Wino jabłkowe

Wino jabłkowe

gastronomia 22 czerwca 20074,75(8)Dodaj do ulubionychUdziałWino jabłkowe Do przepisu

To domowe wino jabłkowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Z różnymi odmianami jabłek będzie smakował inaczej; możesz mieszać go według własnego gustu, mieszając owoce kwaśne i słodkie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 172,54 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Używany: 0,37 g/0,35 g/40,02DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI2 kg + 1 szklanka cukru6 kg jabłekrodzynek10 łyżek l. wódka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka umyć, pokroić na 4 części, usunąć rdzeń. Przepuścić przez maszynę do mięsa, dodać 2 kg cukru i rodzynki, wymieszać.

Krok 2

Przelej mieszaninę do szklanej butelki. Załóż cienką gumową rękawiczkę na szyjkę butelki, szczelnie owijając spód rękawicy lnianym bandażem.

Krok 3

Po 3 tygodniach przecedź wino przez 2 warstwy wilgotnej gazy do innego pojemnika. Wyciśnij pozostały miąższ. Dodać 1 szklankę cukru, ponownie zamknąć i odstawić na kolejny tydzień. Ponownie przecedź przez wilgotną gazę. Napraw wino wódką w ilości 4 łyżek. l. wódka na 1 litr wina. Wino rozlewamy do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

PRZY OKAZJI

Jeśli jabłka nie są soczyste, można dodać do nich 1-1,5 litra wody wraz z cukrem i rodzynkami. Zamiast rodzynek można użyć drożdży winiarskich.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja