Wieprzowina pieczona w ziołach

Wieprzowina pieczona w ziołach

Mój magnes 06 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 484,62 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 34,41 g/30,40 g/18,49W foliiW folii, w rękawie, w torbiePieczenieKolacjaDrugie danieDanie główne23 lutegoUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJE1kg polędwiczki wieprzowej90 g masła75 g soli2 łyżki l. olej roślinny2 łyżki l. ocet jabłkowy2 łyżki l. brązowy cukier1 łyżka. l. sok z cytrynyszczypta suszonych ziół: natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianekKostki lodu o pojemności 250mlfolia aluminiowaWorek do zamrażania o pojemności 3 litrówAby przesłać:200 g zielonej fasolki50 g rukoli1 żółte jabłko1 grejpfrutDo przyprawienia:1 łyżka. l. mielona papryczka chili1 łyżka. l. suszony czosnek1 łyżka. l. suszona cebula1 łyżka. l. sól0,5 łyżeczki papryka0,25 łyżeczki mielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W pojemniku rozpuścić 75 g soli w 1 litrze ciepłej wody, dodać ocet jabłkowy, brązowy cukier, wymieszać i wlać do torebki do zamrażania. Włóż do niego lód, następnie wieprzowinę, zamknij torebkę klipsem i marynuj mięso przez 20 minut.

Krok 2

Przygotuj przyprawę. W małej misce połącz wszystkie składniki i równomiernie natrzyj wieprzowinę.

Krok 3

Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu. Smażyć wieprzowinę z każdej strony na złoty kolor.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią. Masło pokroić na małe kawałki. Mięso ułóż na folii, posyp suszonymi ziołami, polej sokiem z cytryny i połóż na wierzchu kawałki masła. Zawiń brzegi folii i piecz przez 15–25 minut.

Krok 5

Wyjmij blachę do pieczenia i lekko otwórz folię, odczekaj 5-10 minut.

Krok 6

Gotuj fasolę przez 10 minut, ostudź. Grejpfruta obierz i pokrój na kawałki. Usuń rdzeń jabłka i pokrój go w plasterki.

Krok 7

Schab wyłożyć na półmisek, pokroić na porcje i podawać z gotowaną fasolą, rukolą, jabłkiem i grejpfrutem.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 23,45 g (29,31% wartości dziennej) • tłuszcze 11,55 g (12,83%) • węglowodany 0,80 g (0,48%) • błonnik pokarmowy 0,17 g (0,57%) • kcal 204,98 (11,39%) • NNKT 6,28 g (31,40%) • sód 491,47 mg (33,89%) • cukier ogółem 0,55 g (1,10%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja