Wytrawne ciasto z czekoladą i karmelem z mleka skondensowanego
Alena Spirina 08 maja 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Domowe wytrawne ciasto ze skondensowanym mlekiem przemienione w jedwabisty karmel, oblane błyszczącą czekoladą – pyszna i wygodna uczta do codziennej herbaty. Wygodnie jest zabrać go ze sobą do pracy lub włożyć do szkolnego pudełka na drugie śniadanie i nie ma wstydu podarować go gościom. Przygotowując karmel bardzo ważne jest kontrolowanie temperatury mieszanki. Dlatego przygotuj i miej pod ręką termometr elektroniczny.
Złożoność: łatwo Kalorie: 416,91 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 2 godziny Używany: 3,97 g/21,93 g/51,88KolacjaPiekarniaDeserProdukt z ciastaCiastoSKŁADNIKI NA 20 PORCJIDla karmelu:mleko skondensowane 400 gcukier brązowy 210 gśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 120 mlsyrop glukozowy 120 mlmasło 115 gsól 3 grDo testu:mąka 375 gcukier 100 grsól 3 grmasło 225 gNa polewę czekoladową:gorzka czekolada 240 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłóż dwoma kawałkami folii, układając je prostopadle do siebie. Idź wzdłuż boków patelni, tak aby folia przylegała ściśle do dna i boków. Zagnij folię wystającą ponad boki na zewnątrz.
Krok 2
Rozpuść masło, nie doprowadzając do wrzenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wlać masło i wymieszać silikonową szpatułką, aż powstanie szorstki okruszek.
Krok 3
Rozłóż okruchy na dnie formy, zagniataj rękami, starając się, aby ciasto miało wszędzie taką samą grubość. Często nakłuwamy widelcem. Włóż do piekarnika i piecz na złoty kolor, od 25 do 30 minut.
Krok 4
Blachę z upieczonym ciastem położyć na ruszcie i docisnąć ciasto metalową szpatułką, jakby je zagęszczając. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić ciasto na porcje. Schłodzić ciasto na patelni, aż będzie ciepłe, 20–25 minut.
Krok 5
W rondlu o grubym dnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Gotuj na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż mieszanina osiągnie temperaturę 113-115°C. Zajmie to 15–20 minut. Na spód wylać karmel i wyrównać. Mieszanka jest bardzo gorąca! Całkowicie ostudzić.
Krok 6
Połowę czekolady zetrzyj na drobnej tarce, drugą połowę posiekaj nożem. Rozpuść posiekaną czekoladę w kuchence mikrofalowej działającej na 50% mocy, mieszając co 15 sekund. Temperatura roztopionej czekolady powinna być nieco wyższa od temperatury ciała, około 38°C.
Krok 7
Do miski dodać startą czekoladę i mieszać aż do całkowitego połączenia się z roztopioną czekoladą. Jeśli to konieczne, włóż do kuchenki mikrofalowej na nie dłużej niż 5 sekund. Wylać na ostudzony karmel i wygładzić szpatułką. Wstawić do lodówki na 10 minut, aby czekolada stwardniała.
Krok 8
Pociągnij za wystające końce folii, aby unieść ciasto i przenieść je z formy na deskę. Użyj szpatułki pomiędzy folią a ciastem i wyciągnij folię. Pokrój na porcje.
UWAGA DO GOSPODARKI
Syrop glukozowy nadaje karmelowi plastyczność i zapobiega jego cukrzeniu się podczas przygotowania i przechowywania. Można go zastąpić miodem, ale jest znacznie słodszy od cukru i glukozy, a także ma swój własny smak. Lepiej więc kupić syrop glukozowy; dziś jest on sprzedawany na targowiskach w małych opakowaniach. I zawsze będzie z tego pożytek.
PRZY OKAZJI
Krojenie części czekolady i ścieranie innej na drobnej tarce to nie fanaberia, ale ważny krok technologiczny. Dodając zimną czekoladę do roztopionej czekolady i mieszając je, dokonujemy tego, co profesjonalni cukiernicy nazywają temperowaniem czekolady. Rezultatem jest błyszcząca, gładka i chrupiąca powłoka.