Wielkopostne desery owocowe

Wielkopostne desery owocowe

Wielkopostne desery owocowe

Katarzyna Kapustina 23 marca 2024 r

Desery owocowe świetnie sprawdzają się na wielkopostnym stole. Niezależnie od tego, jakiego owocu użyjesz świeże, mrożone, gotowane lub pieczone, przysmak będzie lekki i zdrowy.

Wielkopostne desery owocowe

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Deser wielkopostny „Jajecznica”
  • Sałatka owocowa
  • Galaretka jagodowa na mące żytniej
  • Pastylka owocowa
  • Galaretka truskawkowa
  • Chipsy owocowe
  • Jabłka pieczone w piekarniku
  • Pomarańcze w syropie
  • Koktajl jagodowo-bananowy z płatkami owsianymi

Desery wielkopostne nie wymagają użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Są na ogół dość lekkie i niskokaloryczne, dlatego wiele z nich jest odpowiednich dla tych, którzy chcą schudnąć lub po prostu martwią się o swoje zdrowie. Owoce i jagody zawierają wiele witamin, z których niektóre zachowują się nawet podczas obróbki cieplnej.

Deser wielkopostny „Jajecznica”

Jajecznica bez jajek? Tak, to słodkie „jajko sadzone w formie” wygląda bardzo oryginalnie i jest odpowiednie dla tych, którzy poszczą.

Deser wielkopostny „Jajecznica”
Deser wielkopostny „Jajecznica”

Do przygotowania deseru potrzebujesz:

  • Ciasto filo – 2,5 arkusza
  • połówki brzoskwiń z puszki – 5 szt.
  • mleko kokosowe – 300 ml
  • cukier – 50 g
  • skrobia kukurydziana – 20 g
  • esencja waniliowa – 2–3 krople
  • olej roślinny do smarowania ciasta

1. Rozcieńczyć skrobię w 50 ml mleka kokosowego, resztę mleka postawić na ogniu, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.

2. Wlać rozcieńczoną skrobię do wrzącego mleka cienkim strumieniem, mieszając mieszaninę, aby nie było grudek.

3. Dodaj esencję waniliową.

4. Gdy mieszanina zgęstnieje, zdejmij mieszaninę z ognia. Lekko ostudzić i wykorzystać do przygotowania deseru.

5. Odcedź sok z brzoskwiń.

6. Ciasto filo rozmrozić wcześniej. Całe arkusze ciasta przekrój na połówki. Każdy z nich posmaruj olejem roślinnym z obu stron i złóż na pół.

7. Włóż ciasto do foremek. Połóż połówkę brzoskwini na środku formy z ciastem i posmaruj brzoskwinię kremem.

8. Piec koszyczki w temperaturze 180 st °C piekarniku na 25 minut30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Uwaga dla gospodyni

Przed podaniem deser można udekorować świeżymi ziołami, np. gałązką mięty.

Przy okazji

Ten deser można zrobić z ciasta francuskiego, ale z filo okazuje się delikatniejszy.

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa To pyszny wielkopostny deser, który z łatwością może zastąpić popołudniową przekąskę, lekkie śniadanie czy kolację. Jeśli to możliwe, sięgaj po owoce sezonowe, które zawierają najwięcej witamin. Eksperymentuj ze składnikami, dressingami i przyprawami, tworząc subtelne bukiety smaków i aromatów!

Sałatka owocowa
Sałatka owocowa

Do przygotowania deseru potrzebujesz:

  • pomarańcze – 2 szt.
  • kiwi – 2 szt.
  • jabłko – 1 szt.
  • gruszka – 1 szt.
  • jagody świeże lub mrożone – 100–120 g
  • miód – 1 łyżka. l.
  • mięta – 1 gałązka

1. Odetnij skórkę z jednej pomarańczy. Za pomocą ostrego noża pokrój filet pomiędzy foliami.

2. Wyciśnij sok z pozostałej pomarańczy. Połączyć z miodem i ubić.

3. Gruszkę i jabłko obierz, przekrój na pół i usuń nasiona. Połówki pokroić w cienkie plasterki.

4. Obierz kiwi i pokrój na połówki kół.

5. Rozmroź zamrożone jagody. Połączyć pomarańczę, jabłko, gruszkę, kiwi i jagody, polać dressingiem miodowym i wymieszać.

6. Połóż sałatkę na talerzach i udekoruj miętą.

Uwaga dla gospodyni

Kropla soku z cytryny doda sałatce lekkiej nuty świeżości, a cynamon i wanilia dodadzą blasku.

Przy okazji

W dni niepostne sałatkę owocową można polać jogurtem, kefirem, bitą śmietaną, a nawet lodami.

Galaretka jagodowa na mące żytniej

Galaretka jagodowa z mąką żytnią jest dość prosta w przygotowaniu. Jego grubość można dostosować do smaku. Ale im będzie grubszy, tym bardziej będzie wyglądał jak deser, który można jeść łyżką.

Galaretka jagodowa na mące żytniej
Galaretka jagodowa na mące żytniej

Do przygotowania galaretki potrzebujesz:

  • woda pitna – 200 ml
  • jagody leśne lub ogrodowe – 1 szklanka
  • cukier – 40 g
  • mąka żytnia – 25 g
  • esencja waniliowa – do smaku

1. Zagotuj wodę, jagody i cukier i gotuj przez kilka minut.

2. Mąkę wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, tak aby nie było grudek. Jeśli nadal pozostają grudki, przetrzyj mieszaninę przez sito.

3. Wlać rozcieńczoną mąkę cienkim strumieniem do wrzącego syropu jagodowego, ponownie zagotować, dodać esencję waniliową i wyłączyć ogień.

4. Ostudzić galaretkę i podawać.

Uwaga dla gospodyni

Gęstość galaretki dostosowuj ilością mąki.

Przy okazji

Do galaretki można użyć dowolnych jagód, na przykład mrożonych wiśni lub truskawek.

Pastylka owocowa

Przysmak na bazie soku jagodowego przygotowuje się z zaledwie 2-3 składników: musu jabłkowego, cukru lub miodu oraz miąższu żurawiny, borówki brusznicy, rokitnika, jarzębiny, porzeczek lub malin. Ten przysmak pieczony jest w piekarniku.

Przygotowanie pianki marshmallow nie zajmuje dużo czasu, ale trzeba ją uważnie obserwować. Jabłka w żadnym wypadku nie powinny się przypalić podczas wstępnego smażenia, dlatego należy stale regulować ogień i w razie potrzeby dodawać do garnka odrobinę wody. Dokładny czas suszenia w piekarniku będzie zależał od rodzaju jabłka. Zwycięzcom zalecamy wybranie tych, które są bardziej kwaśne: Antonovka, Simirenko lub Slava.

Pastylka owocowa
Pastylka owocowa

Do przygotowania pastili potrzebujesz:

  • jabłka – 1 kg
  • jagody (truskawki, porzeczki, wiśnie) – 350 g
  • cukier – 70 g
  • sok z cytryny – 1–2 łyżki. l.

1. Jabłka obierz, wypestkuj, pokrój w duże plasterki i włóż do grubościennego garnka.

2. Dolać trochę wody tak, aby zakryła dno na kilka centymetrów, przykryć patelnię pokrywką i dusić jabłka na małym ogniu, aż plasterki będą całkowicie miękkie i prawie zamienią się w puree. Zajmie to 20–40 minut, w zależności od rodzaju jabłka. Pilnuj, żeby w żadnym wypadku się nie przypaliły, w trakcie procesu możesz dodawać do nich po trochu wodę.

3. Przetrzyj jagody przez drobne sito.

4. Jabłka włożyć do miski blendera, dodać puree jagodowe, cukier i wszystko razem zmiksować. Jeśli objętość blendera nie jest wystarczająca, wystarczy dokładnie rozdrobnić mieszankę owocową tłuczkiem, tak aby nie pozostały duże kawałki.

5. Włóż patelnię z przecierem jabłkowym i jagodowym do pieca. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia i mieszając, aż do uzyskania konsystencji marmolady, 40 minut.

6. 5 minut przed gotowością spróbuj puree i dodaj sok z cytryny do smaku. Należy pamiętać, że po wysuszeniu w piekarniku pianka stanie się zauważalnie słodsza.

7. Przykryj blachy do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj bezwonnym olejem roślinnym. Można także użyć maty silikonowej, nie ma potrzeby jej smarowania.

8. Ugotowaną masę owocową lekko ostudzić i rozprowadzić na pergaminie warstwą o grubości 7 mm, wygładzając szpatułką cukierniczą lub szpatułką silikonową.

9. Suszyć piankę marshmallow w piekarniku w temperaturze nie przekraczającej 100°C (lub lepszej 70–80°C) przez 3–4 godziny. Dokładny czas zależy od odmiany jabłek i zagotowania masy. Suszona pianka nie powinna kleić się do dłoni, być gęsta i elastyczna: zginać się i zwijać.

10. Gotową piankę wyjmij z papieru, gdy jest jeszcze ciepła, zwiń w tubę i pozostaw do ostygnięcia. Pokroić w szerokie paski (najłatwiej zrobić to nożyczkami) i zwinąć je w rulon.

Uwaga dla gospodyni

Pastylę doskonale przechowuje się w kartonowych pudełkach lub puszkach wyłożonych pergaminem. Dlatego nie należy zamykać pojemników hermetycznie, przynajmniej do czasu zapełnienia rąk. Każdą piankę można przechowywać w lodówce znacznie dłużej niż w temperaturze pokojowej: 3-4 miesiące.

Przy okazji

Pastila może być nie tylko samodzielnym przysmakiem, ale także ozdobą ciast i wypieków. Kawałki pianki marshmallow doskonale uzupełnią również talerz serów.

Galaretka truskawkowa

Galaretka truskawkowa to deser idealny: lekki, niezbyt kaloryczny, łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Ma bogatą barwę i przyjemną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Ten przysmak można przygotować przez cały rok, wykorzystując mrożone jagody.

Galaretka truskawkowa
Galaretka truskawkowa

Do zrobienia galaretki potrzebujesz:

  • truskawki – 600 g
  • cukier drobny lub domowy cukier puder – 100 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • woda pitna – 200 ml
  • żelatyna – 10 g

1. Truskawki pokroić w plasterki lub plasterki. Umieścić w szerokim rondlu. Dodać cukier lub domowy cukier puder, sok z cytryny i wodę pitną. Wymieszaj łyżką.

2. Rondel z truskawkami postaw na dużym ogniu i szybko zagotuj. Usuń piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do małego i gotuj truskawki przez 10 minut.

3. Zdejmij rondelek z truskawkami z ognia. Przełóż 2/3 jagód przez drobne metalowe sito, a następnie wyciśnij sok tak bardzo, jak to możliwe. Pozostałe truskawki drobno posiekaj.

4. Żelatynę włóż do małej miski i zalej niewielką ilością zimnej wody. Pozostawić na 10 minut, następnie dodać do gorącego soku truskawkowego. Dokładnie wymieszaj.

5. Wlać powstałą mieszaninę do 4 foremek. Dodać pokrojone truskawki i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy galaretkę truskawkową świeżymi jagodami.

Uwaga dla gospodyni

Chcesz, aby Twoja galaretka truskawkowa była wegańska? Zamień żelatynę na agar-agar. Na wskazaną ilość składników potrzeba 5 g agaru, który nie wymaga moczenia, ale zdecydowanie należy go gotować w syropie truskawkowym przez 5 minut.

Przy okazji

Smak galaretki truskawkowej stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający, jeśli do foremek dodamy drobne listki mięty. Należy to zrobić bezpośrednio przed wylaniem masy żelatynowej.

Chipsy owocowe

Chipsy owocowe to świetny dodatek do talerza serów lub przekąska, którą można zabrać ze sobą.

Chipsy owocowe
Chipsy owocowe

Do przygotowania chipsów potrzebujesz:

  • jabłka – 3 szt.
  • gruszki – 2 szt.
  • cytryna – 1,5 szt.
  • cukier brązowy – 100 g

1. Z jabłek i gruszek usuń łodygi i wierzchołki, a następnie pokrój owoce w cienkie plasterki (o grubości nie większej niż 3 mm) wraz ze skórką, nasionami i rdzeniem.

2. Wyciśnij sok z cytryn do miski i rozcieńcz go niewielką ilością wody.

3. Zanurz plasterki owoców w wodzie z cytryną, aby zapobiec ich brązowieniu.

4. W rondelku połączyć 200ml wody z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie gęstnieć.

5. Do syropu włóż plasterki owoców i zagotuj.

6. Ostrożnie wyjmij owoce łyżką cedzakową, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i susz w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 3 godziny. W tym czasie obróć raz.

Uwaga dla gospodyni

Chipsy owocowe świetna zdrowa przekąska! Zacznij je gotować co najmniej 3,5 godziny przed podaniem, najlepiej z dużym wyprzedzeniem.

Przy okazji

Sprawdzenie, czy chipsy są gotowe, jest bardzo proste: wyjmij jeden kawałek i połam go powinno być chrupiące. Chipsy należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Jabłka pieczone w piekarniku

Jabłka pieczone w piekarniku Niedrogi i lubiany domowy deser. Można je piec na surowo lub z dodatkami. Mogą to być orzechy, jagody, przyprawy i oczywiście miód.

Jabłka pieczone w piekarniku
Jabłka pieczone w piekarniku

Do przygotowania jabłek potrzebujesz:

  • jabłka – 3 szt.
  • cytryna – 1/4 szt.
  • miód – 1 łyżka. l.
  • orzechy – 50 g
  • rodzynki – 50 g
  • mielony cynamon – 0,5 łyżeczki.

1. Umyj i pokrój jabłka czapka». Ostrożnie wytnij rdzeń, aby nie uszkodzić dna i boków.

2. Rodzynki zalać wrzątkiem na 1–2 minuty, opłukać i osuszyć.

3. Posiekaj orzechy nożem.

4. Jabłko wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja