Wielkanocne przysmaki: Smakowite dania z jaj dla całej rodziny

Jajka w panierce i inne dania z jaj wielkanocnych dla całej rodziny

Jajka w panierce i inne dania z jaj wielkanocnych dla całej rodziny

Wymiana prezentów wielkanocnych jest raczej gestem symbolicznym. I wcale nie jest konieczne przechowywanie wszystkich 3 tuzinów kolorowych jaj, które zebrałeś od przyjaciół i krewnych, aż do następnej Wielkanocy. Oczywiście trudno jest zjeść dużo jajek na twardo. Ale mogą stać się ważną częścią wspaniałych potraw, którymi nie będziesz się wstydzić witać gości i zadowolić swoją rodzinę.

jak wykorzystać pisanki

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kotlet mielony dla dużej grupy
  • Delikatne ciasto z młodą kapustą
  • Jajka w panierce mięsnej: przekąska na każdą okazję
  • Kawałek włoskiej Wielkanocy
  • Sałatka z nastrojem wiosny

Kotlet mielony dla dużej grupy

Pieczeń mielona lub klops to korzystna dla obu stron opcja na szybki rodzinny lunch. W przeciwieństwie do kotletów, które trzeba smażyć jeden po drugim, manipulacji jest znacznie mniej – bierze się mięso mielone, formuje bochenek i wkłada do piekarnika. A ona wykona resztę pracy za Ciebie. To obfite danie lepiej podawać z czymś lekkim – zieloną sałatą, duszoną młodą kapustą lub grillowanymi warzywami.

Rolada z kurczaka z jajkami

Roladka z kurczaka może być zarówno przystawką, jak i pełnowartościowym daniem gorącym
Roladka z kurczaka może być zarówno przystawką, jak i pełnowartościowym daniem gorącym

Do przygotowania bułki potrzebujesz:

  • filet z udka kurczaka 1 kg
  • gotowane jajka 4 szt.
  • jajko 1 sztuka
  • krem 150 ml
  • suszony koperek 1 łyżka. l.
  • krakersy 3 łyżki l.
  • słodki sos chili 2 łyżki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Pokrój filet z kurczaka i zmiel przez maszynę do mięsa. Do mielonego mięsa dodać suszony koperek, surowe jajko, śmietanę i krakersy, dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać. Pozostaw na 15 minut.

2. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 15×30 cm wyłóż pergaminem i dodaj połowę mięsa mielonego. Na środku umieść ugotowane jajka, a następnie resztę mięsa mielonego. Wygładź powierzchnię i posmaruj sosem chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 45 minut.

3. Gotową bułkę lekko ostudź i wyjmij z formy. Podawać na gorąco lub całkowicie wystudzone.

Delikatne ciasto z młodą kapustą

W sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Czas upiec z nią ciasta! Młodej kapusty nie trzeba moczyć, ugniatać i dusić w śmietanie, żeby pozbyć się goryczy i twardości. Sam w sobie jest zarówno magazynem witamin, jak i środkiem pobudzającym nastrój. A jajka korzystnie podkreślają jego delikatność i chrupkość. Zwróć uwagę na ciasto – jest w tym cieście bardzo dobre: ​​nie za twarde, ale też nie luźne.

Szybkie ciasto w galarecie z młodą białą kapustą, koperkiem i jajkiem

Ciasto z kapustą i jajkiem przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom
Ciasto z kapustą i jajkiem przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do nadzienia

  • młoda kapusta biała 450500 gr
  • mały pęczek koperku
  • trochę świeżego tymianku i kolendry
  • jajka na twardo 3 szt.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do testu

  • masło 160 g + 15 g na formę
  • kefir 200 ml
  • śmietana o zawartości tłuszczu od 20% 200 ml
  • cukier 2 łyżki l.
  • sól 1/2 łyżeczki
  • jajka 2 szt.
  • mąka 280 gr
  • proszek do pieczenia 1,52 łyżeczki
  • bułka tarta do przygotowania patelni

Do dekoracji

  • sezam

1. Poszatkowaną kapustę podsmażamy na małym ogniu na suchej patelni, dodajemy posiekany koperek, kolendrę i tymianek, sól i pieprz, lekko ostudzamy i dodajemy pokrojone w kostkę jajka na twardo. To będzie nadzienie.

2. Rozpuść masło, wymieszaj z kefirem i śmietaną, dodaj cukier i sól. Jajka ubić osobno i ostrożnie wlać do powstałej mieszanki. Otrzymasz płynne ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli wlewać do ciasta, ciągle mieszając, najlepiej mikserem. Mieszaj, aż będzie gładkie.

3. Blacha do pieczenia o średnicy 24Smarujemy 25 cm masłem i lekko posypujemy bułką tartą. Do formy wlać połowę ciasta, dodać nadzienie i równomiernie rozprowadzić na cieście. Wlać resztę ciasta i wyrównać.

4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia w temperaturze 200°C (można najpierw piec w trybie „niskim” przez 1015 minut, a następnie „od góry do dołu”, aż będzie gotowe). Gotowość sprawdzamy patyczkiem lub zapałką – włożona w środek gotowego ciasta pozostaje sucha.

5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć, 20 minut. Jeśli chcesz mieć miękką skórkę, przykryj wierzch ręcznikiem; jeśli chcesz chrupiącą skórkę, nie musisz jej zakrywać! Gdy ciasto ostygnie, ułóż je na talerzu lub naczyniu i udekoruj sezamem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jajka w panierce mięsnej: przekąska na każdą okazję

To klasyczne brytyjskie danie można przygotować z wyprzedzeniem, więc jeśli musisz pilnie ugościć gości lub zapakować drugie śniadanie dla ucznia, możesz po prostu otworzyć lodówkę. Jajka szkockie wyglądają szczególnie efektownie po przecięciu. Do tego trochę zieleni, ładny talerz i mamy elegancką wakacyjną przystawkę.

Szkockie jajka

Jajka po szkocku to porcjowana wersja klopsów.
Jajka po szkocku to porcjowana wersja klopsów.

Aby ugotować jajka, potrzebujesz:

  • jajka na twardo 6 szt.
  • mielona wieprzowina 450500 gr
  • jajka 2 szt.
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka. l.
  • starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • szczypta suszonego tymianku, mielonej kolendry, startej gałki muszkatołowej
  • mąka pszenna 2 łyżki l.
  • bułka tarta 1 łyżka. l.
  • olej roślinny 2 łyżki l.
  • sól, pieprz

1. Do miski włóż mieloną wieprzowinę, wbij 1 jajko. Dodać pietruszkę, skórkę, tymianek, kolendrę, gałkę muszkatołową. Dodać sól, pieprz i dobrze wymieszać.

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C, lekko posmaruj blachę do pieczenia olejem. Do oddzielnych misek wsyp mąkę i bułkę tartą. Ubij pozostałe surowe jajko.

3. Przyprawione mielone mięso wieprzowe podzielić na 6 równych części i uformować z nich „paszteciki”. Zawiń jedno obrane jajko na twardo w każde „ciasto” po zmoczeniu rąk zimną wodą.

4. Zwiń placki jajeczne najpierw w mące, następnie w jajku, a następnie w bułce tartej. Ułożyć na przygotowanej blasze i piec 10-15 minut. z każdej strony. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 5-7 minut. i służyć.

Kawałek włoskiej Wielkanocy

Ten przepis pochodzi z Genui, ale bez niego nie można sobie wyobrazić świętowania Wielkanocy w pozostałych Włoszech. Obowiązkowymi składnikami pasqualiny są jajka zapiekane w całości w cieście, jako symbol ukrytego źródła życia i zielony szpinak – znak odrodzenia. Historycznie rzecz biorąc, pasqualina składała się z 33 warstw (wiek Chrystusa), ale dziś wymagania są mniej rygorystyczne: wystarczy po prostu wyjąć nadzienie z ciasta francuskiego lub ciasta drożdżowego.

Ciasto ze szpinakiem i jajkiem

Pasqualina – kawałek Wielkanocy po włosku
Pasqualina – kawałek Wielkanocy po włosku

Aby przygotować, potrzebujesz:

Do napełniania:

  • jajka – 8 szt.
  • szpinak – 200 g
  • ser półtwardy – 200 g
  • twarożek – 100 g
  • ser twardy – 60 g
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku

Do testu:

  • masło – 100 g
  • żółtka – 5 szt.
  • śmietana – 1 łyżka. l.
  • mąka – 240 g
  • sól – na czubku noża
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.
  • woda pitna – 100 ml

1. Przygotuj ciasto ze szpinakiem i jajkiem. Masło pokroić w drobną kostkę, włożyć do głębokiej miski i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą pianę.

2. Nie przerywając ubijania, dodaj żółtka. Dodać śmietanę, następnie przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zamieszać.

3. Zalać pitną wodą i szybko zagnieść ciasto szpinakowo-jajeczne. Przykryj górną część pojemnika ciastem folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

4. Przygotuj nadzienie do ciasta. Jajka ugotować na twardo i ostudzić pod bieżącą wodą. Posortuj szpinak i usuń twarde łodygi. Liście umyć i pokroić w paski. Przełożyć do rondla.

5. Zagotować co najmniej 2 litry wody pitnej i wlać szpinak do rondla. Gotuj przez 2 minuty po ponownym zagotowaniu i odcedź na durszlaku do całkowitego odsączenia.

6. Ser półtwardy zetrzyj na grubej tarce i dodaj do ostudzonego szpinaku razem z serkiem wiejskim. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Nadzienie do ciasta jest gotowe.

7. Wyjmij ciasto z lodówki. Odetnij kawałek wielkości dłoni i włóż do zamrażarki. Następnie oddziel kolejny mały kawałek i zwiń go w pasek o szerokości 3 cm i długości równej średnicy formy.

8. Z reszty ciasta uformuj kulę, ułóż ją w natłuszczonej formie do pieczenia i rękami, zaczynając od środka kulki, równomiernie rozprowadź całe ciasto na powierzchni. Grubość warstwy powinna wynosić około 3–5 mm. Nakłuć widelcem.

9. Jajka obierz i umieść w formie z ciastem, tak aby były w mniej więcej równych odległościach od siebie. Na wierzchu rozsmaruj nadzienie szpinakowe. Wygładź powierzchnię ciasta.

10. Złóż warstwę ciasta do wewnątrz na obwodzie. Ostrożnie przymocuj rozwałkowany pasek ciasta do krawędzi. Zamrożony kawałek ciasta zetrzyj na tarce o grubej tarce, tak aby pokrył całe nadzienie.

11. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posyp tartym serem szpinakową masę jajeczną i piecz przez 45-50 minut. Lekko przestudzić, następnie przełożyć na talerz i podawać.

Sałatka z nastrojem wiosny

Przepisów na sałatki z jajkami na twardo jest milion. A wybór przepisu nie będzie dla Ciebie łatwy. Ale ponieważ Wielkanoc to nie tylko święto religijne, ale także początek prawdziwej, a nie kalendarzowej wiosny, zapragnęliśmy czegoś lekkiego, zielonego i bez majonezu. Ta chrupiąca sałatka to prawdziwy wiosenny bukiet smaków, aromatów i witamin. Ale dodanie jajek na twardo sprawia, że ​​z drobnostki staje się satysfakcjonującym daniem. Cóż, jeśli chcesz użyć ciężkiej artylerii majonezowej – na przykład Oliviera lub mimozy, na naszej stronie znajdziesz mnóstwo takich przepisów.

Chrupiąca sałatka jajeczna

Sałatka z chrupiących jajek - 100% aromatu wiosny
Sałatka z chrupiących jajek – 100% aromatu wiosny

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • jajka na twardo 6 szt.
  • seler 4 ogonki
  • pół średniej główki kopru włoskiego
  • ogórek 3 szt.
  • mały pęczek koperku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • majonez, lepszy domowy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

1. Jajka obrać i grubo posiekać. Seler pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ogórki i koper włoski pokroić w drobną kostkę. Posiekaj koperek.

2. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, doprawić do smaku oliwą zmieszaną z majonezem, solą i pieprzem. Przed podaniem odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczeń #Wielkanoc #Dania Jajeczne #Jajka SzkockiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja