Yangnyeom (koreańska gorąca pasta)
Elena Niekrasowa 12 października 2019 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Yangnyom tłumaczy się jako „dressing do przygotowywanej potrawy”. To właśnie yangnyom Koreańczycy dodają do swoich słynnych sałatek i zup. Sos ten warto przygotować na przyszłość, gdyż można go długo przechowywać w lodówce, a sałatkę koreańską przygotujesz znacznie szybciej. Yannim jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak dzięki swoim „termonuklearnym” właściwościom można go przechowywać niemal w nieskończoność, gdyż niestraszna mu ani pleśń, ani bakterie.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 minuty Dodać. czas: 10 minutMikserBez obróbki cieplnejKuchnia koreańskaKolacjaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpapryczka chili 200 gczosnek 200 gsłodka peruka (puder) 20 gsól 1 łyżka.woda 30ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odcinamy ogony papryki i usuwamy przegrody. Siano usuwamy lub zostawiamy według uznania.
Krok 2
Obierz czosnek. Paprykę i czosnek pokroić w duże kawałki i umieścić w misie blendera lub siekacza. Wysyłamy tam wszystkie pozostałe składniki. Ucierać do uzyskania jednorodnej masy. To wszystko, nasza pasta pieprzowa jest gotowa!
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby usunąć pozostałości ostrej papryczki chili z miski i ostrza blendera, dokładnie spłucz je mlekiem, a następnie ciepłą wodą i detergentem.
PRZYDATNE RADY
Ostrość przyprawy można zwiększyć zastępując słodką paprykę chili w proszku – wybór należy do Ciebie.