Wygląda na to, że przez te wszystkie lata źle gotowaliśmy grzyby. Jak to jest konieczne?

Wygląda na to, że przez te wszystkie lata źle gotowaliśmy grzyby. Jak to jest konieczne?

Istnieje kilka „zasad” gotowania grzybów, których nauczyły nas babcie, książki, programy telewizyjne i Internet. Główna zasada: grzybów nie trzeba myć, należy je obrać i wytrzeć do sucha przed usmażeniem na maśle. Jak się okazało, jest to oczywiście prawda, ale grzybów najlepiej nie smażyć, ale… ugotować je w specjalny sposób.

Leśny grzybUprawiane grzybyLeśny grzyb

Poznaj Jima Fullera, szefa kuchni i mikologa z Australii. Jim spędził ostatnie 12 lat na badaniu najlepszego sposobu gotowania grzybów, aby zoptymalizować ich smak i aromat.

Krótki wniosek z jego wieloletnich eksperymentów: grzyby należy ugotować do pożądanej konsystencji, a następnie „doprawić” oliwą z oliwek.

Jim Fuller na cichym polowaniu
Jim Fuller na cichym polowaniu

Aby uzyskać optymalne rezultaty, grzyby muszą być ugotowane do perfekcji. Grzyby nie potrzebują dużej ilości płynu – lepiej je ugotować w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu stopniowo prawie cała odparuje. Jim zauważa: „Pamiętaj, że grzyby podczas gotowania wypuszczą własną wodę, więc nie wlewaj ich po prostu… To jak gotowanie włoskiego makaronu aż do al dente”. Grzyby ugotuj na dużym ogniu i posmakuj. Jeśli grzyby wymagają długiego przeżuwania (są gęste, a niektóre twarde), dodaj trochę wody i gotuj jeszcze chwilę.

Podczas gotowania poczekaj, aż woda prawie całkowicie odparuje, aby dno patelni było suche. Wlać odrobinę oliwy z oliwek i w razie potrzeby dodać drobno posiekane aromaty, takie jak szalotka i czosnek. Następnie smaż zawartość patelni przez około 30-60 sekund. i doprawić solą. Wszystko!

Jim Fuller na cichym polowaniu
Jim Fuller na cichym polowaniu

Aby uzyskać „pyszny, ziemisty, mięsny” smak i aromat metodą Fullera (zasadniczo gotując we własnym soku), można ugotować prawie wszystkie grzyby: leśne, na przykład kurki i borowiki, a także „uprawne” uprawianych w gospodarstwach rolnych, w tym pieczarki i boczniaki. Pozostaje tylko przetestować tę metodę w praktyce i wyrobić sobie własną opinię.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #pieczarki #boczniaki #tajemnice gotowania #hack życiaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja