Wołowina z papryką i sosem sojowym
gastronomia 21 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wołowina z papryką i sosem sojowym to smaczne i zdrowe drugie danie, inspirowane kuchnią chińską. Oznacza to, że smak mięsa będzie niezwykły – bogaty, pikantny i jasny, a jednocześnie dość miękki. Miłośnikom pikantnych potraw polecamy dodać do marynaty łyżeczkę sosu sriracha i podsmażyć pokrojoną w cienkie krążki czerwoną paprykę chili. Podawaj wołowinę z puszystym długoziarnistym ryżem lub przezroczystym makaronem ryżowym. Dodatkowo danie dobrze komponuje się z dodatkiem kuskusu, komosy ryżowej lub kaszy bulgur.
Złożoność: łatwo Kalorie: 613,75 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 33,48 g/41,31 g/27,32PrażenieDusząc się, marniejącKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwołowina bez kości – 600 gpapryka czerwona – 2 szt.czosnek – 2 ząbkiimbir – 2 cmskrobia kukurydziana – 2 łyżki. l.sos sojowy – 6 łyżek. l.olej roślinny – 4 łyżki. l.zielona cebula – 3 łodygikolendra – 2 gałązkinatka pietruszki – 2 gałązkisezam – 1 łyżka. l.papryka – ½ łyżeczki.cukier – 1 łyżka. l.sól – ½ łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wołowinę osusz papierowymi ręcznikami. Za pomocą ostrego noża pokrój mięso w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm. Każdy kawałek pokrój w wąskie paski. Aby ułatwić krojenie wołowiny, możesz włożyć mięso do zamrażarki na 10 minut.
Krok 2
Posiekaj czosnek. Obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce. Paprykę słodką przekrój wzdłuż, usuń nasiona i błony. Połówki pokroić w cienkie paski. Usuń łodygi i drobno posiekaj natkę pietruszki i liście kolendry. Pokrój zieloną cebulę po przekątnej na małe kawałki.
Krok 3
W dużej misce połącz sos sojowy, czosnek, imbir, skrobię, cukier i paprykę. W powstałej marynacie umieszczamy mięso, mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
Krok 4
Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Wyjmij mięso z marynaty i włóż na patelnię. Gotuj na dużym ogniu, często mieszając, 5-7 minut. Wołowina powinna zmienić kolor.
Krok 5
Do mięsa dodaj przygotowaną słodką paprykę i połowę zielonej cebuli, dodaj sól i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-7 minut. Papryka powinna być miękka i lekko zarumieniona.
Krok 6
Marynatę z miski z wołowiną wlewamy na patelnię i dodajemy posiekane zioła. Zmniejsz ogień do małego i smaż mięso i paprykę przez kolejne 5 minut. Jeśli marynaty nie wystarczy, wlej 2-3 łyżki na patelnię. l. tarapaty.
Krok 7
Na suchej patelni podsmaż nasiona sezamu na jasnozłoty kolor, 30-40 sekund. Nasiona sezamu łatwo się przypalają, dlatego należy je stale mieszać szpatułką. Przełożyć na talerz.
Krok 8
Wołowinę z papryką ułożyć na talerzach i polać sosem z patelni. Posyp prażonymi ziarnami sezamu i udekoruj pozostałą zieloną cebulą. Podawać z dowolnym dodatkiem.
PRZYDATNE RADY
Bardzo wygodnie jest gotować wołowinę z papryką w dużym woku (specjalna stożkowa patelnia). Mięso i warzywa smażymy metodą stir-fry, czyli ustawiamy ogień na duży i smażymy, cały czas mieszając pokrojone w cienkie plasterki składniki drewnianymi patyczkami lub szpatułką, od czasu do czasu potrząsając patelnią. To najszybsza metoda gotowania – cały proces zajmie nie więcej niż 20 minut.
PRZY OKAZJI
Oprócz słodkiej papryki do wołowiny można dodać także inne warzywa – na przykład kilka różyczek brokułu, fasolkę szparagową, posiekaną marchewkę, dynię czy cukinię.