Wspaniałe pępki: najlepsze przepisy z żołądkami z kurczaka
gastronomia 11 października 2023 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz
Cząsteczka „sub” w słowie podroby wskazuje, że ich miejsce wśród innych części kurczaka, takich jak udka, piersi i skrzydełka, jest drugorzędne. Podroby to jednym słowem produkty niekompletne. Tymczasem, żołądki z kurczaka – to wcale nie jest jedzenie drugiej kategorii. Tak, są tanie, trzeba będzie przy nich trochę majstrować. Ale jeśli nauczysz się sobie z tym radzić poprawnie „pępki”na koniec otrzymasz prawdziwy przysmak. Duży rodzinny placek, pyszny pasztet, jasna zupa azjatycka, pożywny pilaw i wiele więcej. Ważne jest tylko, aby żołądki były odpowiednio oczyszczone i przygotowane. Zacznijmy od tego.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybrać
- Jak czyścić
- Gotować czy smażyć od razu?
- Co sezonować
- 7 najlepszych przepisów z żołądkami z kurczaka
- Pożywny ryż z chińskim akcentem
- Pasztet z kurczaka
- Delikatne żołądki z kurczaka po koreańsku
- Zupa z żołądkami z kurczaka, shiitake i pieczonym czosnkiem
- Ciasto osetyjskie z soczystym nadzieniem z żołądka kurczaka
- Pieczone bakłażany z podrobami
- Kebaby żołądkowe z kurczaka z warzywami
Jak wybrać
Podroby z kurczaka, a zwłaszcza żołądki, to dla kucharza prawdziwe pole minowe. Faktem jest, że świeże żołądki są przechowywane nie dłużej niż 2 dni, więc bardzo prawdopodobne jest, że trafią na nieświeży produkt. Najpierw powąchaj – z oczyszczonych żołądków nie powinien wydobywać się ostry zapach, nie tylko zawartości, ale także octu, za pomocą którego sprzedawcy mogliby spróbować je „ożywić”.
Po drugie, nie kupuj wstępnie marynowanych żołądków. Istnieje możliwość, że sprzedawca zdecydował się sprzedać w ten sposób wątpliwy produkt. Na koniec przyjrzyj się bliżej „pępkom”, powinny mieć jednolity różowy kolor, lekko wilgotny, świeży wygląd i przyjemny zapach. W żadnym wypadku nie śluzowaty, zbyt biały, a wręcz przeciwnie, zwietrzały.
Jak czyścić
Szczerze mówiąc, czyszczenie nieprzetworzonych żołądków kurczaków (takich, które czasami są sprzedawane bezpośrednio z hodowli kurczaków lub targu) to piekielna praca. W trakcie tego procesu lepiej zamknąć drzwi do kuchni i szeroko otworzyć okna, gdyż zapach nie będzie przyjemny. Dlatego leczymy komory pojedynczo – aby uniknąć masowego ataku smrodu.
Bierzemy więc jedną komorę, przecinamy ją wzdłuż na pół, trzymając za nos, usuwamy całą jej zawartość, a następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Jeszcze lepiej, po pierwszym płukaniu, oczyść żołądki solą i wyślij je ponownie do płukania.
Następnie musisz usunąć żółtą folię wewnętrzną. Jest dość trwały, więc jeśli nie uda się go od razu usunąć, można szybko poparzyć żołądki wrzącą wodą, a następnie wrzucić je do lodowatej wody. Film wyjdzie dużo łatwiej. Usuwamy również chrząstkę – jeśli tego nie zrobimy, żołądki nie będą żuć.
Gdy na komorach nie zostanie już ani fragment błony, chrząstki czy tłuszczu, ponownie dokładnie wszystko płuczemy, wkładamy żołądki do miski z bardzo zimną wodą i gratulujemy wytrwałości.
Ale na szczęście dla nas, dziś w większości przypadków mamy do czynienia z podrobami już przetworzonymi. To znacznie ułatwia nam życie, ale nie powinno osłabiać naszej czujności. Faktem jest, że przy dużej produkcji w większości przypadków komory są czyszczone nie przez osobę, ale przez maszynę. Dlatego warto je sprawdzić pod kątem zalegającego tłuszczu, błon i chrząstek i wszystkiego innego, a następnie dokładnie usunąć to „wszystko inne”. I uważaj, aby nie dostał się do nich kawałek wątroby, a wraz z nim woreczek żółciowy. Rzadko się to zdarza, ale jeśli masz pecha, danie zostanie zniszczone.
Gotować czy smażyć od razu?
Żołądki kurczaka zawierają dużo tkanki łącznej, więc samo smażenie nie wystarczy. Tylko najpierw gotując „pępki”, możesz sprawić, że będą delikatne i miękkie.
Przygotowane podroby włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby poziom wody był o 5-7 cm wyższy niż umieszczone w nim podroby. Postaw na dużym ogniu i po zagotowaniu usuń pianę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj żołądki na wolnym ogniu, aż do połowy ugotowane (około 40 minut do 1 godziny). Podczas gotowania do bulionu można dodać obraną cebulę, marchewkę lub korzeń pietruszki. Nie ma potrzeby natychmiastowego wyjmowania żołądków z patelni – należy je pozostawić w bulionie, aż dostaną się na patelnię.
Lifehack: Przed gotowaniem nie kroić żołądków na kawałki; w całości okażą się bardziej soczyste.
Co sezonować
Do żołądków z kurczaka użyj tych samych przypraw, których zwykle używasz do kurczaka. Na początku smażenia lub duszenia można dodać suszoną bazylię, rozmaryn, tymianek, oregano lub kolendrę. Ale czarnego i czerwonego pieprzu dodaj na sam koniec gotowania – w przeciwnym razie mogą nadać potrawie zbyt dużej goryczy.
7 najlepszych przepisów z żołądkami z kurczaka
Pożywny ryż z chińskim akcentem
Danie pochodzące z nowojorskiego Chinatown, znane również jako brudny ryż. Dlaczego brudny? Z punktu widzenia sanitarnego wszystko jest tu w porządku, a ciemny kolor potrawy zawdzięczamy zawartym w składzie ubocznym produktom z kurczaka. Ogólnie rzecz biorąc, jest to rodzaj pilawu z żołądków kurczaka i warzyw. Smaczne i satysfakcjonujące!
Ryż z żołądkami z kurczaka, po chińsku
Pasztet z kurczaka
Jesteśmy przyzwyczajeni do robienia pasztetu wątrobowego, ale okazuje się, że równie dobry jest z komór. Najważniejsze jest, aby je dokładnie zagotować, dodać więcej przypraw i poczekać, aż pasztet pokryje się apetyczną maślaną skórką. Z kawałkiem gąbczastego wiejskiego chleba – jedna z najlepszych przekąsek. Ponadto jest niezwykle przyjazny dla budżetu.
Pasztet z żołądka kurczaka
Delikatne żołądki z kurczaka po koreańsku
Łatwe w wykonaniu danie, w którym żołądki z kurczaka zamieniają się jeśli nie w przysmak, to w bardzo kolorowe danie azjatyckie. Baw się przystawką, jak chcesz. Aby wesprzeć motyw orientalny, odpowiedni jest ryż i makaron (bardzo dobra byłaby soba gryczana). A jeśli chcesz dodać przyjaznej atmosfery pikniku, podawaj z grillowanymi warzywami lub lekko smażonymi szparagami.
Koreańskie żołądki z kurczaka
Zupa z żołądkami z kurczaka, shiitake i pieczonym czosnkiem
Suszone shiitake w połączeniu z pieczonym czosnkiem nadają zupie bogaty, drzewny smak. Jest jednocześnie lekkie i sycące – świetny początek rodzinnego posiłku w chłodny dzień.
Zupa z żołądkami z kurczaka, shiitake i pieczonym czosnkiem
Ciasto osetyjskie z soczystym nadzieniem z żołądka kurczaka
Wspaniałe puszyste i soczyste ciasto. Ale jego główną zaletą jest to, że nawet ci, którzy zaczynają marszczyć nos na słowo „podroby”, nie zauważą tutaj żadnego haczyka. Bo nadzienie wcale nie smakuje jak podroby, ale jak prawdziwe mięso. Ale szczegółów nie widać pod złotą skórką.
Ciasto osetyjskie nadziewane żołądkami kurczaka
Pieczone bakłażany z podrobami
Smażone bakłażany są same w sobie luksusem, a jeśli do łódek włożysz lekki nadzienie mięsne, wyjdzie po prostu cudownie. Jest w tym przepisie coś gruzińskiego, pikantnego, domowego. To tak, jakby przyjechali na lato do babci z Tbilisi, a ona stara się karmić wnuczkę smaczniejszym jedzeniem.
Bakłażan faszerowany żołądkami z kurczaka
Kebaby żołądkowe z kurczaka z warzywami
Świąteczne danie zrobione praktycznie z niczego – czyli z podrobów. Sos imbirowo-miodowy zmienia smak podrobów nie do poznania. W tym sensie, że nawet najwięksi hejterzy będą jeść takie kebaby z przyjemnością, nawet nie pytając, co tak cudownie chrupiącego nałożyłeś na szaszłyki.
Kebaby żołądkowe z kurczaka z warzywami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #podroby #jak gotować #żołądki z kurczaka #oszczędnościPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca6 listopada 2021 r
Od czasu do czasu przygotowuję dania z podrobów z kurczaka – wątróbek, żołądków. Okazuje się niedrogie i smaczne. Jedyną rzeczą jest to, że trzeba długo bawić się żołądkami, odcinając wszystko, co niepotrzebne i dobrze je płucząc.((
00Odpowiedź
6 listopada 2021 r
Brazylijczyk ugotował nam między innymi grilla z komór. Zamarynowałem go jak zwykły szaszłyk. Smażą się szybko, ale kawałki są małe. Bardzo smaczne! Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
00Odpowiedź
11 listopada 2019 r
Kolejny przepis. Proste, pyszne. Żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym. Danie antykryzysowe. Istnieje wiele przepisów przyrządzanych z podrobów. I nie na próżno, bo są bogate w mikroelementy, mało kalorii, co jest ważne dla osób dbających o swoją sylwetkę, a smakiem nie ustępują mięsom innych kategorii. Poza tym produkty uboczne są z reguły tańsze, a to odgrywa dużą rolę w naszym trudnym czasie kolejnego kryzysu. Oferuję przepis na żołądki z kurczaka, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Będziesz potrzebować: • Żołądki z kurczaka – 700-800 g • Cebula – 2 szt. • Marchew – 1 szt. • Przecier pomidorowy – 1 łyżka. • Śmietana – 3-4 łyżki. • Mąka – 1 łyżka. • Czosnek – 1-2 ząbki • Olej roślinny – 2 łyżki. • Sól, pieprz czarny, papryka – do smaku PRZYGOTOWANIE: Żołądki z kurczaka dokładnie umyj, usuń folię (jeśli występuje), zalej zimną wodą i gotuj. Po ugotowaniu dodajemy do wody trochę soli i gotujemy kolejną godzinę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski. Ugotowane komory wyjmujemy z bulionu i również kroimy w kostkę. Komory włożyć na patelnię rozgrzaną olejem słonecznikowym, chwilę podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i marchewkę, wymieszać i smażyć około pięciu minut. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy, śmietanę i czosnek przepuszczony przez prasę. Sól, pieprz, zalać bulionem pozostałym po ugotowaniu komór (naczynie nie powinno być bardzo płynne), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut. Danie jest gotowe. Jako dodatek można ugotować ryż, kaszę gryczaną, makaron lub zrobić puree ziemniaczane. SMACZNEGO!
00Odpowiedź
25 listopada 2018 r
W nieoczyszczonej komorze znajduje się film (o którym mowa powyżej). Chcę powiedzieć, że nie należy go wyrzucać. Należy go umyć, osuszyć, a następnie drobno zmielić. To najskuteczniejszy lek na zgagę i biegunkę. Pomaga produkt wielkości końcówki noża.
00OdpowiedźRita Pirko12 listopada 2018 r
Zawsze kupuję tylko oczyszczone żołądki z kurczaka. Najpierw je gotuję, potem smażę, dodając podsmażoną cebulę i marchewkę. Czasami dla delikatności dodaję sos beszamelowy, okazuje się bardzo smaczny.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych