Wielokolorowe naleśniki z sosem winogronowym

Do przepisu

Naleśniki występują w różnych odmianach – zielonej, żółtej, czerwonej. Jeśli dodasz do ciasta naturalny barwnik, np. szpinak, świeży sok z marchwi i buraków, otrzymasz wielokolorowe naleśniki, które można pięknie ułożyć niczym sygnalizacja świetlna i podawać z dowolnym sosem. Szefowa kuchni restauracji Wine and Dine Tatyana Juran proponuje utrwalić wrażenie, jakie taki trójkolorowy naleśnik zrobi na gościach, dodając do talerza niezwykły sos winogronowy – dzięki temu naleśniki będą nieodparte i niezapomniane.

Złożoność: łatwo Porcje: 1MikserPieczeniePrażenieNa patelniKolacjaNaleśnikiPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmKarnawałNa świątecznym stoleBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘNa sos winogronowy (4 porcje):rodzynki winogronowe – 400 gmasło – 80 gwino wytrawne czerwone – 120 mlcukier trzcinowy – 60 ganyż gwiazdkowaty – 2 gwiazdkiNa żółte naleśniki:świeża marchewka – 400 mljajo kurze – 4 sztsól – 4 gcukier – 15 golej roślinny – 40 gmleko – 600 mlmąka pszenna – 375 gNa zielone naleśniki: szpinak z/m – 180 gjajo kurze – 4 szt.sól – 4 gcukier – 15 golej roślinny – 40 gmleko – 900 mlmąka pszenna – 300 gNa czerwone naleśniki: świeży burak – 400 mljajo kurze – 4 sztsól – 4 gcukier -15 golej roślinny – 40 gmleko – 600 mlmąka pszenna – 375 gNa naleśniki pszenne:mąka – 375 gjajo kurze – 4 sztsól – 4 gcukier – 15 golej roślinny – 40 gmleko – 600 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować sos, winogrona przekrój na pół i w razie potrzeby usuń nasiona. Smaż winogrona na maśle i cukrze trzcinowym, aż puszczą sok i staną się miękkie. Dodaj czerwone wino i anyż gwiazdkowaty. Wino gotować około 10 minut, aż uzyska konsystencję sosu.

Krok 2

Aby przygotować zielone naleśniki, rozmroź szpinak i wymieszaj w blenderze z jedną trzecią mleka. Połącz jajka, sól, cukier, olej roślinny, pozostałe mleko i mieszaninę szpinaku i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Dodajemy w częściach przesianą mąkę i mieszamy. Zagnieść ciasto i upiec naleśniki.

Krok 3

Przygotuj czerwone i żółte naleśniki według tego samego schematu: połącz jajka, sól, cukier, olej roślinny, mleko i świeży sok warzywny i ubij trzepaczką. Dodajemy w częściach przesianą mąkę i mieszamy. Zagnieść ciasto i upiec naleśniki.

Krok 4

W przypadku naleśników pszennych połącz jajka, sól, cukier, olej roślinny i mleko i ubij trzepaczką. Dodajemy w częściach przesianą mąkę i mieszamy. Zagnieść ciasto i upiec naleśniki.

Krok 5

Zwiń naleśniki w bułki, na talerze ułóż 4 wielokolorowe naleśniki i polej sosem winogronowym.

PRZY OKAZJI

Przepis udostępniony przez Tatianę Juran, szefową kuchni restauracji Wine and Dine.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja