Wysadza się w powietrze nie tylko kukurydzę czy Jak ugotować dmuchany ryż w domu
Ksenia Woroncowa 11 marca 2024 r
Dla wielu z nas ryż dmuchany to brykiety o białej teksturze, słodkawe i chrupiące, które gubią się wśród innych słodyczy w supermarketach. Ale w rzeczywistości ten produkt jest ciekawszy, niż się wydaje. A jest o czym opowiadać – zarówno o technologii gotowania, jak i o zastosowaniu kulinarnym.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Co to jest ryż dmuchany
- Kto wynalazł dmuchany ryż
- Czy można samemu ugotować dmuchany ryż?
- Co ugotować z dmuchanym ryżem
Co to jest ryż dmuchany
Specjalnie przetworzony i powiększony ryż o chrupiącej i porowatej konsystencji. Na skalę przemysłową wytwarza się go w wytłaczarce – urządzeniu, które wykorzystuje ciśnienie i ciepło do „eksplodowania” każdego ziarna. Jest to możliwe dzięki zawartości skrobi w ryżu. Rezultatem są białe dmuchane granulki o wyjątkowym smaku i chrupkości.
W istocie dmuchany ryż jest podobny do popcornu. W tym przypadku można „eksplodować” nie tylko te dwa rodzaje zbóż, ale także na przykład pszenicę i grykę.
Kto wynalazł dmuchany ryż
Wytłaczarka to nowoczesne urządzenie, ale ryż dmuchany istnieje już od wielu lat. Istnieje wersja, w której Hindusi jako pierwsi wymyślili dmuchany ryż. W Indiach nadal stanowi ważną część kuchni narodowej, zwaną muri i przygotowywaną w specjalny sposób: w płytkim, ale szerokim kotle wypełnionym gorącym piaskiem.
Ryż dmuchany przygotowywany jest także w Chinach, Korei Południowej i Japonii. Duży krok w stronę światowej popularności przekąsek zrobił na początku XX wieku Amerykanin Alexander Pierce Anderson. Eksperymentował z podgrzewaniem skrobi kukurydzianej i wymyślił armatę do popcornu. Urządzenie dobrze zakorzeniło się następnie w Azji, a światowi giganci żywnościowi wykorzystali go do przygotowania dmuchanego ryżu. Tak narodziła się nowa opcja przekąsek i szybkich śniadań. Dziś ryż dmuchany często dodaje się do musli, batonów zbożowych i deserów.
Czy można samemu ugotować dmuchany ryż?
Jest mało prawdopodobne, że masz w domu wytłaczarkę kulinarną lub działo do popcornu i nie potrzebujesz ich. Domowy ryż dmuchany przygotowywany jest bez skomplikowanych technologii, ale według nieco innego schematu. Nie musisz eksperymentować z ciśnieniem, ciepłem i fizyką. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności ani przygotowania.
Do przygotowania ryżu dmuchanego potrzebna będzie szklanka zwykłych, okrągłych ziaren, czysta woda do gotowania i około 100 ml oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszczu.
Najpierw musisz ugotować ryż. Lepiej to zrobić w dużej ilości wody, a nie jak zwykle. Po ugotowaniu odmierzyć około 20–25 minut, następnie ugotowany ryż przełożyć na sito i poczekać, aż woda odcieknie. Aby usunąć pozostałą wilgoć, przenieś płatki na papierowe ręczniki.
Następnie ryż należy wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej cienką warstwę ugotowanego ryżu, włóż do piekarnika i pozostaw na około godzinę. Płatki powinny całkowicie wyschnąć.
Teraz nadchodzi zabawna część. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny (nie powinien dymić). Ryż w małych porcjach wrzucaj na olej. Gdy tylko zacznie pływać i pęcznieć, usuń go łyżką cedzakową. Natychmiast przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po tym czasie jako przekąskę można podać ryż z przyprawami lub dodatkami.
Co ugotować z dmuchanym ryżem
Ryż dmuchany jest dobry sam w sobie jako przekąska. Nie musisz nawet nic dodawać – wystarczy podać w głębokiej misce i chrupać podczas słuchania ulubionego serialu. W tej postaci stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych przekąsek: ryż dmuchany bez dodatków takich jak cukier zawiera węglowodany, białka i błonnik, a także aminokwasy, witaminy z grupy B, magnez i fosfor.
Na śniadanie ryż dmuchany można dodać do jogurtu i domowej granoli. Kupowane w sklepie musli i płatki śniadaniowe często zawierają już dmuchane ziarna, ponieważ jest to stosunkowo niedrogi składnik, który dodaje tekstury i objętości mieszance całych ziaren i orzechów.
Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, proponujemy wypróbować 2 przepisy z ryżem dmuchanym: na słodko i na ostro. Możesz użyć gotowych ziaren ze sklepu lub ryżu ugotowanego w domu.
Pikantny dmuchany ryż
Pięciominutowy przepis (dosłownie!), który świetnie ratuje życie przed wieczorkiem filmowym ze znajomymi. Jednocześnie satysfakcjonująca przekąska i możliwość spróbowania czegoś nowego, bo tak w Indiach jada się ryż dmuchany.
Pikantny dmuchany ryż
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
- Gotowy ryż dmuchany – 360 gr
- Mała czerwona papryczka chili – 1 sztuka
- mała cebula – 1 sztuka
- mały pomidor – 1 sztuka
- mały ogórek – 1 sztuka
- Roztopione masło – 40 gr
- Anyż gwiazdkowaty – 1 gwiazdka
- Nasiona gorczycy – 9 gr
- Nasiona Jeery – 9 gr
- Mielona kurkuma – 9 gr
- Mielony pieprz cayenne – 9 gr
- Sól do smaku
- Włóż ryż do dużej miski. Z promieni anyżu gwiazdkowatego usuń małe błyszczące nasiona (nic więcej nie jest potrzebne). Postaw patelnię na średnim ogniu, rozgrzej olej i smaż przez 1 minutę, mieszając, musztardę, kminek i nasiona anyżu gwiazdkowatego. Dodać kurkumę i pieprz cayenne. Zdjąć z ognia i wymieszać.
- Usuń nasiona z chili i posiekaj miąższ. Posiekaj także cebulę, pomidora i ogórka. Tuż przed podaniem do ryżu dodajemy warzywa i mieszamy.
Przy okazji
W Indiach popularnym fast foodem jest ryż dmuchany z przyprawami. I robią to bezpośrednio na ulicy.
Uwaga dla gospodyni
Wczorajszy dodatek nadaje się również do przygotowania domowego ryżu dmuchanego. Natychmiast rozpocznij suszenie płatków w piekarniku, a następnie po prostu usmaż je na oleju, aż będą puszyste.
Czekoladowe kwadraty bez pieczenia
Prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko, dlatego warto zaangażować w przygotowanie deseru młodsze pokolenie. Domowy słodycz smakuje lepiej niż jakikolwiek inny. Wszystkie czynności zajmą około 20 minut.
Czekoladowe kwadraty bez pieczenia
Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:
- Ciemna czekolada (60–75% kakao) – 250 gr
- Masło – 200 gr
- Ciasteczka maślane suche (typ Yubileiny) – 200–250 gr
- Gotowy ryż dmuchany – 30–50 gr
- Nieprażone orzechy laskowe – 1/2 szklanki
- Suszone wiśnie – 1/2 szklanki
- Syrop cukrowy lub miód – 4 łyżki l.
- Biała czekolada do dekoracji – 30–50 gr
- Ciemną czekoladę wraz z masłem i syropem (miodem) umieszczamy w żaroodpornej misce i ustawiamy miskę w łaźni wodnej nad dużym rondlem wypełnionym w 1/3 delikatnie gotującą się wodą. Mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie wyjmij z kąpieli i poczekaj, aż kawałki czekolady całkowicie się rozpuszczą.
- Zmiel orzechy laskowe, drobno posiekaj wiśnie. Ciasteczka rozgnieść wałkiem lub tłuczkiem na drobną okruchy, wymieszać z masą czekoladową, dmuchanym ryżem, orzechami i wiśniami.
- Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę, zagęszczamy i wyrównujemy powierzchnię. Całkowicie ostudzić, 1 godzina.
- W ten sam sposób w czystej misce rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ostudź i narysuj dowolne wzory na powierzchni ciastek. Przechowywać w lodówce przez około 1 godzinę, następnie pokroić na kawałki i podawać.
Przy okazji
Jeśli masz wszystkie składniki i wiesz, jak roztopić czekoladę w każdych warunkach, ciasta możesz upiec nawet w lesie – podczas wiosennego biwaku.
Uwaga dla gospodyni
Można zrobić inną wersję tych ciastek zastępując dmuchany ryż płatkami kokosowymi.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #płatki #śniadania #przekąskiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…