Wodorosty Nori, co można z nimi ugotować poza sushi i bułkami
gastronomia 27 stycznia 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Chcesz poczuć się jak na wakacjach nad morzem? Przygotuj sobie dania z wodorostami nori, będzie zarówno aromat morskiej bryzy, jak i słony smak fali. A korzyści jest wiele, bo wodorosty są bardzo zdrowe.
Roladki sushi
Jest to jednak najbardziej tradycyjne zastosowanie tego typu glonów. Aby ryż dobrze przylegał do nori, należy położyć arkusz na makisie (matie bambusowej do zwijania bułek) szorstką stroną do góry. Ryż ułożyć równomiernie, warstwą jednego ziarenka ryżu – najwygodniej zrobić to łyżką, pomagając sobie mokrą dłonią. Jeśli chcesz, żeby nori było chrupiące, ugotuj rolki sushi tuż przed podaniem. Nori szybko wchłania wilgoć, staje się miękka i ciągliwa.
Nori jest przeznaczone do rolek sushi
Sałatki
Chrupiące kawałki nori są idealnym dodatkiem do sałatek warzywnych i ryb/owoców morza. Najwygodniej jest wyciąć arkusz nori nożyczkami, składając go kilka razy, tworząc cienkie paski. Sałatkę lepiej posypać wodorostami tuż przed podaniem – w przeciwnym razie natychmiast zmokną. W tym wypadku można wykorzystać nie tylko klasyczne nori bez dodatkowych aromatów, ale także sezonowane – wasabi, chili, sezam.
Nori świetnie nadaje się do sałatek
Roladki Keto
Nori to idealny materiał do zawijania bułek, które nie powinny zawierać węglowodanów. Drugą warstwą takich bułek może być omlet – a w środku np. krewetki, kurczak, kalmary, wodorosty wakame, tofu, kiełki fasoli i inne dozwolone produkty. Sos lepiej przygotować z orzechów lub nasion (orzeszków ziemnych lub sezamu), przypraw i oleju roślinnego. Zamiast omletu można użyć paluszków krabowych rozłożonych w arkusz.
Opcje rolek ketonowych
Zupy
Paski nori dodadzą każdemu rosołowi przyjemnego morskiego zapachu, dzięki czemu zupa będzie bogatsza i zdrowsza. Najbardziej tradycyjne połączenia to zupa miso + tofu + grzyby lub kawałki ryby. Ale możesz spróbować dodać nori do dowolnej zupy rybnej, także tradycyjnej. Nori należy kroić w taki sam sposób, jak w przypadku sałatek – nożyczkami, składając je kilka razy. Nori należy położyć nie wcześniej niż 5-6 minut przed podaniem.
Nori jest bardzo dobra w zupach
Zboża i makaron
Jeśli przestrzegasz diety roślinnej, nori może urozmaicić Twoje płatki, makarony lub makarony. Na przykład do makaronu jajecznego, ryżu, kaszy perłowej, płatków owsianych, kaszy bulgur można dodać je podsmażone i rozdrobnione wraz ze smażoną mieszanką czosnku, cebuli i imbiru, doprawioną olejem sezamowym. We włoskim makaronie – pokroić w długie paski wraz z orzechami i ostrymi przyprawami.
Nori nadaje się również do płatków śniadaniowych i makaronów
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #nori wodorostyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz27 stycznia 2022 r
Dziękujemy za wybór! Podobały mi się niektóre pomysły z wykorzystaniem nori!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych