Istnieje kilka „zasad” gotowania grzybów, których nauczyły nas babcie, książki, programy telewizyjne i Internet. Główna zasada: grzybów nie trzeba myć, należy je obrać i wytrzeć do sucha przed usmażeniem na maśle. Jak się okazało, jest to oczywiście prawda, ale grzybów najlepiej nie smażyć, ale… ugotować je w specjalny sposób.
Poznaj Jima Fullera, szefa kuchni i mikologa z Australii. Jim spędził ostatnie 12 lat na badaniu najlepszego sposobu gotowania grzybów, aby zoptymalizować ich smak i aromat.
Krótki wniosek z jego wieloletnich eksperymentów: grzyby należy ugotować do pożądanej konsystencji, a następnie „doprawić” oliwą z oliwek.
Jim Fuller na cichym polowaniu
Aby uzyskać optymalne rezultaty, grzyby muszą być ugotowane do perfekcji. Grzyby nie potrzebują dużej ilości płynu – lepiej je ugotować w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu stopniowo prawie cała odparuje. Jim zauważa: „Pamiętaj, że grzyby podczas gotowania wypuszczą własną wodę, więc nie wlewaj ich po prostu… To jak gotowanie włoskiego makaronu aż do al dente”. Grzyby ugotuj na dużym ogniu i posmakuj. Jeśli grzyby wymagają długiego przeżuwania (są gęste, a niektóre twarde), dodaj trochę wody i gotuj jeszcze chwilę.
Podczas gotowania poczekaj, aż woda prawie całkowicie odparuje, aby dno patelni było suche. Wlać odrobinę oliwy z oliwek i w razie potrzeby dodać drobno posiekane aromaty, takie jak szalotka i czosnek. Następnie smaż zawartość patelni przez około 30-60 sekund. i doprawić solą. Wszystko!
Jim Fuller na cichym polowaniu
Aby uzyskać „pyszny, ziemisty, mięsny” smak i aromat metodą Fullera (zasadniczo gotując we własnym soku), można ugotować prawie wszystkie grzyby: leśne, na przykład kurki i borowiki, a także „uprawne” uprawianych w gospodarstwach rolnych, w tym pieczarki i boczniaki. Pozostaje tylko przetestować tę metodę w praktyce i wyrobić sobie własną opinię.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #pieczarki #boczniaki #tajemnice gotowania #hack życiaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych