Do przepisu
Jeśli można się do kogoś zwrócić po przepis na idealną zupę ryżową, to są to Wietnamczycy. Zupa ta łączy lecznicze właściwości rosołu z ekscytującym aromatem orientalnych przypraw. Świetny sposób na wyjście z zimowego mroku!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 442,20 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 22,54 g/14,56 g/53,19GotowanieKuchnia wietnamskaKolacjaKolacjaBulionZupaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 udka z kurczaka1 liść suszonych wodorostówkawałek imbiru wielkości kostki3-gwiazdkowy anyż1 laska cynamonu2 goździki950 ml bulionu z kurczaka500 ml wody230 g suchego ryżu1 łyżka. sos rybny1 łyżeczka Sahara1 szalotka8 łyżek kolendra4 łyżki drobno posiekana biała cebula Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do dużego rondla włóż kurczaka, wodorosty, starty imbir, anyż, cynamon, goździki, zalej bulionem i wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie miękki.
Krok 2
Bulion przecedzić przez drobne sito do dużej miski. Bulion z powrotem wlać na patelnię, dodać ryż, sos rybny i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ryż będzie miękki, od 18 do 20 minut.
Krok 3
Wlej zupę do misek. Dodać posiekaną kolendrę i cebulę.