Cóż, na Rusi istniały dziesiątki, jeśli nie setki różnych wersji wypieków wielkanocnych. Niektóre z nich nazywano ciastami wielkanocnymi, inne – słowem kobieta Lub babcia. Spróbujmy dowiedzieć się, czym się od siebie różnią
Kulich był bardziej popularny na Ukrainie i w regionie Wołgi, oraz baba preferowane w północno-zachodniej Rosji (obwód połocki, obwód nowogrodzki, obwód pskowski, obwód smoleński).
Ciasto na ciasto wielkanocne jest gęstsze i bardzo treściwe, natomiast ciasto Baba jest przewiewne i wygląda jak czysty biszkopt. Kulich jest często niski i szeroki; kobieta w zasadzie powinna być wysoka (chociaż możliwe są różnice). Kulich przyrządza się z kandyzowanych owoców i rodzynek; Do baby nie dodaje się kandyzowanych owoców i rodzynek, aby ciasto biszkoptowe się nie skurczyło.
Tradycyjne przepisy na babę z książek Mołochowca i Aleksandrowej-Ignatiewy są dość trudne do wykonania. Na przykład w XIX wieku, bez nowoczesnego sprzętu kuchennego, kobiecie ręczne wyrabianie ciasta zajmowało godzinę. Dodajmy, że w XIX wieku śmietanę używano rzadko, gdyż bez chłodzenia szybko się psuje.
W przypadku kuchni współczesnej można dostosować starożytne przepisy, aby były mniej pracochłonne, a wypieki wielkanocne mniej kaloryczne. Oferujemy właśnie taką opcję.
Więc, czego potrzebujesz:
śmietanka 22% – 300 ml. mąka – 400 gr. drożdże – 25 gr. żółtka jaj – 15 sztuk. cukier – 100 gr. masło miękkie – 150 gr. wanilia – 1 strąk soli – 2 gr.
Co robić:
1. Z połowy mąki, drożdży i śmietany przygotować ciasto o konsystencji płynnej śmietany i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
2. Ubij żółtka i cukier w robocie kuchennym na białą i puszystą masę.
3. Wanilię przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, strąki można zachować i dodać cukier dla nadania im smaku. Miękkie masło ubić blenderem na biało.
4. Do wyrośniętego ciasta dodać żółtka z cukrem i pozostałą mąkę, wyrobić ciasto, dodać masło, sól i ziarenka wanilii. Ponownie zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto można wyrabiać ręcznie silikonową szpatułką lub w robocie kuchennym z przystawką do wyrabiania ciasta. Im lepiej zostanie znokautowany, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, tym wspanialsze będą kobiety.
5. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do wąskiej, wysokiej formy, wyłożonej pergaminem lub jeśli forma jest silikonowa, po prostu natłuszczonej, do połowy wysokości formy. Odstawić do wyrośnięcia na ¾ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C.
6. Piecz do momentu ugotowania, co można sprawdzić drewnianym patykiem; po nakłuciu gotowa baba powinna pozostać sucha. Gotową babę można udekorować polewą, suszonymi owocami lub kremem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #biszkopt #Wielkanoc #PrzepisyWielkanocne #baba #Wielkanocne pieczenie #babkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych