Papryka faszerowana kapustą na zimę
Do przepisu
Papryka faszerowana kapustą na zimę to bardzo oryginalna przystawka. Przynajmniej niezbyt często. Ale naprawdę warto spróbować przygotować taki pieprz na zimę: ma jasny korzenny smak i bardzo apetyczny aromat. Osiąga się to dzięki nadzieniu, w skład którego wchodzi nie tylko kapusta, ale także marchewka i cebula, a także pikantna marynata z nasionami kolendry i gorczycy. Gotowanie papryki faszerowanej kapustą nie nastręcza żadnych trudności, więc nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniach, możesz być pewien: wszystko na pewno się uda!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 625,00 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 28,30 g/0,00 g/127,90PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmarchew – 2 szt. cebula – 2 szt. papryka – 0,5 kg kapusta – 1 kgNa 1 litr marynaty:nasiona kolendry – 1 łyżeczka, nasiona gorczycy – 1 łyżka. l. czarny pieprz – 10 szt. sól – 4 łyżki. l. ocet balsamiczny – 200 ml cukru – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście i pokrój w bardzo cienkie paski. Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.
Krok 2
Kapustę wymieszać z marchewką i cebulą, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki. l. sól i wlać 2 łyżki. l. ocet. Pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Paprykę do farszu z kapustą umyć i osuszyć. Następnie odetnij poziomo wierzchołki i usuń rdzenie z nasionami, a także przegrody.
Krok 4
Wyciśnij kapustę, marchewkę i cebulę. Powstałe nadzienie szczelnie wkładamy do przygotowanej papryki do farszu. Umieścić w suchych, wysterylizowanych słoikach.
Krok 5
Przygotuj marynatę na faszerowaną paprykę. Aby to zrobić, wlej pozostały ocet do rondla, dodaj cukier i pozostałą sól. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, dodaj kolendrę, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6
Wlać gorącą marynatę do słoików i natychmiast zamknąć pokrywki. Preparat na zimę należy umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu. Papryka faszerowana kapustą będzie całkowicie gotowa za 2 miesiące.
PRZYDATNE RADY
Paprykę faszerowaną kapustą można szczelnie zamknąć na zimę. Aby to zrobić, lepiej pasteryzować przekąskę w słoikach przez 15 minut, umieszczając je na patelni z gorącą wodą, a następnie zamknąć pokrywki i zwinąć.
PRZY OKAZJI
Do marynaty na paprykę faszerowaną kapustą można dodać nie tylko ocet balsamiczny zgodnie z przepisem, ale także ocet jabłkowy lub winny. Okaże się nie mniej smaczne.