Wilgotne ciasta czekoladowe: 5 super przepisów i kilka sztuczek od cukiernika

Wilgotne ciasta czekoladowe: 5 super przepisów i kilka sztuczek od cukiernika

Wilgotne ciasta czekoladowe: 5 super przepisów i kilka sztuczek od cukiernika

Alena Spirina 04 marca 2024 r

Co to jest wilgotne ciasto czekoladowe? Pierwsza myśl jest taka, że ​​mówimy o brownies, bo zawsze są czekoladowe, a ich konsystencję zazwyczaj opisuje się słowami „wilgotny”, „miękki”, „bogaty”. Mamy cały wybór świetnych przepisów na te ciasta czekoladowe.

Wilgotne ciasto czekoladowe z burakami i kremem jogurtowymWilgotne ciasto czekoladowe bez jajek Wilgotne ciasto czekoladowe z burakami i kremem jogurtowymWilgotne ciasto czekoladowe bez jajek

Treść materiału:

  • Jak być i co robić?
  • Tureckie wilgotne ciasto czekoladowe
  • Wilgotne ciasto czekoladowe bez jajek
  • Wilgotne ciasto czekoladowe bez mąki
  • Wilgotne ciasto czekoladowe z burakami i kremem jogurtowym
  • Niedrogie, wilgotne ciasto czekoladowe

Ale oto co jest interesujące: dlaczego słowo „wilgotne” pojawia się na pierwszym miejscu przy opisie całej kategorii ciast? Faktem jest, że placki czekoladowe, które często oznaczają nie produkty z nadzieniem czy placki z musem, a raczej muffiny lub ciasteczka, bardzo często są wytrawne. I oto dlaczego.

Ciasto czekoladowe powinno pozostać w środku lekko wilgotne, jak brownie.
Ciasto czekoladowe powinno pozostać w środku lekko wilgotne, jak brownie.

Do ciasta czekoladowego najczęściej dodaje się proszek kakaowy, zastępując mniej lub bardziej mąkę pszenną. Kakao nadaje kolor, aromat i smak. Wydawać by się mogło, że to się zmieniło: wzięli mniej jednego suchego składnika i w jego miejsce wlali inny. Ale to dwa zupełnie różne produkty!

Mąka pszenna białka (i to unikalne, zdolne do wytworzenia określonej struktury i zatrzymania pęcherzyków powietrza, które dostały się do ciasta podczas ubijania, oraz pęcherzyków dwutlenku węgla uwolnionych podczas działania chemicznego proszku do pieczenia) oraz skrobię. W kakao nie ma białek, co oznacza, że ​​w cieście jest mniej wiązań strukturalnych. Ale dodano skrobię (no i tłuszcze, ale nie kopiujmy tak głęboko). A ta zwiększona zawartość skrobi w cieście powoduje, że ciasto okazuje się zbyt kruche, kruche, a nawet „kłujące”. Generalnie o takich właściwościach, które zwykle określa się mianem „suchego”. Ale chcemy soczystego, wilgotnego ciasta czekoladowego.

Jak być i co robić?

Przede wszystkim zwróć uwagę na to, jakie składniki są wymienione w przepisie na ciasto czekoladowe. Jeśli oprócz proszku kakaowego dodamy chociaż trochę roztopionej czekolady, ciasto na pewno będzie wilgotniejsze po prostu dlatego, że czekolada zawiera masło kakaowe, które w połączeniu z innymi tłuszczami nadaje ciastu miękkość. Nawiasem mówiąc, do ciast czekoladowych równie odpowiednie są zwykłe kakao w proszku i ciemne kakao w proszku poddane działaniu alkaliów (alkalizowane).

Jeśli chodzi o czekoladę, optymalnie jest używać tak zwanej „ciemnej”, czyli o zawartości kakao w przedziale 6070%. Ma optymalną równowagę smaku, aromatu i słodyczy, aby można ją było uznać za uniwersalną.

Do ciast czekoladowych dobrze sprawdzają się zarówno zwykłe, jak i ciemne kakao w proszku. Lepiej jest wziąć gorzką czekoladę o zawartości kakao 60–70%, ale nie więcej
Do ciast czekoladowych dobrze sprawdzają się zarówno zwykłe, jak i ciemne kakao w proszku. Lepiej jest wziąć gorzką czekoladę o zawartości kakao 60–70%, ale nie więcej

Miód lub syrop glukozowy, syrop dżemowy, dżem, a nawet dodatek puree ze słodkich owoców i warzyw zatrzymują wilgoć w cieście i zapobiegają jej odparowywaniu podczas pieczenia, co sprawia, że ​​tworzą wilgotne ciasto czekoladowe. Jednak podobnie jak cukier ciemnobrązowy, o którym szczegółowo rozmawialiśmy na przykładzie ciasteczek.

Ciasto na oleju roślinnym okazuje się bardziej wilgotne niż na maśle z tego samego powodu: zmniejsza się ilość wilgoci, która ma tendencję do odparowywania podczas pieczenia (pamiętacie, że masło zawiera tylko 82% tłuszczu i około 16% serwatki, podczas gdy samo ciasto tłuszcz). Profesjonalni cukiernicy nazywają biszkopt na oleju roślinnym „szyfonem”, podkreślając jego delikatną strukturę. Do biszkoptu szyfonowego wybierz rafinowany olej roślinny o neutralnym smaku i zapachu.

Każde ciasto czekoladowe można namoczyć w syropie. To chyba najłatwiejszy sposób na uzyskanie dosłownie wilgotnego ciasta czekoladowego. Ponadto smak impregnatu często z powodzeniem uzupełnia i podkreśla smak i aromat ciasta czekoladowego. Na przykład kawa lub kakao, syrop karmelowy lub pomarańczowy. W impregnacji na pewno obecny jest cukier, ponieważ płyn po prostu będzie przez nią przepływał i nie pozostawał w porach upieczonego ciasta. Gorące ciasto moczy się w zimnym syropie, schłodzone ciasto moczy się w gorącym syropie. To ogólna zasada, która dotyczy nie tylko wilgotnych ciast czekoladowych, ale każdego biszkoptu.

Tureckie wilgotne ciasto czekoladowe

Tureckie wilgotne ciasto czekoladowe bardziej przypomina ciasto, ponieważ zawiera biszkopt nasączony syropem, śmietaną, a nawet lukrem. W biszkopcie nie ma czekolady ani masła, ale olej roślinny pozwala uzyskać ciasto o drobno porowatej, delikatnej konsystencji. Namoczenie kawy potęguje „czekoladowość” tego ciasta. Krem na bazie pasty czekoladowo-orzechowej jest również uzupełnieniem czekolady i dopełnia tworzenie mega-czekoladowego smaku.

Z tego przepisu powstaje duże prostokątne ciasto, które podaje się na tej samej patelni, na której zostało upieczone. Należy o tym pamiętać przy wyborze formy do tureckiego wilgotnego ciasta czekoladowego.

Tureckie wilgotne ciasto czekoladowe
Tureckie wilgotne ciasto czekoladowe

Ilość porcji: 12 Czas gotowania: 1,5 godziny + czas na stabilizację i wystudzenie

Czego potrzebujesz:

Na wilgotne ciasto czekoladowe:

  • mąka pszenna – 225 g
  • kakao w proszku – 25 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • sól drobna – 1/4 łyżeczki.
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • jajko – 4 szt. kategoria C0
  • cukier – 180 g
  • olej roślinny o neutralnym smaku – 100 ml
  • mleko – 200 ml

Na syrop:

  • kawa mocna, świeżo parzona dowolną metodą – 200 ml
  • cukier 2 łyżki l.

Na krem ​​czekoladowy:

  • śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 300ml
  • masło czekoladowo-orzechowe „Nutella” – 3 łyżki. l.
  • mleko skondensowane – 2 łyżki. l.

Na polewę czekoladową:

  • czekolada gorzka – 150 g
  • śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 100 ml
  1. Zacznij robić tureckie wilgotne ciasto czekoladowe, przygotowując składniki. Wszystkie składniki na biszkopt, a także mleko skondensowane i krem ​​orzechowo-czekoladowy powinny mieć temperaturę pokojową. Na godzinę przed gotowaniem wyjmij jajka i mleko z lodówki. Odmierz krem ​​i przechowuj go w lodówce do momentu użycia. Nasmaruj olejem roślinnym prostokątną formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm. Zacznij nagrzewać piekarnik do 175 °Z.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki mąki, a proszek kakaowy był równomiernie rozprowadzony.
  3. W małej misce ubij jajka, cukier i wanilię. Mieszaj, aż białka i żółtka połączą się w jednorodną masę, nie ma potrzeby ubijania, aż powstanie piana.
  4. Do masy jajecznej dodaj olej roślinny, mieszaj, aż powstanie jednorodna mieszanina. Ciasto można zagnieść mikserem pracującym na niskich obrotach.
  5. Do miski z mieszanką mąki wlać masę jajeczną. Mieszać szpatułką tylko do momentu, aż mąka zwilży się. Wlać mleko, wymieszać, ale nie ugniatać, aż znikną grudki, aby ciasto nie stało się szorstkie.
  6. Ciasto wlać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec 2025 minut lub do czasu, aż drewniany patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Połóż patelnię na drucianej kratce i poczekaj, aż ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.
  7. Przygotuj mocną, świeżo parzoną kawę i wymieszaj z cukrem. Do przygotowania impregnatu użyj kawy aromatyzowanej, np. waniliowej lub karmelowej.
  8. Za pomocą drewnianego szpikulca wykonaj nakłucia w ciasteczku, umieszczając je w odległości 23 cm od siebie. Zalać syropem kawowym i pozostawić na czas przygotowania śmietanki.
  9. Na krem ​​Ubij zimną śmietankę na miękką piankę za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Dodaj czekoladowo-orzechowe masło i skondensowane mleko i ponownie ubijaj na małych obrotach, aż do połączenia.
  10. Krem rozsmarować na powierzchni mokrego ciasta czekoladowego i wygładzić. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby krem ​​miał czas się ustabilizować. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową.
  11. Tabliczkę czekolady połam na małe kawałki lub pokrój piłą. Umieść czekoladę w plastikowej misce i rozpuść w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy przez 30 sekund. Pomiędzy dodatkami wymieszać czekoladę silikonową szpatułką. Czekoladę można również roztopić w łaźni parowej; w tym przypadku weź szklaną lub stalową miskę.
  12. Śmietankę lekko podgrzej i wlej do miski z roztopioną czekoladą. Ubijaj lub miksuj blenderem zanurzeniowym, aż uzyskasz gładką, jedwabistą emulsję. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, wylej ją na schłodzone, wilgotne ciasto czekoladowe.
  13. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin i przechowujemy tam do momentu podania. Podawaj tureckie wilgotne ciasto czekoladowe na patelni, pokrojone w prostokąty.

Przy okazji

To wilgotne ciasto czekoladowe z łatwością zamienia się w prawdziwy tort urodzinowy. Z tej ilości ciasta otrzymasz 2 ciasteczka o średnicy 1820 cm Namoczyć je w syropie (będzie potrzeba mniej niż na ciasto), przełożyć kremem (można położyć na nim wiśnie lub maliny), posypać wierzch czekoladą. i ciasto gotowe.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli masz pod ręką kieliszek blendera, użyj go do zmiksowania jajek z cukrem i olejem roślinnym. W tym przypadku również od razu dodaj mleko, a następnie po prostu wlej tę mieszaninę do miski z suchymi składnikami.

Wilgotne ciasto czekoladowe bez jajek

Ten elegancki francuski deser nie jest wilgotnym ciastem czekoladowym, ale raczej treściwym. Nadzienie przypomina delikatną truflę, która rozpływa się w ustach. Efekt ten uzyskano dzięki zastosowaniu czekolady, śmietany i masła. Ten tort czekoladowy z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy, zwłaszcza jeśli podamy go ze świeżymi malinami lub gałką lodów waniliowych. Do zrobienia wilgotnego ciasta czekoladowego potrzebna będzie forma o średnicy 24 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem.

Wilgotne ciasto czekoladowe bez jajek
Wilgotne ciasto czekoladowe bez jajek

Ilość porcji: 8 Czas gotowania: 1 godzina + czas na wystudzenie i stabilizację

Czego potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka pszenna – 220 g
  • cukier puder – 130 g
  • masło – 120 g
  • mleko – 4060ml
  • drobna sól 1/4 łyżeczki

Na nadzienie czekoladowe:

  • czekolada ciemna 675 gr
  • śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 500 ml
  • masło w temperaturze pokojowej – 180 g
  • koniak – 30 ml

Aby przesłać:

  • kakao w proszku
  • liście mięty

Dodatkowo:

  • około 1 kg groszku, fasoli lub dowolnych płatków zbożowych (docisk do pieczenia „na ślepo”)
  1. Na ciasto pokrój masło na kawałki o wymiarach 2×2 cm i przechowuj w lodówce do czasu użycia. Odmierz mleko i również włóż je do lodówki.
  2. W misie robota kuchennego połącz mąkę, cukier puder i sól, pulsuj przez 5 sekund. Dodać zimne masło i zmiksować 2025 sek. aż utworzą się drobne, jednolite okruchy. Dodaj tyle mleka, aby wokół noży powstało miękkie ciasto.
  3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami folii plastikowej lub papieru do pieczenia na grubość 2,53 mm i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Wyjąć ciasto z lodówki. Zdejmij folię z jednej strony ciasta, odwróć i zdejmij z drugiej strony. Z ciasta wytnij okrąg zgodnie ze średnicą formy do pieczenia i umieść go w formie.
  5. Pozostałe ciasto pokroić w paski, których szerokość będzie równa wysokości boków formy + 23 mm. Ułożyć paski ciasta…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja