Wysadza się w powietrze nie tylko kukurydzę czy Jak ugotować dmuchany ryż w domu

Wysadza się w powietrze nie tylko kukurydzę czy Jak ugotować dmuchany ryż w domu

Wysadza się w powietrze nie tylko kukurydzę czy Jak ugotować dmuchany ryż w domu

Ksenia Woroncowa 11 marca 2024 r

Dla wielu z nas ryż dmuchany to brykiety o białej teksturze, słodkawe i chrupiące, które gubią się wśród innych słodyczy w supermarketach. Ale w rzeczywistości ten produkt jest ciekawszy, niż się wydaje. A jest o czym opowiadać – zarówno o technologii gotowania, jak i o zastosowaniu kulinarnym.

Dmuchany ryż

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest ryż dmuchany
  • Kto wynalazł dmuchany ryż
  • Czy można samemu ugotować dmuchany ryż?
  • Co ugotować z dmuchanym ryżem

Co to jest ryż dmuchany

Specjalnie przetworzony i powiększony ryż o chrupiącej i porowatej konsystencji. Na skalę przemysłową wytwarza się go w wytłaczarce – urządzeniu, które wykorzystuje ciśnienie i ciepło do „eksplodowania” każdego ziarna. Jest to możliwe dzięki zawartości skrobi w ryżu. Rezultatem są białe dmuchane granulki o wyjątkowym smaku i chrupkości.

W istocie dmuchany ryż jest podobny do popcornu. W tym przypadku można „eksplodować” nie tylko te dwa rodzaje zbóż, ale także na przykład pszenicę i grykę.

Kto wynalazł dmuchany ryż

Wytłaczarka to nowoczesne urządzenie, ale ryż dmuchany istnieje już od wielu lat. Istnieje wersja, w której Hindusi jako pierwsi wymyślili dmuchany ryż. W Indiach nadal stanowi ważną część kuchni narodowej, zwaną muri i przygotowywaną w specjalny sposób: w płytkim, ale szerokim kotle wypełnionym gorącym piaskiem.

Ryż dmuchany przygotowywany jest także w Chinach, Korei Południowej i Japonii. Duży krok w stronę światowej popularności przekąsek zrobił na początku XX wieku Amerykanin Alexander Pierce Anderson. Eksperymentował z podgrzewaniem skrobi kukurydzianej i wymyślił armatę do popcornu. Urządzenie dobrze zakorzeniło się następnie w Azji, a światowi giganci żywnościowi wykorzystali go do przygotowania dmuchanego ryżu. Tak narodziła się nowa opcja przekąsek i szybkich śniadań. Dziś ryż dmuchany często dodaje się do musli, batonów zbożowych i deserów.

Czy można samemu ugotować dmuchany ryż?

Jest mało prawdopodobne, że masz w domu wytłaczarkę kulinarną lub działo do popcornu i nie potrzebujesz ich. Domowy ryż dmuchany przygotowywany jest bez skomplikowanych technologii, ale według nieco innego schematu. Nie musisz eksperymentować z ciśnieniem, ciepłem i fizyką. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności ani przygotowania.

Do przygotowania ryżu dmuchanego potrzebna będzie szklanka zwykłych, okrągłych ziaren, czysta woda do gotowania i około 100 ml oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszczu.

Najpierw musisz ugotować ryż. Lepiej to zrobić w dużej ilości wody, a nie jak zwykle. Po ugotowaniu odmierzyć około 2025 minut, następnie ugotowany ryż przełożyć na sito i poczekać, aż woda odcieknie. Aby usunąć pozostałą wilgoć, przenieś płatki na papierowe ręczniki.

Następnie ryż należy wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej cienką warstwę ugotowanego ryżu, włóż do piekarnika i pozostaw na około godzinę. Płatki powinny całkowicie wyschnąć.

Teraz nadchodzi zabawna część. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny (nie powinien dymić). Ryż w małych porcjach wrzucaj na olej. Gdy tylko zacznie pływać i pęcznieć, usuń go łyżką cedzakową. Natychmiast przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po tym czasie jako przekąskę można podać ryż z przyprawami lub dodatkami.

Co ugotować z dmuchanym ryżem

Ryż dmuchany jest dobry sam w sobie jako przekąska. Nie musisz nawet nic dodawać – wystarczy podać w głębokiej misce i chrupać podczas słuchania ulubionego serialu. W tej postaci stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych przekąsek: ryż dmuchany bez dodatków takich jak cukier zawiera węglowodany, białka i błonnik, a także aminokwasy, witaminy z grupy B, magnez i fosfor.

Na śniadanie ryż dmuchany można dodać do jogurtu i domowej granoli. Kupowane w sklepie musli i płatki śniadaniowe często zawierają już dmuchane ziarna, ponieważ jest to stosunkowo niedrogi składnik, który dodaje tekstury i objętości mieszance całych ziaren i orzechów.

Jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty, proponujemy wypróbować 2 przepisy z ryżem dmuchanym: na słodko i na ostro. Możesz użyć gotowych ziaren ze sklepu lub ryżu ugotowanego w domu.

Pikantny dmuchany ryż

Pięciominutowy przepis (dosłownie!), który świetnie ratuje życie przed wieczorkiem filmowym ze znajomymi. Jednocześnie satysfakcjonująca przekąska i możliwość spróbowania czegoś nowego, bo tak w Indiach jada się ryż dmuchany.

Pikantny dmuchany ryż
Pikantny dmuchany ryż

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • Gotowy ryż dmuchany 360 gr
  • Mała czerwona papryczka chili 1 sztuka
  • mała cebula 1 sztuka
  • mały pomidor 1 sztuka
  • mały ogórek 1 sztuka
  • Roztopione masło 40 gr
  • Anyż gwiazdkowaty 1 gwiazdka
  • Nasiona gorczycy 9 gr
  • Nasiona Jeery 9 gr
  • Mielona kurkuma 9 gr
  • Mielony pieprz cayenne 9 gr
  • Sól do smaku
  1. Włóż ryż do dużej miski. Z promieni anyżu gwiazdkowatego usuń małe błyszczące nasiona (nic więcej nie jest potrzebne). Postaw patelnię na średnim ogniu, rozgrzej olej i smaż przez 1 minutę, mieszając, musztardę, kminek i nasiona anyżu gwiazdkowatego. Dodać kurkumę i pieprz cayenne. Zdjąć z ognia i wymieszać.
  2. Usuń nasiona z chili i posiekaj miąższ. Posiekaj także cebulę, pomidora i ogórka. Tuż przed podaniem do ryżu dodajemy warzywa i mieszamy.

Przy okazji

W Indiach popularnym fast foodem jest ryż dmuchany z przyprawami. I robią to bezpośrednio na ulicy.

Uwaga dla gospodyni

Wczorajszy dodatek nadaje się również do przygotowania domowego ryżu dmuchanego. Natychmiast rozpocznij suszenie płatków w piekarniku, a następnie po prostu usmaż je na oleju, aż będą puszyste.

Czekoladowe kwadraty bez pieczenia

Prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko, dlatego warto zaangażować w przygotowanie deseru młodsze pokolenie. Domowy słodycz smakuje lepiej niż jakikolwiek inny. Wszystkie czynności zajmą około 20 minut.

Czekoladowe kwadraty bez pieczenia
Czekoladowe kwadraty bez pieczenia

Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:

  • Ciemna czekolada (60–75% kakao) 250 gr
  • Masło 200 gr
  • Ciasteczka maślane suche (typ Yubileiny) 200250 gr
  • Gotowy ryż dmuchany 3050 gr
  • Nieprażone orzechy laskowe 1/2 szklanki
  • Suszone wiśnie 1/2 szklanki
  • Syrop cukrowy lub miód 4 łyżki l.
  • Biała czekolada do dekoracji 3050 gr
  1. Ciemną czekoladę wraz z masłem i syropem (miodem) umieszczamy w żaroodpornej misce i ustawiamy miskę w łaźni wodnej nad dużym rondlem wypełnionym w 1/3 delikatnie gotującą się wodą. Mieszaj, aż prawie cała czekolada się rozpuści, następnie wyjmij z kąpieli i poczekaj, aż kawałki czekolady całkowicie się rozpuszczą.
  2. Zmiel orzechy laskowe, drobno posiekaj wiśnie. Ciasteczka rozgnieść wałkiem lub tłuczkiem na drobną okruchy, wymieszać z masą czekoladową, dmuchanym ryżem, orzechami i wiśniami.
  3. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę, zagęszczamy i wyrównujemy powierzchnię. Całkowicie ostudzić, 1 godzina.
  4. W ten sam sposób w czystej misce rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ostudź i narysuj dowolne wzory na powierzchni ciastek. Przechowywać w lodówce przez około 1 godzinę, następnie pokroić na kawałki i podawać.

Przy okazji

Jeśli masz wszystkie składniki i wiesz, jak roztopić czekoladę w każdych warunkach, ciasta możesz upiec nawet w lesie – podczas wiosennego biwaku.

Uwaga dla gospodyni

Można zrobić inną wersję tych ciastek zastępując dmuchany ryż płatkami kokosowymi.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #płatki #śniadania #przekąskiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja