Wino truskawkowo-porzeczkowe
gastronomia 02 lipca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutDrinkSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij przygotowania na 2 miesiące przed podaniem1,5 kg dojrzałych truskawek1/2 kg czerwonych porzeczekgarść złotych rodzynek1,5 kg brązowego cukru1 cytryna Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Syrop cukrowy ugotować z cukru i 2 litrów wody na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę, zdejmujemy z ognia i całkowicie ostudzamy. Posortuj jagody (nie myj ich!), usuń łodygi z truskawek, porzeczki pozostaw na gałęziach. Jagody rozgnieść tłuczkiem. Do szerokiej, wysterylizowanej butelki z wąską szyjką włóż puree jagodowe i rodzynki, zalej syropem z plasterkami cytryny i zamieszaj. Butelka nie powinna być pełna więcej niż w 3/4. Przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na 6-8 dni. Mieszaj zawartość długim kijem 2 razy dziennie. Następnie ostrożnie wlej powstały sok do czystej butelki, aby masa jagodowa nie wzrosła. Zamknij butelkę korkiem z rurką, opuszczając ją do pojemnika z wodą. Pozostaw na kolejne 6-8 dni. Następnie ostrożnie, nie podnosząc osadu, przelej wino do czystych butelek, zamknij korkami i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 50–60 dni. Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych: możesz wzmocnić to wino. W tym celu przed rozlaniem wina należy dodać od 1/2 litra do 1 litra wódki lub alkoholu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Domowe winiarstwo nie należy do najłatwiejszych. Początkujących powinna pocieszyć jedna myśl: dawno temu, nie tak dawno temu, całe wino na świecie było domowej roboty – i nic się nie stało, udało im się. Ponadto wino truskawkowe jest jednym z najprostszych, choć bardzo smacznych. Ale nadal musisz postępować ściśle według instrukcji.