Sałatki z rzodkiewki z ogórkiem, ziemniakami czy jajkiem – wszystko co lubimy
Sałatki rzodkiewkowe z ogórkiem, ziemniakami lub jajkiem – ulubiony smak, chrupkość i zalety. Rzodkiewki to skromne warzywo, które w maju i czerwcu może okazać się hitem.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Sałatki z rzodkiewki: jakie są ich zalety?
- Zawartość BJU, kalorii, witamin i mikroelementów w rzodkiewce
- Właściwy wybór i przechowywanie rzodkiewek na sałatkę
- Czy powinienem obierać rzodkiewki na sałatkę, czy nie?
- Jak sprawić, by sałatka z rzodkiewki była jeszcze smaczniejsza
- Główny sekret robienia sałatki z rzodkiewki
- Przepisy na sałatki z rzodkiewki z ogórkiem, ziemniakami, jajkami i innymi ulubionymi potrawami
Sałatki z rzodkiewki to teraz ich czas. W moskiewskich supermarketach 500 g rzodkiewki kosztuje 80–100 rubli, na rynku pęczek to 40–50 rubli, więc często i chętnie przygotowujemy sałatki z rzodkiewką, dodając ogórki, ziemniaki, jajka i inne ulubione potrawy.
Sałatki z rzodkiewki: jakie są ich zalety?
Aby zrobić sałatkę, rzodkiewki nie trzeba gotować (chociaż pieczone rzodkiewki są świetne, zobacz przepis tutaj). Oznacza to, że wszystkie zalety rzodkiewki pozostają niezmienione.
Tak naprawdę rzodkiewki to jedyna popularna i niedroga żywność bogata w siarkę i krzem oraz jedno z najlepszych roślinnych źródeł witaminy C. To wspaniałe trio nadaje skórze blasku i pomaga w tworzeniu zdrowej tkanki łącznej. Rafanina jest głównym składnikiem siarki; oprócz rzodkiewek występuje także w brokułach. Nazywa się go antybiotykiem pochodzenia roślinnego, gdyż rafanina doskonale tłumi działanie wirusów i niektórych bakterii. To dzięki niemu w tradycyjnej medycynie chińskiej doceniono antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe działanie spożywania rzodkiewki.
Rzodkiewki doskonale oczyszczają organizm ze śluzu, zwłaszcza powstałego podczas spożywania węglowodanów skrobiowych, takich jak chleb i ryż. Rzodkiew pobudza wątrobę, zwiększając przepływ żółci.
Rzodkiewki są również bogate w kwas foliowy i potas oraz są źródłem witaminy B6magnez, ryboflawina i wapń.
Zawartość BJU, kalorii, witamin i mikroelementów w rzodkiewce
W 100 g rzodkiewki, którą wykorzystujemy do sałatek, znajduje się:
- Białka – 0,68 g
- Tłuszcze – 0,1 g
- Węglowodany – 3,4 g
- Kalorie – 16 kcal
- Woda – 95,27 g
- Błonnik – 1,6 g
- Cukier – 1,86 g
- Wapń – 25 mg
- Żelazo – 0,34 g
- Magnez – 10 mg
- Fosfor – 20 mg
- Potas – 233 mg
- Sód – 39 mg
- Witamina C – 14,8 mg
Właściwy wybór i przechowywanie rzodkiewek na sałatkę
Rzodkiewki to dość ostre warzywo korzeniowe. Jej ostrość zależy nie tylko od odmiany i gleby, na której rzodkiew rośnie, ale także od czasu jej przechowywania: świeżo zebrane rzodkiewki mają najostrzejszy smak.
Wybieraj rzodkiewki, które mają jędrną skórkę i pozbawione skaz. Jeśli rzodkiewka jest miękka w dotyku, najprawdopodobniej będzie porowata w środku i nie uzyskamy z niej odpowiedniej chrupkości. Swoją drogą, im większa rzodkiewka, tym będzie mniej chrupiąca, dlatego należy unikać zbyt dużych rzodkiewek. Ziele rzodkiewki powinny wyglądać energicznie, świeżo i jasno.
Rzodkiewki nie tolerują długotrwałego przechowywania w lodówce, gdyż szybko więdną i tracą walory witaminowe i smakowe. Rzodkiewki przechowuj w lodówce do 3 dni. W tym celu odetnij wierzchołki przed dotarciem do rzodkiewek 3–4 cm, nie odcinać ogonków.
Czy powinienem obierać rzodkiewki na sałatkę, czy nie?
Rzodkiewek nie obieramy, chyba że przy zakupie pominęliśmy jakieś miejsce na skórce. Rzodkiewki można obrać na sałatkę lub pozostawić skórkę nietkniętą. Jest jadalny i odpowiada za charakterystyczną dla tego warzywa ostrość.
Jak sprawić, by sałatka z rzodkiewki była jeszcze smaczniejsza
- Dodaj teksturę do sałatki za pomocą prażonych nasion lub orzechów. Popularne opcje obejmują migdały, nasiona słonecznika lub lnu, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne.
- Dodaj całe ziarna. Do sałatek z rzodkiewką warto dodać komosę ryżową lub kaszę perłową. Smak sałatki stanie się bardziej urozmaicony, a dzięki błonnikowi danie będzie bardziej satysfakcjonujące.
- Do sałatki z rzodkiewki aktywnie dodaj miętę, kolendrę, pietruszkę, bazylię i koperek. Przygotuj z nich wariację na temat pesto, drobno posiekaj i wymieszaj ze śmietaną, zmiel z przyprawami i wymieszaj z olejem roślinnym. Rzodkiewki uwielbiają zioła i ta miłość jest wzajemna.
Główny sekret robienia sałatki z rzodkiewki
Aby rzodkiewki w sałatce były chrupiące, należy je namoczyć (wraz z wierzchołkami i ogonkami) na kilka godzin w lodowatej wodzie. Następnie odetnij górę i ogony. Użyj wierzchołków według własnego uznania (zobacz przepisy tutaj) i dodaj rzodkiewki w całości lub posiekaj je. Lepiej zrobić to tuż przed gotowaniem lub podaniem.
Sałatka z rzodkiewki z ogórkami i jajkiem, przepis znajdziesz tutaj
Przepisy na sałatki z rzodkiewki z ogórkiem, ziemniakami, jajkami i innymi ulubionymi potrawami
Sałatka z rzodkiewki z cytrusami i miętą
To sałatka witaminowa o niezwykłym połączeniu smaków rzodkiewki, cytrusów i mięty z dodatkiem papryczki chili. Miejsce narodzin tej ciekawej sałatki to Gwatemala.
Sałatka z rzodkiewki z cytrusami i miętą
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 1 duża cytryna
- 1 duża pomarańcza
- 2 pęczki (po 10–12 sztuk) rzodkiewek
- 1 mały pęczek mięty
- płatki chili
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Z cytryn i pomarańczy, dokładnie umytych pędzlem, usuń odrobinę skórki drobną tarką. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj ze skórką.
- Z rzodkiewek usuń łodygi i wierzchołki, a miąższ pokrój w bardzo cienkie koła. Rzodkiewki wymieszać z sokiem i skórką z cytrusów.
- Usuń łodygi z mięty (nie będą potrzebne). Małe, delikatne górne liście zostaw bez zmian, resztę ułóż jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w bardzo cienkie paski. Dodaj miętę do sałatki z rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem, płatkami chilli, wymieszać. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Rosyjska letnia sałatka z rzodkiewek z ogórkami i jajkami po Cezaru
Sałatka „Cezar» Od tak dawna stanowi integralną część naszego kulinarnego świata, że coraz więcej nowych opcji już nikogo nie dziwi. Stworzyliśmy przepis na letnią sałatkę rosyjską w stylu „Cezar». Wykorzystaliśmy do tego produkty typowe dla rosyjskiej sałatki letniej. Wzięliśmy ogórki, jajka, rzodkiewki, ogórki kiszone, cebulę, grzanki i doprawiliśmy dressingiem, tak jak w rzeczywistości. „Cezar». Okazało się godne.
Rosyjska letnia sałatka z rzodkiewek z ogórkami i jajkami po Cezaru
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 1 cebula
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- 2 kromki chleba pszennego
- olej roślinny
- 4 świeże średnie ogórki
- 12–15 szt. rzodkiewki
- 2 małe ogórki kiszone
- 3 jajka na twardo
- 1 łyżeczka kapary
- 1 łyżeczka Rosyjska ostra musztarda
- 100 g majonezu, lepszego niż domowy
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 garść liści pietruszki
- sól
- Cebulę pokroić w cienkie piórka i włożyć do miski. Zalać lodowatą wodą, dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Kromki chleba smarujemy z obu stron olejem i smażymy na patelni na złoty kolor. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić do temperatury pokojowej i pokroić w kostkę.
- Ogórki pokroić ukośnie w bardzo cienkie plasterki. Rzodkiewki przekrój na połówki, a następnie każdą połówkę na trzy części. Ogórki kiszone pokroić. Jajka obierz i pokrój na małe kawałki.
- Cebulę odsączamy na durszlaku, lekko podsuszamy i przekładamy do dużej miski. Dodaj do niego ogórki, rzodkiewki, jajka i ogórki kiszone.
- Kapary grubo posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Sosem wlać do sałatki i szybko i energicznie wymieszać. Dodaj sól do smaku. Sałatkę z rzodkiewki rozłóż na talerze, posyp grubo posiekanymi liśćmi pietruszki i kawałkami tostowego chleba.
Chrupiąca sałatka z rzodkiewki i ogórków
Sekret sałatki z rzodkiewki i ogórka kryje się w dressingu, który tutaj pełni także funkcję marynaty. Nie jesteśmy w stanie powiedzieć, ile potrzeba do tego cukru i soli, gdyż tę proporcję trzeba dostosować do własnego gustu.
Chrupiąca sałatka z rzodkiewki i ogórków
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 4 średnie ogórki
- 300 g rzodkiewki
- 2–3 łodygi zielonej cebuli
- 4–5 gałązek kolendry
Do tankowania:
- 2 łyżki l. ocet ryżowy
- cukier
- sól
- ciemny olej sezamowy
- Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ogórki w cienkie, długie paski, a rzodkiewki w cienkie plasterki. Posiekaj cebulę i kolendrę.
- Aby przygotować sos, wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sól i olej sezamowy.
- Wymieszaj przygotowane składniki, pozwól sałatce z rzodkiewkami parzyć przez 5 minut. i służyć.
Sałatka z rzodkiewki z ogórkami, marynowanymi pieczarkami i dressingiem śmietanowym
Na smak każdej sałatki wpływa nie tylko jakość składników, ale także dressing. Sałatkę z rzodkiewkami, ogórkami i pieczarkami można doprawić na przykład oliwą. Ale z sosem śmietanowym jego smak będzie zupełnie inny – delikatniejszy i delikatniejszy. I tak właśnie jest w przypadku, gdy chcesz zebrać pozostały sos na talerzu z chlebem i zjeść go.
Sałatka z rzodkiewki z ogórkami, marynowanymi pieczarkami i dressingiem śmietanowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
Na marynowane pieczarki:
- 200 g pieczarek
- 70 ml soku z cytryny
- 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki l. suszone oregano
- 0,5 łyżeczki sól
- 100ml wody pitnej
Na sałatkę:
- pół średniej góry lodowej
- 400 g rzodkiewki
- 200 g ogórków
- garść szpinaku sałatkowego
Do tankowania:
- 200 g kwaśnej śmietany 10% tłuszczu
- ocet balsamiczny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Pieczarki pokroić w plastry o grubości 4–5 mm. W dużej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki marynowanych pieczarek i dodaj wodę. W powstałej marynacie umieść grzyby, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 30–45 minut
- Grubo rozerwij liście góry lodowej. Rzodkiewki i ogórki na sałatkę pokroić w koła lub duże plasterki, wymieszać z sałatą, szpinakiem i marynowanymi pieczarkami.
- Do dressingu wymieszaj śmietanę z balsamikiem, solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Sosem polej sałatkę z rzodkiewki i ogórka i podawaj.
Rustykalna sałatka z rzodkiewki z ogórkami, słodką papryką, pomidorami i nasionami lnu
Dla większej autentyczności możesz doprawić tę sałatkę nie oliwą i olejem słonecznikowym, ale olejem lnianym. Jest lekko gorzki, ale nie za bardzo. Jeśli smak jest bardzo gorzki, oznacza to, że jest to produkt niskiej jakości i prawdopodobnie zepsuty.
Sałatka wiejska z ogórkami, słodką papryką, pomidorami i nasionami lnu
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 2 słodkie, mięsiste papryki
- 4 dojrzałe pomidory i kilka pomidorków koktajlowych
- 4 średnio chrupiące ogórki
- 1 średni pęczek (8–10 sztuk) rzodkiewki
- 1 czerwona słodka cebula
- 1 średni pęczek kolendry, koperku, pietruszki
- dowolny nierafinowany olej lub jogurt naturalny do dressingu
- 2 łyżki l. nasiona lnu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Paprykę słodką pokroić na 4 części, usunąć nasiona i błony, skórkę posmarować olejem. Piec pod grillem w piekarniku nagrzanym do 180°C do zarumienienia, od 20 minut. Włożyć do torebki na 10 minut, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pozostałe warzywa posiekaj dość grubo, aby nie puściły przedwcześnie soku. Usuń łodygi z warzyw, oderwij liście i wymieszaj.
- Sałatkę z rzodkiewkami przełóż do salaterki. Doprawić solą, pieprzem, masłem lub jogurtem, posypać siemieniem lnianym i ułożyć na wierzchu mieszankę warzyw.
Marokańska sałatka z rzodkiewki z ogórkami i marchewką
Marokańczycy uwielbiają cynamon. Oni nawet…