Właściwe manti z jagnięciną

Właściwe manti z jagnięciną

gastronomia 27 stycznia 2024 r Do przepisu

Ci, którzy chociaż raz zjedli odpowiednie manti, nigdy nie zjedzą mrożonego półproduktu z pobliskiego sklepu. W końcu Manti to nie tylko pyszne jedzenie, to wydarzenie. Najpierw musisz je ugotować, a następnie odczekać prawie godzinę, wdychając odurzający aromat rozprzestrzeniający się z mantysznicy po całym domu. A kiedy z powodu tego zapachu nie ma siły czekać i znosić, gotowe manti przenosi się na danie. A potem, parząc ręce, możesz odgryźć pierwszy kawałek.

Złożoność: trudny Kalorie: 968,07 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny Używany: 26,05 g/68,14 g/62,44Podwójny kociołDla paryKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmMenu dla dzieciKluski, kluskiSKŁADNIKI NA 4 PORCJIDo wypełnienia:400 g jagnięciny 200 g tłuszczu z ogona 2 duże cebule 1 łyżeczka. mielona sól kminkowa, świeżo zmielony czarny pieprzDo testu:2 szklanki mąki 100 ml zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka. sólDodatkowo:olej roślinny do smarowania roztopionego masła mantysznicy, kwaśnej śmietany lub czosnku katyk Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Mięso pokroić w cienkie plastry o grubości 5 mm, następnie w paski o tej samej szerokości i na koniec w drobną kostkę. Odetnij także gruby ogon.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w bardzo małą kostkę. Cebulę włóż do miski, dodaj trochę soli i rozgnieć, aby puściła sok. Mięso wymieszać z cebulą, solą, pieprzem i doprawić kminkiem. Pozostawić na czas przygotowania ciasta.

Krok 3

Do dużej miski przesiać mąkę i zrobić wgłębienie na środku. Jajko wymieszaj z solą i zimną wodą i wlej do zagłębienia. Zacznij wyrabiać ciasto widelcem, dosypując mąkę od brzegów do środka. Kiedy cały płyn zostanie wymieszany z mąką, zacznij wyrabiać ciasto rękoma, aż stanie się zwarte i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na cienką warstwę o grubości 2 mm i pokroić w kwadraty o boku 12 cm.

Krok 5

Umieść około 1,5 łyżki na środku każdego kwadratu. l. nadzienia. Zbierz rogi ciasta u góry i zaciśnij, a następnie zaklej boczne otwory z czterech stron – otrzymasz kwadrat ze szwami krzyżowymi. Połącz końcówki czterech rogów parami – szwy u góry będą przypominać ósemkę.

Krok 6

Przygotuj naczynie do gotowania na parze lub duże danie. Koszyczki natłuszczamy olejem roślinnym (jeśli korzystamy z bambusowego parowaru, lepiej pod manti podłożyć kawałki pokrojonej marchewki – zapobiegnie to przyklejaniu się manti do dna. Manti umieszczamy w koszach w niewielkiej odległości od siebie i umieścić koszyczki na spodzie, zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką i gotować min. 40 minut.

Krok 7

Wyłącz ogień i pozostaw manti w koszyku na 3-5 minut, aby ciasto trochę przeschło – ułatwi to przeniesienie ich do naczynia. Manti przełóż na talerz i posmaruj roztopionym masłem. Podawać ze śmietaną lub katykiem wymieszanym z drobno posiekanym czosnkiem.

PRZY OKAZJI

Aby ułatwić krojenie mięsa i tłuszczu z ogonów, włóż je do zamrażarki na 30 minut wcześniej. przed rozpoczęciem gotowania.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja