Wino jabłkowe
gastronomia 22 czerwca 2007(8)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
To domowe wino jabłkowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Z różnymi odmianami jabłek będzie smakował inaczej; możesz mieszać go według własnego gustu, mieszając owoce kwaśne i słodkie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 172,54 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Używany: 0,37 g/0,35 g/40,02DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI2 kg + 1 szklanka cukru6 kg jabłekrodzynek10 łyżek l. wódka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka umyć, pokroić na 4 części, usunąć rdzeń. Przepuścić przez maszynę do mięsa, dodać 2 kg cukru i rodzynki, wymieszać.
Krok 2
Przelej mieszaninę do szklanej butelki. Załóż cienką gumową rękawiczkę na szyjkę butelki, szczelnie owijając spód rękawicy lnianym bandażem.
Krok 3
Po 3 tygodniach przecedź wino przez 2 warstwy wilgotnej gazy do innego pojemnika. Wyciśnij pozostały miąższ. Dodać 1 szklankę cukru, ponownie zamknąć i odstawić na kolejny tydzień. Ponownie przecedź przez wilgotną gazę. Napraw wino wódką w ilości 4 łyżek. l. wódka na 1 litr wina. Wino rozlewamy do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZY OKAZJI
Jeśli jabłka nie są soczyste, można dodać do nich 1-1,5 litra wody wraz z cukrem i rodzynkami. Zamiast rodzynek można użyć drożdży winiarskich.