Wyśmienity kompot z soczystych, świeżo zebranych jabłek

Kompot jabłkowy ze świeżych jabłek

Kompot jabłkowy ze świeżych jabłek Do przepisu

Do przygotowania kompotu jabłkowego ze świeżych jabłek nadają się dowolne owoce. Ale najlepiej wybierać jabłka odmian słodko-kwaśnych. W naszym przepisie krok po kroku podpowiemy Ci, jak zaparzyć pyszny napój w 40 minut. W przypadku kompotu lepiej jest wziąć jabłka średniej wielkości. Wygodniej jest umieścić je w słoikach. Smak owoców wzmocnimy pikantnymi goździkami i sokiem z cytryny. Jeśli nie lubisz dość mocnego smaku goździków, zastąp go cynamonem. Jednocześnie napój okaże się zupełnie inny, ale także bardzo smaczny. Wykorzystane zostaną nie tylko same owoce, ale także skórka. Zrobimy z niego pyszny, treściwy syrop, którym polejemy jabłka. Następnie sterylizujemy słoiki z kompotem, aby zachować jak najwięcej witamin z cennych letnich owoców.

Złożoność: łatwo Kalorie: 170,80 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 0,63 g/0,62 g/39,74GotowanieKonserwowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIJabłka 1,5 kgSok cytrynowy 30 mlWoda 1,5 lGoździk 2 szt.Granulowany cukier 250 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wszystkie składniki przygotować według wykazu na kompot jabłkowy ze świeżych jabłek. Umyj cytrynę, a następnie zalej ją wrzącą wodą. Wyciśnij sok ręcznie lub za pomocą sokowirówki.

Krok 2

Jabłka umyj, obierz (skórki włóż do osobnego pojemnika). Owoce pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń. Jabłka przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na chwilę.

Krok 3

Skórkę włóż do rondla, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodać cukier, wymieszać i gotować 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Gorący syrop przecedź przez sito.

Krok 4

Umieść jabłka w czystym, suchym słoiku. Wlać gorący syrop, przykryć i odstawić na około 10-15 minut. Syrop ostrożnie wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia.

Krok 5

Pączki goździków zalej wrzątkiem i włóż do słoika z jabłkami. Do słoika wlać tyle wrzącego syropu, aby nie sięgał on do góry o 1,5–2 cm.

Krok 6

Weź duży rondel. Połóż ręcznik na dnie i umieść słoik. Napełnij słoik po wieszaki wrzącą wodą i sterylizuj przez 20 minut. Następnie zamknij pokrywką, odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowywać w ciemnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Można użyć dowolnej odmiany jabłek. Ale naszym zdaniem najsmaczniejsze kompoty uzyskuje się z niezbyt dużych słodko-kwaśnych owoców. Mimo że jabłka przeznaczone na konserwy są zwykle obierane, nadal należy je najpierw dokładnie umyć.

PRZY OKAZJI

Kompot jabłkowy ze świeżych jabłek na zimę można ugotować, łącząc owoce. Na przykład dodaj śliwki, gruszki, jagody. Technologia gotowania pozostanie taka sama.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja