinkami całych ziaren kukurydzy, ten chleb kukurydziany najlepiej spożywać na gorąco, posmarowany dobrym wiejskim masłem.

Chleb kukurydziany z serem
Chleb kukurydziany z serem

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 200 g średnio zmielonej kaszy kukurydzianej
  • 200 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
  • 200 g tłustej śmietany
  • 3 jajka C0
  • 150 g cheddara lub innego twardego sera
  • 90 g mąki
  • 50 g masła + trochę więcej do wysmarowania formy
  • 1 średni pęczek (40 g) zielonej cebuli
  • 30 g miodu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 g) grubej soli
  • 1/2 łyżeczki (2 g) soda
  • 2 g mielonego kminku
  • 2 g mielonej kolendry
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Drobno posiekaj zieloną cebulę i wymieszaj z ziarnami kukurydzy. Rozpuść masło i lekko ostudź. Do masła dodaj jajka i sól, ubijaj, aż masa będzie gładka. Dodaj śmietanę i miód, ponownie ubij.

2. W dużej misce wymieszaj kaszę kukurydzianą, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia, ale nie za długo, tylko na tyle, aby połączyć suche składniki z mokrymi. Nie ma potrzeby łamania grudek.

3. Wmieszać do ciasta mieszaninę startego sera i kukurydzy. Pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

4. Prostokątną formę do ciasta wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto włożyć do formy i wyrównać. Wstawić na środek piekarnika i piec 45 minut (na ostatnie 15 minut blachę przykryć folią, żeby wierzch się zbytnio nie przyrumienił). Ostudzić chleb na metalowej kratce.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli nie masz pod ręką miodu, zastąp go w przepisie 50 g cukru.

Przydatne rady

Boczek dobrze komponuje się również z taką kombinacją składników chleba. Należy go drobno posiekać i zrumienić na patelni bez oleju.

Bezglutenowy chlebek cynamonowo-jabłkowy

Jabłka z cynamonem to zawsze ponadczasowa klasyka. Dodaj go do bezglutenowego pieczywa, aby wieczorny podwieczorek był nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

Bezglutenowy chlebek cynamonowo-jabłkowy
Bezglutenowy chlebek cynamonowo-jabłkowy

Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:

  • 4–5 słodkich jabłek
  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g musu jabłkowego
  • 75 g cukru
  • 4 łyżki l. olej roślinny + trochę do natłuszczenia patelni
  • 40 g mąki lnianej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/2 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki wanilina
  • 1/2 łyżeczki sól

do napełniania:

  • 2 łyżki l. brązowy cukier
  • 1/4 łyżeczki mielony cynamon

do złożenia:

  • chipsy jabłkowe

1. Jabłka obierz i pokrój w średnią kostkę. W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, proszek do pieczenia, cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i sól.

2. W innym pojemniku połącz mus jabłkowy, cukier i wanilię. Obie masy połączyć, dodać mąkę, masło, zagnieść ciasto. Dodać pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać.

3. Połącz brązowy cukier i cynamon. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, połóż na nim połowę ciasta, posyp cukrem cynamonowym, a na wierzch ułóż resztę ciasta. Piecz chleb przez 50–55 minut.

4. Wyjmij chleb z piekarnika, ostudź, udekoruj chipsami jabłkowymi i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym lub esencją.

Przydatne rady

Aby zrobić chipsy jabłkowe, użyj dużego, słodkiego jabłka. Za pomocą ostrego noża, nie przecinając go, usuń rdzeń. Pokrój w cienkie plasterki o grubości około 3 mm. Do rondla wlać 100 g wody i 1 łyżkę. l. sok z cytryny, dodać 100 g cukru, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Do syropu włóż jabłko i gotuj przez 5–7 minut. Rozgrzej piekarnik do 110°C. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej plastry w syropie i susz przez 40–50 minut.

Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami włoskimi

Nawet niedoświadczony kucharz, który nigdy wcześniej nie piekł, może według naszej receptury upiec bardzo smaczny i aromatyczny chleb. Wystarczy, że wymieszasz składniki, a piekarnik zrobi resztę za Ciebie.

Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami włoskimi
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami włoskimi

Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:

  • 3 szklanki + 3 łyżki. l. mąka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sól
  • 1/2 łyżeczki suche drożdże

1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Dodać suche drożdże i ponownie dokładnie wymieszać.

2. Dodać posiekane orzechy, przygotowaną żurawinę, wymieszać. Umieść miód w wodzie o temperaturze pokojowej i zamieszaj.

3. Do miski z mąką wlej wodę miodową, zagniataj ciasto drewnianą łyżką. Uwaga: nie trzeba zagniatać, wystarczy połączyć składniki. Ciasto będzie klejące i szorstkie, takie powinno być.

4. Przykryj miskę folią, umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów i odstaw na około 12 do 18 godzin.

5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Podgrzej ognioodporne naczynie żaroodporne, duże naczynie żaroodporne lub naczynie żaroodporne z pokrywką.

6. Na stolnicę połóż kawałek papieru do pieczenia i posyp mąką. Szybko uformuj ciasto w bochenek, zbierając trochę…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja