Wspaniała papryka faszerowana kapustą – idealna na zimowe wieczory

Papryka faszerowana kapustą na zimę

Do przepisu

Papryka faszerowana kapustą na zimę to bardzo oryginalna przystawka. Przynajmniej niezbyt często. Ale naprawdę warto spróbować przygotować taki pieprz na zimę: ma jasny korzenny smak i bardzo apetyczny aromat. Osiąga się to dzięki nadzieniu, w skład którego wchodzi nie tylko kapusta, ale także marchewka i cebula, a także pikantna marynata z nasionami kolendry i gorczycy. Gotowanie papryki faszerowanej kapustą nie nastręcza żadnych trudności, więc nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniach, możesz być pewien: wszystko na pewno się uda!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 625,00 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 28,30 g/0,00 g/127,90PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmarchew – 2 szt. cebula – 2 szt. papryka – 0,5 kg kapusta – 1 kgNa 1 litr marynaty:nasiona kolendry – 1 łyżeczka, nasiona gorczycy – 1 łyżka. l. czarny pieprz – 10 szt. sól – 4 łyżki. l. ocet balsamiczny – 200 ml cukru – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście i pokrój w bardzo cienkie paski. Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.

Krok 2

Kapustę wymieszać z marchewką i cebulą, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki. l. sól i wlać 2 łyżki. l. ocet. Pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

Paprykę do farszu z kapustą umyć i osuszyć. Następnie odetnij poziomo wierzchołki i usuń rdzenie z nasionami, a także przegrody.

Krok 4

Wyciśnij kapustę, marchewkę i cebulę. Powstałe nadzienie szczelnie wkładamy do przygotowanej papryki do farszu. Umieścić w suchych, wysterylizowanych słoikach.

Krok 5

Przygotuj marynatę na faszerowaną paprykę. Aby to zrobić, wlej pozostały ocet do rondla, dodaj cukier i pozostałą sól. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, dodaj kolendrę, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 6

Wlać gorącą marynatę do słoików i natychmiast zamknąć pokrywki. Preparat na zimę należy umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu. Papryka faszerowana kapustą będzie całkowicie gotowa za 2 miesiące.

PRZYDATNE RADY

Paprykę faszerowaną kapustą można szczelnie zamknąć na zimę. Aby to zrobić, lepiej pasteryzować przekąskę w słoikach przez 15 minut, umieszczając je na patelni z gorącą wodą, a następnie zamknąć pokrywki i zwinąć.

PRZY OKAZJI

Do marynaty na paprykę faszerowaną kapustą można dodać nie tylko ocet balsamiczny zgodnie z przepisem, ale także ocet jabłkowy lub winny. Okaże się nie mniej smaczne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja