Dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę
Do przepisu
Jeśli jesteś miłośnikiem jabłek, koniecznie zapoznaj się z przepisem na dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę. Niewielka ilość tych owoców cytrusowych zamieni zwykłą słodycz w wykwintny deser, którym będziesz mógł zaskoczyć swoją rodzinę i gości przez całą zimę. Cóż, jeśli masz własne jabłka na swojej daczy i nie wiesz, co zrobić ze zbiorami, to taki niezwykły przysmak jest po prostu darem niebios. Jak każdy dżem, można go przygotować na dwa sposoby. Pierwsza metoda polega po prostu na posypaniu owoców cukrem, aby wytworzył się sok, a następnie gotowaniu na małym ogniu kilka razy, zatrzymując się. Drugi sposób polega na przygotowaniu najpierw syropu cukrowego, następnie włożeniu do niego owoców i pozostawieniu go na kilka godzin, a następnie ugotowaniu. Po ugotowaniu w syropie kawałki owoców pozostaną nienaruszone i będą mniej ugotowane. Wybierz, która metoda Ci odpowiada, my skupimy się na pierwszej, bardziej znanej opcji.
Złożoność: łatwo Kalorie: 476,66 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 0,83 g/0,65 g/116,20GotowaniePrzekąskaImpreza herbacianaDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIJabłko 1,5 kgPomarańczowy 2 szt.Cytrynowy 1 sztukaGranulowany cukier 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę. Dokładnie umyj jabłka, pomarańcze i cytrynę. Zważ cukier. Wyciśnij sok z cytryny, a skórkę zetrzyj na drobnej tarce.
Dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę ()
Krok 2
Jabłka i pomarańcze pokroić na ćwiartki. Nie obieraj skórki. Usuń nasiona z pomarańczy. Z jabłek wytnij rdzeń z nasionami. Pokrój jabłka i pomarańcze na małe kawałki.
Dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę ()
Krok 3
W dużym rondlu umieść pokrojone jabłka i pomarańcze. Dodaj skórkę z cytryny i cukier. Nie mieszać, pozostawić na 4-6 godzin lub na noc, aby owoce puściły sok i nasyciły się cukrem.
Dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę ()
Krok 4
Postaw patelnię na ogniu, zagotuj dżem jabłkowy, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Nie zapomnij zebrać piany. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Wyłącz ogień i poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie. Powtórz proces jeszcze dwukrotnie. Oznacza to, że zagotuj tylko 3 razy.
Dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę ()
Krok 5
Po raz trzeci nie schładzaj dżemu, ale od razu przełóż go do wysterylizowanych słoików, zamknij, odwróć i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj obrabiane przedmioty w chłodnym miejscu.
Dżem jabłkowy z pomarańczami na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby dżem miał przyjemny słodko-kwaśny smak, wybierz odpowiednią kombinację jabłek i pomarańczy. Jeśli jabłka są słodkie, to pomarańcze powinny być kwaśne. Jeśli wszystkie owoce są słodkie, dodaj więcej świeżego soku z cytryny lub sproszkowanego kwasku cytrynowego.
PRZY OKAZJI
Dżem jabłkowy z pomarańczy możesz łatwo zamienić w dżem, jeśli po drugim ugotowaniu i ostudzeniu zmiksujesz go blenderem zanurzeniowym na gładką masę.