Do przepisu
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś zupy z kalmarów, masz okazję zaradzić tej sytuacji, przygotowując włoską zupę. Zupa ta nie jest przeznaczona na co dzień, ale raczej na wyjątkowy lunch. Jednak zawsze może być wyjątkowa okazja.
Złożoność: łatwo Kalorie: 313,18 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 11,30 g/18,54 g/20,48GotowaniePrażenieNa patelniKuchnia włoskaKolacjaZupaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI200 g obranych kalmarów700 ml przecieru pomidorowego we własnym sokupół czerwonej cebuli3 ząbki czosnku4 łyżki l. oliwa z oliwek50 ml białego wytrawnego winasok z ćwiartki cytryny4 gałązki bazylii2 łyżeczki Sahara4 plastry ciabatty lub bagietki1/2 łyżeczki papryka1/2 łyżeczki suszone oreganoczarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj czerwoną cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie z oregano do miękkości, 5 minut. Po 30 sekundach wlać wino. dodać puree pomidorowe, paprykę i 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego
Krok 2
Chleb podpiecz w tosterze lub suchej patelni na złoty kolor.
Krok 3
Kalmary pokroić w krążki i smażyć na bardzo gorącej patelni na oliwie z oliwek, mieszając, przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać sól i pieprz.
Krok 4
Gorącą zupę nalewamy do misek, na wierzchu układamy krążki kalmarów, posypujemy ziołami i podajemy z pieczywem tostowym.