Witamina truskawkowa
olgasesina 13 lipca 2015 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Bardzo smaczne danie zachowujące smak, aromat i witaminy! A co najważniejsze, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 30 minutMikserBez obróbki cieplnejŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘtruskawki – 1 kgcukier granulowany – 2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj truskawki, usuwając łodygi i inne obce zanieczyszczenia. Opłucz i wysusz.
Krok 2
Jagody wsypać do głębokiej miski lub patelni i zasypać cukrem. Odstaw na 2-3 godziny.
Krok 3
Przygotuj wysterylizowane słoiki (z tej ilości jagód i cukru otrzymasz nieco ponad 1,5 litra „witaminy truskawkowej”)
Krok 4
Gdy truskawki dadzą sok, użyj blendera, aby w ciągu kilku minut zamienić je w puree.
Krok 5
Puree truskawkowe dokładnie wymieszaj łyżką, aby pozostały cukier się rozpuścił, przełóż do słoików i włóż do lodówki na zimę, aby zapamiętać smak lata. Możesz też od razu posmakować „truskawkowej witaminy”!