Wieprzowina w piwie: co to jest i jak ją ugotować w domu

Wieprzowina w piwie: co to jest i jak ją ugotować w domu

Wieprzowina w piwie: co to jest i jak ją ugotować w domu

Schab w piwie to obowiązkowy atrybut kuchni niemieckiej, czeskiej, belgijskiej, chińskiej i wielu innych kuchni świata. To nieprawda, nie da się odwiedzić narodowej restauracji i nie spróbować np. słynnej golonki w piwie – icebein czy schweinhax w Niemczech, kolano z dzika w Czechach i gicz wieprzowa w Polsce. Sprawa nie ogranicza się jednak do kostki! W piwie można ugotować także inne kawałki mięsa, których mięso jest średnio tłuste, zawiera tkankę łączną i jest bogate w kolagen. W rezultacie otrzymasz bardzo aromatyczne dania o jasnym, bogatym smaku.

Wieprzowina w piwie: co to jest i jak ją ugotować w domu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kiedy i dlaczego zaczęto dodawać piwo do wieprzowiny?
  • Które piwo najlepiej pasuje do wieprzowiny?
  • Marynata wieprzowa na bazie piwa
  • Glazura wieprzowa na bazie piwa
  • Korzenie i przyprawy do wieprzowiny duszone w piwie
  • Przepisy
  • Wieprzowina gotowana w piwie według przepisu Eleny Molokhovets
  • Żeberka wieprzowe w piwie z sosem słodkim chili
  • Kiełbaski wieprzowe marynowane w piwie
  • Karkówka wieprzowa ze strudelem grzybowym
  • Golonka duszona w piwie z czerwoną kapustą
  • Kupaty wieprzowe duszone w piwie

Kiedy i dlaczego zaczęto dodawać piwo do wieprzowiny?

Tradycyjnie do mięsa dodawano piwo w krajach, w których tradycje piwne są bardzo silne. Faktem jest, że w średniowieczu jako pożywienie wykorzystywano głównie dzikie, nieudomowione dziki, dlatego ich mięso było dość twarde. Trzeba było po pierwsze go zmiękczyć, po drugie zamaskować specyficzny zapach dziczyzny. Tutaj z pomocą przyszło piwo, które zawsze było pod ręką w wystarczającej ilości.

Które piwo najlepiej pasuje do wieprzowiny?

Do gotowania wieprzowiny w piwie najlepiej nadaje się ale lub lager.
Do gotowania wieprzowiny w piwie najlepiej nadaje się ale lub lager.

Istnieją trzy główne rodzaje piwa: ale, lager i stout. Uważa się, że pierwsze dwa lepiej nadają się do mięsa, ale to tylko kwestia gustu. W gotowaniu nie liczy się różnorodność, ale jakość, dlatego wybieraj dobre piwo o odpowiednim składzie i bez zbędnych konserwantów. Koniecznie zwróć uwagę na słód i chmiel: od nich będzie zależeć bogactwo smaku gotowego dania. Na przykład do golonki często wybierane jest ciemne piwo, natomiast do białej kiełbasy (weißwurst) świetnie sprawdza się lager. Nawiasem mówiąc, przemysł piwny nie stoi w miejscu, a teraz w sprzedaży można znaleźć piwo owocowe, a nawet gose pomidorowe – doskonałą opcję dla wieprzowiny. Pamiętaj, że piwo powinno jedynie podkreślać smak mięsa, ale go nie przytłaczać, dlatego należy ściśle przestrzegać przepisu, aby nie przesadzić.

Marynata wieprzowa na bazie piwa

Do marynaty grillowej często dodaje się piwo. Po pierwsze pomaga zmiękczyć włókna mięsne i zatrzymać wilgoć, po drugie nadaje wieprzowinie przyjemny aromat chmielu i lekką goryczkę lub słodycz (w zależności od gatunku piwa). Alkohol oczywiście całkowicie odparowuje podczas obróbki cieplnej. Na 1 kg mięsa potrzeba około 200 ml piwa, a także cebulę, przyprawy i ewentualnie olej roślinny.

Glazura wieprzowa na bazie piwa

Ciemne piwo stanowi doskonałą glazurę np. do żeberek wieprzowych. Wymieszaj olej roślinny, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, piwo, brązowy cukier, suszony czosnek i inne przyprawy do smaku. Mięso pieczemy w piekarniku w folii, następnie smarujemy powstałą glazurą i dokładnie przyrumieniamy na grillu. Glazurowane żeberka wyglądają niesamowicie smakowicie.

Korzenie i przyprawy do wieprzowiny duszone w piwie

Korzenie takie jak cebula, marchew, korzeń selera itp. świetnie nadają się do duszonej w piwie wieprzowiny. Jako przyprawy można wykorzystać rozmaryn, kminek, czarny pieprz, jagody jałowca i wiele, wiele więcej. Schab najlepiej podawać w piwie z dodatkiem kiszonej kapusty i klusek.

Przepisy

Wieprzowina gotowana w piwie według przepisu Eleny Molokhovets

Jeśli nie możesz znaleźć dobrej jakości siana do gotowania wieprzowiny, po prostu użyj swoich ulubionych ziół. Wszystkie pozostałe składniki można kupić w dowolnym sklepie spożywczym.

Wieprzowina gotowana w piwie
Wieprzowina gotowana w piwie

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 1,5–2 kg kolby wieprzowej w jednym kawałku
  • 1 litr ciemnego piwa
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 2 duże garści siana
  • 1 główka czosnku
  • Po 8–10 sztuk ziela angielskiego i ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Umyj wieprzowinę, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem i pozostaw na około 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.

2. Przygotowaną wieprzowinę zawiń w duży kawałek gazy, złożony na pół. Na patelnię wlać 3 litry zimnej wody, zagotować, dodać przygotowane mięso i siano. Ponownie zagotuj i gotuj przez 20 minut. Następnie połóż mięso na talerzu.

3. Wlać piwo do czystego rondla. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki. Obierz ząbki czosnku i rozgnieć je płaską stroną noża.

4. Przygotowane warzywa włóż do rondla z piwem. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy. Ułożyć wieprzowinę (bez gazy). Zalać wodą pitną tak, aby całkowicie przykryła mięso.

5. Zasolić wodę piwem. Doprowadzić do wrzenia. Schab gotujemy na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką, przez około 1,5 godziny (po 10-15 minutach gotowania wyjąć liść laurowy).

Przydatne rady

Aby przygotować gotowaną wieprzowinę według tego przepisu, postaraj się znaleźć piwo jak najbardziej naturalne, bez barwników i innych sztucznych dodatków.

Przy okazji

Rosół pozostały po ugotowaniu wieprzowiny można przetrzeć przez drobne metalowe sito, następnie zagotować do zgęstnienia i podawać jako sos do mięsa.

Żeberka wieprzowe w piwie z sosem słodkim chili

Słodki chłód, w którym gotuje się żeberka wieprzowe, to sos znany wszystkim miłośnikom kuchni panazjatyckiej, ostry i jednocześnie słodki w smaku. Idealny do mięsa w piwie.

Żeberka wieprzowe w piwie z sosem słodkim chili
Żeberka wieprzowe w piwie z sosem słodkim chili

Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:

  • 4 kg żeberek wieprzowych
  • 3 litry piwa
  • 1 litr słodkiego sosu chili
  • 100 gramów soli
  • 50 g ziaren czarnego pieprzu
  • 10 g rozmarynu

Aby przesłać:

  • ziemniaki w stylu wiejskim
  • sos z sera pleśniowego

1. Przygotuj żeberka i odetnij nadmiar tłuszczu.

2. Na patelnię wlej wodę i piwo. Dodać sól, pieprz i rozmaryn. Gotuj żeberka w bulionie piwnym, aż mięso będzie miękkie, około 40 minut. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

3. Smażyć żeberka w słodkim sosie chili na złoty kolor. Podawać z wiejskimi ziemniakami i sosem z sera bleu.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast słodkiego sosu chili żeberka wieprzowe można ugotować w pikantnym sosie na bazie coli.

Przydatne rady

Jeśli dysponujecie metodą sous vide, możecie wcześniej ugotować żeberka i dopiero potem podsmażyć je z sosem. Proces nie jest szybki, ale warto!

Kiełbaski wieprzowe marynowane w piwie

Niezwykły smak kiełbas przygotowanych według naszej receptury miło Cię zaskoczy: poczujesz w niej aromat czarnego chleba, a zapach piwa zniknie całkowicie.

Kiełbaski wieprzowe marynowane w piwie
Kiełbaski wieprzowe marynowane w piwie

Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:

  • 6 białych kiełbasek bawarskich
  • 1 puszka (330 ml) piwa
  • 1 średnia cebula
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 pąki goździków

1. Drobno posiekaj cebulę. Pieprz i goździki rozetrzeć w moździerzu.

2. Połącz piwo, cebulę, pieprz, goździki i marynuj kiełbaski w powstałej mieszance przez 20 minut.

3. Grilluj kiełbaski na ruszcie, od czasu do czasu obracając, aż się zarumienią, około 10 minut. Podawać z bułeczkami i sosami do smaku.

Uwaga dla gospodyni

Zdecyduj sam, jakie sosy podać do tych kiełbasek. Pamiętaj jednak, aby na stole postawić dobrą musztardę bawarską: na pewno nie będzie ona zbędna.

Przydatne rady

Aby uzyskać pikantny smak, do marynaty można dodać ostrą paprykę, mieloną lub świeżą, którą należy drobno posiekać.

Karkówka wieprzowa ze strudelem grzybowym

Karkówka ze strudelem grzybowym to prawdziwie świąteczne danie, bardzo sycące, smaczne i aromatyczne. Całość posyp słodką musztardą lub salsą ze świeżych warzyw.

Karkówka wieprzowa ze strudelem grzybowym
Karkówka wieprzowa ze strudelem grzybowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 4 sztuki (po 180–200 g) karkówki
  • 150 ml piwa
  • 2 łyżki l. Miód
  • 2 łyżki l. musztarda zbożowa
  • 1 łyżeczka nasiona kopru włoskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 groszki ziele angielskie
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Na strudel:

  • 300 g ciasta francuskiego bez drożdży
  • 3 ziemniaki
  • 250 g grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka. l. masło
  • 1 mała pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Zmiel w moździerzu nasiona kopru włoskiego i ziele angielskie. Dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz i natrzeć mieszanką mięso. W misce wymieszaj miód i musztardę, stopniowo wlewaj piwo, dodaj posiekany ząbek czosnku. Mięso włożyć do pojemnika i zalać powstałą marynatą. Pozostaw na 1 godzinę.

2. Wyjmij wcześniej ciasto francuskie z zamrażarki. Ziemniaki na farsz ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, rozgnieć, dodaj masło i jajko, dobrze wymieszaj. Cebulę pokroić w małe kostki. Pokrój grzyby w cienkie plasterki.

3. Rozgrzać patelnię z oliwą i podsmażyć cebulę i grzyby na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.

4. Rozwałkuj ciasto na cienką prostokątną warstwę. Pozostaw 2 cm od krawędzi i posmaruj powierzchnię oliwą z oliwek. Na cieście rozsmaruj puree ziemniaczane i wygładź. Na wierzchu ułóż smażone grzyby.

5. Zwiń bułkę, zlep brzegi, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30–35 minut. Gotowy strudel wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.

6. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Wyjąć mięso z marynaty i lekko osuszyć papierowymi ręcznikami. Smaż wieprzowinę z obu stron, aż będzie ugotowana. Zdjąć z ognia i pozostawić na 5 minut.

7. Strudel pokroić na porcje i podawać razem z mięsem. Jeśli chcesz, podawaj również sos.

Uwaga dla gospodyni

Oprócz karkówki można wykorzystać inne kawałki, np. łopatkę czy udo.

Przydatne rady

Jeśli do nadzienia strudla użyjesz zwykłych pieczarek, ich smak można wzbogacić przyprawami z suszonych grzybów leśnych.

Golonka duszona w piwie z czerwoną kapustą

Golonka w piwie z duszoną kapustą jest bardzo popularna w Niemczech, gdzie to danie nazywa się icebein.

Golonka duszona w piwie z czerwoną kapustą
Golonka duszona w piwie z czerwoną kapustą

Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:

  • 2 golonki
  • Piwo jasne 700 ml
  • 2–3 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łodygi selera
  • 4 łyżki l. mąka
  • 2 łyżki l. musztarda
  • 1 łyżka. l. pasta pomidorowa
  • 4 gałązki tymianku
  • olej roślinny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do dekoracji:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • Piwo jasne 300 ml
  • 2 zielone jabłka
  • 1–2 łyżki. l. Sahara
  • 1 laska cynamonu
  • 2 pąki goździków
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • czarne ziarna pieprzu

1. Obficie posolić i pieprzyć gicz, obtoczyć w mące i smażyć na bardzo gorącej patelni na oleju roślinnym ze wszystkich stron na złoty kolor.

2. Cebulę, marchewkę i seler pokroić w dużą kostkę i smażyć w głębokim rondlu na oleju roślinnym razem z tymiankiem przez 5-7 minut. Dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i smażyć mieszając przez 2-3 minuty.

3. Zalać piwem i 2 litrami wody, dodać musztardę, sól i pieprz, zagotować na dużym ogniu. W powstałym sosie umieszczamy golonki….

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja