Wymarzona ryba, szef kuchni dzieli się swoimi sekretami gotowania makreli i rodzinnym przepisem

Wymarzona ryba, szef kuchni dzieli się swoimi sekretami gotowania makreli i rodzinnym przepisem

Wymarzona ryba, szef kuchni dzieli się swoimi sekretami gotowania makreli i rodzinnym przepisem

Alla Odważna 30 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Makrelę wędzoną znają wszyscy, ale niewielu gotowało ją na świeżo. Ale to jest takie pyszne! Ponadto pod względem zawartości zdrowych tłuszczów i mikroelementów makrela wyprzedza inne ryby. Szef kuchni restauracji Ceretto More Siergiej Artamonow opowiada o tym, jakie wspaniałe dania można przygotować z makreli. I bądź pewien, że pozostaną na Twoim stole przez długi czas.

Makrela, jak najlepiej gotować: szef kuchni podzielił się swoim rodzinnym przepisemMakrela, jak najlepiej gotować: szef kuchni podzielił się swoim rodzinnym przepisemMakrela, jak najlepiej gotować: szef kuchni podzielił się swoim rodzinnym przepisemMakrela, jak najlepiej gotować: szef kuchni podzielił się swoim rodzinnym przepisem

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Korzyści z makreli
  • Dlaczego mrożona makrela to dobry wybór? A jak najlepiej go rozmrozić?
  • Jak gotować marynowaną makrelę: domowy przepis szefa kuchni
  • Przystawki z makreli: mięso mielone i bruschetta
  • Gorąca makrela: jak najlepiej gotować i podawać
  • Makrela wędzona: pomysły na sałatki

Korzyści z makreli

Makrela to jedna z najzdrowszych ryb. Ma niewiele kalorii, ale jest bardzo bogaty w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Te same, które każdemu zaleca się regularnie pić w postaci suplementów diety. Przypomnę, że wszelkie korzystne substancje z pożywienia wchłaniają się znacznie lepiej niż z tabletek. Ponadto makrela jest dziką rybą. W każdym razie jest zdrowszy niż łosoś hodowlany. Idealny także dla osób na diecie. Zwłaszcza jeśli gotujesz go z warzywami.

Dlaczego mrożona makrela to dobry wybór? A jak najlepiej go rozmrozić?

W naszych sklepach sprzedajemy głównie makrelę głęboko mrożoną oraz makrelę wędzoną na zimno. Jest mało prawdopodobne, że uznasz go za schłodzony. Rzecz w tym, że makrela trafia na półki supermarketów z Dalekiego Wschodu i regionu Murmańska. Tam jest odławiany i zamrażany bezpośrednio na włokach rybackich. Nie ma w tym nic złego. Wręcz przeciwnie, każdą rybę należy przynajmniej raz zamrozić. Zamrażanie jest jedną z metod obróbki cieplnej, która zapewnia śmierć wszystkich pasożytów. Najważniejsze jest prawidłowe rozmrożenie. Nie pod gorącą wodą, ale w lodówce. Dlatego należy wyjąć rybę z zamrażarki co najmniej 12 godzin przed planowanym rozpoczęciem gotowania.

Jak prawidłowo oczyścić makrelę?

W przypadku ryb rozmrożonych należy odciąć głowę wraz ze skrzelami, ogon i usunąć podroby. Możesz także usunąć skórę (można to łatwo zrobić, po prostu podważając ją nożem), wtedy wygodniej będzie zjeść rybę. Wskazane jest również usunięcie kości. Są dość duże, więc jest to również dość łatwe do zrobienia. Następnie możesz rozpocząć gotowanie.

Jak gotować marynowaną makrelę: domowy przepis szefa kuchni

Gotowana w domu makrela marynowana jest o wiele smaczniejsza niż jakikolwiek sklepowy odpowiednik.

Na początek chcę podzielić się z Wami przepisem, który przygotowałam w moim domu. Moja mama zrobiła marynowaną makrelę, wyszła bardzo smaczna. Przygotowanie nie może być prostsze. Najpierw musisz zrobić marynatę: dodać liść laurowy i ziele angielskie do 10% roztworu soli, zagotować i ostudzić. Następnie zalać tą solanką pokrojoną na kawałki makrelę, umieścić ją pod prasą i włożyć do lodówki. Następnego dnia jest gotowe. Ryba wychodzi przepiękna, po prostu rozpływa się w ustach. Spróbuj raz ugotować, a nie będziesz już chciał jeść śledzia ze sklepu.

Przystawki z marynowanej makreli

Marynowaną makrelę można jeść na surowo i dodawać do różnych potraw. Połóż na bruschetcie lub dodaj do sałatki warzywnej. Na przykład zrób „a la niçoise”. Do sałatki z grubo posiekanych warzyw, pomidorów, czerwonej cebuli z oliwkami i jajkiem zamiast tuńczyka dodaj marynowaną makrelę. To okaże się świetne.

Forshmak z marynowanej makreli i tostowych kromek chleba – doskonała przystawka

Forszmak. Również świetny pomysł. Gotuję według klasycznego przepisu. Biały chleb namoczony w mleku, kwaśne zielone jabłko, zioła, jajka na twardo i makrelę przepuszczam przez maszynę do mięsa lub w blenderze. Powinieneś mieć konsystencję pasztetu, który bardzo smacznie rozprowadza się na tostowym pieczywie.

Bruschetta. Weź te same składniki, co w przypadku mięsa mielonego i pokrój je w drobną kostkę. Doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wysusz chleb w piekarniku i podawaj jako tost. Będzie doskonałą przekąską.

Flakonik na sole trzeźwiące. Do klasycznego winegretu polecam dodać także marynowaną makrelę. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z solą, to znaczy zdecydowanie trzeba włożyć mniej marynat. A znajome danie zabłyśnie nowymi smakami.

Makrela w chlebie pita. Kolejna dobra opcja. Filet należy krótko zamarynować w oliwie z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Po 30 minutach ułóż rybę na chlebie pita, posmaruj sosem tatarskim i włóż do grilla na 10-15 minut. Rezultatem będzie coś na wzór kultowego dania ze Stambułu „balik ekmek”.

Gorąca makrela: jak najlepiej gotować i podawać

Jeśli chodzi o dania gorące, najłatwiej jest upiec makrelę w folii w piekarniku. Posyp obficie ziołami – tymiankiem, koperkiem, rozmarynem. Dodaj trochę czosnku, kilka plasterków cytryny lub cebuli. Zawinąć w folię i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Najlepszym dodatkiem do gorącej makreli jest gulasz warzywny lub ratatouille

Jeśli możesz to grillować, tym lepiej. Każde danie z dymem smakuje lepiej. Tuszę pokroić w filety, marynować przez dziesięć minut solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny i smażyć na grillu przez 15-20 minut. Ryba będzie delikatna i bardzo smaczna. Polecam podawać z sosem chimichurri, wystarczy drobno posiekać natkę pietruszki, czosnek, oregano i doprawić oliwą i octem. Lub ugotuj dowolne warzywa – kalafior lub brokuły, paprykę, marchewkę, cukinię. Albo jeszcze lepiej, wszystko razem, aby zrobić ratatouille.

Makrela w piekarniku to świetne danie na każdy dzień, a z sosem będzie jeszcze smaczniejsze. Rybę tę idealnie podaje się z tatarem, tzatziki lub sosem pomidorowym, do którego gotuje się na małym ogniu passatę pomidorową z przyprawami, ostrą papryką i czosnkiem.

Makrela wędzona: pomysły na sałatki

Kolejnym popularnym produktem w naszych supermarketach jest makrela wędzona na zimno. Pamiętaj jednak, że podczas gotowania traci na wadze i staje się znacznie tłustszy. Makrelę wędzoną polecam kupować wyłącznie w fabrycznych opakowaniach próżniowych. Zwykle tak się go spożywa, ale dobrze komponuje się także z potrawami.

Makrela wędzona cieszy się zasłużoną popularnością. Dobre samo w sobie: jako przekąska z ziemniakami lub po prostu z pieczywem

Można go na przykład dodać do sałatki Mimoza. Lub weź wędzoną makrelę, kwaśne jabłka, cebulę krymską, ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Jako dressing użyj oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sól i pieprz – do smaku.

Inna wersja winegretu będzie świetnie komponować się z wędzoną makrelą. Wystarczy dodać do warzyw wędzoną makrelę pokrojoną w tę samą kostkę, posiekane orzechy włoskie, a na wierzch udekorować pestkami granatu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makrela #przepis szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca10 grudnia 2022 r

Kiedyś ugotowałam marynowaną makrelę i wszystkim smakowała. Czasami kupujemy też wędzone. Jeszcze nie gotowałam na świeżo, muszę spróbować.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja