Wszystko, co musisz wiedzieć o młodym czosnku, żeby go pokochać

Wszystko, co musisz wiedzieć o młodym czosnku, żeby go pokochać

Wszystko, co musisz wiedzieć o młodym czosnku, żeby go pokochać

Olga Zacharowa 20 maja 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz

Z końcem wiosny – początkiem lata rozpoczyna się sezon na młody zielony czosnek – delikatny, niezbyt ostry i niezwykle wartościowy. Jego żywotność jest krótkotrwała: w ciągu zaledwie kilku tygodni warzywa zaczną się szorstkować i stracą swoją ekskluzywność gastronomiczną, więc pospiesz się, aby naładować się zaletami młodego czosnku i ugotować go pysznie. I podzielił się z nami swoimi przepisami Jurij Kowalczuk, szef kuchni restauracji Peczki-Ławoczka z obwodu włodzimierskiego.

Wszystko, co musisz wiedzieć o młodym czosnku, żeby go pokochać

Młode pędy czosnku z soczystą, niegorzką białą główką zawierają prawie te same składniki odżywcze, co jego dojrzała główka: witaminę A, witaminy z grupy B, potas, magnez i wiele aminokwasów. Zielone kiełki zawierają jednak znacznie więcej witaminy C i żelaza, dlatego od czasów starożytnych pędy czosnku były stosowane wszędzie w walce z wiosennymi niedoborami witamin i anemią. Nie mniej ceniono naturalne właściwości bakteriobójcze i przeciwutleniające, zdolność „przyspieszania” krwi i obniżania jej poziomu cukru, wzmacniania ścian naczyń krwionośnych i walki ze złym cholesterolem.

Przewagą młodego czosnku nad dojrzałym czosnkiem jest to, że nie jest tak ostry, nie tak „zły” i jest odpowiedni dla tych, którzy z tego powodu go unikają lub dla których „dorosły” czosnek powoduje problemy żołądkowe. Dla takich osób młode pędy są szansą na wyciągnięcie bez konsekwencji tego, co najcenniejsze z tej wyjątkowej kultury.

Liście („strzałki”) młodego czosnku wyróżniają się ziołową słodyczą i przyjemnym, lekko ziemistym aromatem. Im dłużej czosnek wiosenny rośnie i rozwija się, tym bardziej klasyczny, ostry i intensywnie czosnkowy staje się jego smak. Na żywność lepiej wybrać mocne, soczyste łodygi o jednolitym zielonym kolorze (bez plam), które niczym dzielni cynowi żołnierze stoją bezpośrednio w grządce i rozciągają się w stronę słońca.

Młody (zielony) czosnek w ogrodzie. Łodyga i liście (strzałki)
Młody (zielony) czosnek w ogrodzie. Łodyga i liście (strzałki)

Stosowanie czosnku wiosennego

Jadalny jest cały zielony czosnek – z wyjątkiem korzeni. Surowego czosnku dodawaj do sałatek warzywnych i kanapek, stosuj do zup, kotletów i nadzienia do ciast, frytek i naleśników. Zielony czosnek zmienia dodatki. Np. drobno posiekać, szybko podsmażyć i wymieszać z ryżem długoziarnistym lub chwilę poddusić w kremowym sosie i dodać do gotowanych lub pieczonych ziemniaków, marchwi czy bulw selera. Młody czosnek nadaje się do wielu potraw, gdyż nie przyćmiewa własnego smaku, a jedynie dodaje im lekkiego „czosnku” i aromatu.

Ale sam młody czosnek jest całkiem samowystarczalny. Spróbuj upiec młode pędy (liście i łodygi) w piekarniku. Wystarczy ułożyć je w jednej warstwie na blasze wyłożonej folią do pieczenia, doprawić solą i pieprzem do smaku, skropić olejem roślinnym i piec w temperaturze 160°C przez 10 minut. Obróć je raz, aby ugotować i wyjmij, gdy warzywa będą miękkie i złociste. Włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne, dodaj więcej soli i pieprzu. Puree czosnkowe można podawać jako sos, na przykład do steków, smarować chlebem lub krakersami, a także dodawać do hummusu, sosów sałatkowych, dań z soczewicy i zup.

Młody (zielony) czosnek. Lepiej nie odcinać cebul czosnku, wystarczy usunąć korzenie
Młody (zielony) czosnek. Lepiej nie odcinać cebul czosnku, wystarczy usunąć korzenie

Jak zachować młody czosnek

Najbardziej dostępną metodą jest zamrażanie. Cebulę pokroić, duże pokroić na pół, drobno posiekać warzywa. Aby podkreślić aromat i smak, należy je szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego i ostudzić. Ułożyć cienką warstwą na desce do krojenia (cebule i zioła oddzielnie), wstawić do zamrażarki na około 1-1,5 godziny. Gdy czosnek „stężeje”, przekładamy do pojemników, układając warstwy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wracamy do zamrażarki.

Przepisy z wiosennym czosnkiem

Masło czosnkowe

To aromatyczne masło można podawać do świeżego chrupiącego pieczywa, naleśników i gofrów, grillowanych mięs i steków, warzyw, drobiu i białych ryb.

Zamiast masła można użyć ricotty, serka śmietankowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ten ostatni jest szczególnie wygodny do przechowywania w zamrażarce, wlewając go do tacek na kostki lodu. A potem przygotuj z niego np. popularny sos pesto.

  • masło miękkie 82,5% – 450 g
  • młody czosnek – 150 g
  • liście kopru – 50 g
  • skórka otarta z 1 średniej cytryny (tylko żółta część, bez białego miąższu)
  • sól morska – 10 g
  1. Grubo posiekaj czosnek. Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksuj w misie blendera na gładką masę.
  2. Powstałą masę wymieszaj z olejem. Przenieś aromatyczny olejek na folię spożywczą i uformuj batonik. Zawiń w folię, najlepiej jak cukierek. Włożyć do lodówki aż do całkowitego zamrożenia.

Sól czosnkowa

To kolejny wspaniały sposób na zachowanie przez długi czas całego piękna młodego czosnku. Przechowuj sól w lodówce do zimy. Dopraw makaron, mięso, ryby i zupy.

  • łodygi i strzały czosnku – 250 g
  • sól morska – 500 g
  1. Zmiel warzywa w blenderze.
  2. Zmiel solą. Aby to zrobić, możesz wymieszać mieszaninę w blenderze, a następnie rozdrobnić ją ręcznie tłuczkiem. Umieść sól w szczelnym słoiku.

Marynowany zielony czosnek

To jasna samodzielna przekąska, a także wspaniały dodatek do burgerów, kanapek i shawarmy.

  • czosnek wiosenny – 500 g
  • woda – 1 l
  • sól morska – 50 g
  • cukier – 70 g
  • ocet winny biały lub ocet stołowy 9% – 100 ml
  1. Blanszuj czosnek we wrzącej wodzie przez 1 minutę, następnie spłucz lodowatą wodą. Ułożyć na sicie i całkowicie ostudzić. Przełożyć do słoika z hermetyczną pokrywką.
  2. Aby przygotować solankę, zagotuj wodę z cukrem i solą. Gdy przyprawy całkowicie się rozpuszczą, zdejmij z ognia i natychmiast wlej ocet. Zamieszać.
  3. Zalać czosnkiem solanką i całkowicie ostudzić. Zamknij pokrywkę i włóż do lodówki. Okres ważności: 2-3 miesiące.

Zielony czosnek po koreańsku

W Korei ceni się młody czosnek i wiedzą, jak go ugotować. Aby uzyskać więcej autentyczności i pikanterii, użyj koreańskiej pasty sojowej gochujang (gochujang). Powstałe danie podawaj jako przystawkę lub dodatek.

  • łodygi i strzały czosnku – 500 g
  • olej roślinny – 80 g
  • sos sojowy – 80 g
  • cukier – 50 g
  • sól – 5 g
  • olej sezamowy – 20 g
  • prażony sezam – 10 g
  1. Pokrój warzywa na kawałki o długości 4-5 cm. Dusić na patelni o grubym dnie, mieszając, na średnim ogniu z olejem roślinnym. Warzywa powinny stać się miękkie.
  2. Dodaj sos sojowy. Przykryj i gotuj przez 10-12 minut.
  3. Zdejmij pokrywkę i podgrzewaj przez kolejne 3-4 minuty. Dodać cukier i sól, wymieszać. Jeśli używasz pasty sojowej, teraz jest czas, aby ją dodać. Zdejmij patelnię z ognia. Ochłodzić do temperatury pokojowej i podzielić na talerze. Skropić olejem sezamowym i posypać ziarnami sezamu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czerwiec #czosnek #maj 2020 #Jurij KowalczukPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa3 czerwca 2020 r

???, mówisz niesamowite rzeczy. A co powiecie na grillowaną młodą kapustę? jak pieczona lub grillowana papryka? suszone pomidory? jeśli będziesz gotować/smażyć/na parze aż będzie to niemożliwe, możesz to stracić, ale nie o to w tym materiale chodzi. Nikt nie zabrania jedzenia warzyw/warzyw z ogrodu, ale ile świeżego zielonego czosnku można zjeść? ale ludzie też czynią przygotowania. i tutaj opcja z solą, olejem i marynatą jest bardzo udana. ale każdemu według własnego uznania)

00Odpowiedź

??? (gość)

3 czerwca 2020 r

Można piec, smażyć, gotować na parze wszystko. ALE! Jest to odpowiednie tylko do potraw o neutralnym smaku (takich jak szparagi). Gotowany, smażony i gotowany na parze czosnek całkowicie traci swój aromat. OZNACZAJĄCY???

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa3 czerwca 2020 r

Dziwnie jest pisać apel „???”, ale trzeba). Jeśli podążasz za swoimi wnioskami, każde młode warzywo, owoc lub zioło powinno po prostu zostać wyrwane/zebrane i zjedzone. To nie każdemu odpowiada. Myślę, że wielu. Jeśli chcesz tak jeść, to świetnie, ale innym – bardziej zainteresowanym kucharzom – sugerujemy, aby piekli, smażyli i gotowali nie tylko czosnek, ale także pokrzywy, pokrzywy, buraki, mniszek lekarski, szczaw i inne cudowne dary wiosny i lato.

00Odpowiedź

??? (gość)

3 czerwca 2020 r

Młody czosnek wystarczy wyciągnąć z ziemi, umyć i zjeść z czarnym chlebem maczanym w soli. Wszystko inne, jak pieczenie, smażenie, gotowanie, pozbawia je jakiegokolwiek znaczenia.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja