Wiśnie marynowane z pieczarkami
gastronomia 20 sierpnia 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 146,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIsól300 g małych pieczarekgoździkmały pęczek koperku250 g żółtych pomidorków koktajlowychszczypta różowego pieprzuszczypta czarnego groszkuszczypta startej gałki muszkatołowejocet winny biały – 50 mlszczypta ziela angielskiegoolej roślinny3 liście lauroweszczypta berberysu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz grzyby, włóż je do rondla, zalej ciepłą osoloną wodą, zagotuj, dodaj ocet winny, olej roślinny, goździki, berberys i wszystkie rodzaje pieprzu. Gotuj przez 6–8 minut, dodaj pomidorki koktajlowe i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Krok 2
Dodać liść laurowy, drobno posiekany koperek i gałkę muszkatołową. Przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut. Włóż patelnię do zimnej wody i delikatnie mieszaj, aż całkowicie ostygnie. Odstaw na 30 minut. Wskazane jest przechowywanie go w marynacie.