Wieprzowina pieczona w piekarniku
gastronomia 08 grudnia 2023 r4,75 (12)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Wieprzowina pieczona w piekarniku to idealne gorące danie na świąteczny stół. Nie wymaga to dużej uwagi, ale prawie zawsze kończy się świetnie. Jakość surowców w tym przypadku ma decydujące znaczenie: kupuj mięso schłodzone, nie mrożone! Przyprawy i zioła do marynowania można zmieniać w zależności od upodobań smakowych, jednak nie zalecamy rezygnowania z jałowca i kolendry, gdyż nadają one potrawie bardzo ciekawy „dźwięk”. Nawiasem mówiąc, podczas gdy wieprzowina piecze się w piekarniku, Twoi bliscy i goście w domu będą zachwyceni magicznymi aromatami unoszącymi się z kuchni, a zanim zostaną podane, ich apetyt będzie u szczytu!
Złożoność: łatwo Kalorie: 538,37 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 32,19 g/45,02 g/0,87PiekarnikPieczeniePrzekąskaWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpolędwica wieprzowa – 2 kgczosnek – 6–7 ząbkówsłodka papryka mielona – 1/3 łyżeczki.suszony jałowiec – 4 jagodysuszony rozmaryn – 1/3 łyżeczki.goździki – 2 pąkikolendra – 1/2 łyżeczki.płatki chili – 1/2 łyżeczki.oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.sól, świeżo zmielony pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wieprzowinę do pieczenia. Umyj go i osusz papierowymi ręcznikami. Obierz ząbki czosnku. Duże pokroić w długie plasterki, małe zostawić w całości.
Krok 2
Przygotuj mieszankę przypraw do wieprzowiny. W moździerzu umieścić słodką paprykę, jałowiec, rozmaryn, goździki, kolendrę i płatki chili. Zmiel tłuczkiem. Dodać olej i wymieszać.
Krok 3
Połóż wieprzowinę na stole. Za pomocą cienkiego noża wykonaj głębokie nakłucia w mięsie. Włóż do nich połowę ząbków czosnku. Przewróć mięso na drugą stronę i posyp pozostałym czosnkiem.
Krok 4
Natrzyj wieprzowinę solą, a następnie posmaruj ze wszystkich stron pikantną mieszanką oleju. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1–1,5 godziny.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Usuń folię spożywczą z wieprzowiny i zawiń mięso w folię. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec 1,5 godziny. Podawać na gorąco.
PRZYDATNE RADY
Gdy upieczona wieprzowina jest już prawie gotowa, wyjmij ją z piekarnika, ostrożnie rozłóż folię na wierzchu i posmaruj mięso mieszanką miodu, musztardy i oliwy z oliwek (1:1:1). Piec bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Apetyczna skórka gwarantowana!
PRZY OKAZJI
Przed pieczeniem w piekarniku wieprzowinę można szybko obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. W takim przypadku soki zostaną zamknięte w środku, a mięso okaże się bardzo soczyste i delikatne.