Wiele twarzy tiramisu: cytryna, dynia, wino i jagoda
Tiramisu nie zawsze było deserem o smaku kawy i serku śmietankowym. Niegdyś była to słodka zupa podawana na dworze Medyceuszy. Te czasy już minęły, a klasyczny przepis na savoiardi, mascarpone i kawę został zastąpiony nowymi: tiramisu z jagodami, cytryną, orzechami, a nawet dynią.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Baza tiramisu i krem
- Opcje impregnacji
- Surowe jajka: czy nie są niebezpieczne?
- Tiramisu z pistacjami
- Cytrynowe tiramisu
- Tiramisu z dynią i winem
- Tiramisu jagodowe
- Jagodowe tiramisu
- Tiramisu „Zimowa opowieść”
- Truskawkowe tiramisu
Baza tiramisu i krem
Ciasteczka Savoiardi, mascarpone, mocna kawa i kurze jaja – wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić tiramisu
Podstawą tiramisu jest savoiardi, są to też „damskie paluszki” czy „ciasteczka buduarowe”, ale tak naprawdę to gęsty biszkopt. Został wynaleziony w XV wieku na dworze księcia Sabaudii. Przygotowanie savoiardi w domu jest proste: upiecz biszkopt, dodaj trochę więcej mąki, pokrój w prostokąty. Będzie taniej niż kupno w piekarni.
Uważa się, że prawdziwe tiramisu nie jest możliwe bez mascarpone – delikatnego serka śmietankowego o zawartości tłuszczu do 70–80%. Ale niektórzy szefowie kuchni przygotowują śmietanę na bazie Filadelfii, ciężką bitą śmietanę z żelatyną, domowe lody, przecier jagodowy lub owocowy. Idealnymi opcjami są sezonowe truskawki, maliny lub persymony. Świetnie sprawdzają się także porzeczki i borówki, nawet mrożone. Jeśli owoce są twarde, należy je najpierw upiec, a zbyt wodniste jagody gotować w syropie cukrowym, aż lekko zgęstnieją.
Opcje impregnacji
Kawa służy do namaczania savoiardi; to ona nadaje deserowi rozpoznawalność. Dlatego kawa musi być wysokiej jakości, ale moc nie ma tak naprawdę znaczenia. Dla urozmaicenia można przygotować deser z herbatą: oolong, Earl Grey lub Matcha.
Tradycyjnie do impregnacji kawy dodaje się alkohol. Idealną opcją jest Marsala, wzmocnione wino deserowe z Sycylii. Ale ciemny rum, koniak czy sherry też są dobre.
W przypadku cytrynowych lub jagodowych wersji tiramisu odpowiednie są limoncello, amaretto, Calvados, likiery i likiery.
Surowe jajka: czy nie są niebezpieczne?
Tiramisu przygotowywane jest bez obróbki cieplnej i zawiera surowe jaja. Jeśli masz wątpliwości, lepiej utrzeć żółtka z cukrem w łaźni wodnej, a ubite białka zaparzyć w bardzo gorącym syropie cukrowym.
Nawiasem mówiąc, do kremu tiramisu w ogóle nie trzeba dodawać białka. Tak, będzie mniej bujny, ale za to stanie się solidny, co jest ważne na przykład podczas transportu.
Do dekoracji tiramisu nadają się kakao, kawałki czekolady, karmel, jagody i orzechy.
Tiramisu z pistacjami
Tiramisu z pistacjami
Zwiewne ciasteczka nasączone naturalną kawą i delikatnym kremem o aromacie pistacji. Nic ekstra.
przygotowanie 1 godzina
gotowanie 40 min
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
160 g espresso
100 g ciasteczek Savoiardi
do dekoracji:
kakao w proszku
pistacje
na mus:
250 g serka mascarpone
100 g śmietanki o zawartości tłuszczu 33–35%
75 g cukru
2 żółtka
1. Na mus Żółtka i cukier zagotować w łaźni wodnej, ciągle mieszając, do temperatury 85°C. Ubić masę na puszystą masę, ostudzić, dodać mascarpone, wymieszać.
2. Za pomocą miksera ubić śmietanę na puszystą, gęstą masę. Dodać do musu i wymieszać silikonową lub drewnianą szpatułką na gładką masę.
3. Namocz Savoiardi mocnym espresso i włóż na patelnię, mocno dociskając ciasteczka do siebie. Na wierzch wyłożyć masę musową i wyrównać. Wstawić do lodówki na 1–1,5 godziny.
4. Gotowe tiramisu posypać kakao przez drobne sitko. Udekoruj pistacjami i podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast pistacji można użyć dowolnych orzechów, na przykład migdałów. Do espresso możesz dodać syrop orzechowy dla smaku.
Cytrynowe tiramisu
Cytrynowe tiramisu
Nasz przepis różni się znacznie od klasycznego, ale jednocześnie pozostaje włoski. W końcu cytryny cieszą się prawdziwą popularną miłością od Krotony po Florencję.
przygotowanie 3 godziny
czas gotowania 1 godzina 30 minut
Do gotowania 14 porcji potrzebować:
na krem mascarpone:
500 g mascarpone
2 średniej wielkości cytryny
2 jajka
100 g cukru
100 g cukru pudru
4 żółtka
do impregnacji:
50 g cukru
50 ml limoncello
do montażu:
250 g ciastek Savoiardi
1. Cytryny na krem dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, następnie usuń z nich skórkę za pomocą drobnej tarki. Wyciśnij sok.
2. Wbij jajka do dużej miski. Dodać cukier, sok z cytryny i skórkę z 1 cytryny. Miskę wstawić do łaźni wodnej i ciągle mieszając trzepaczką gotować do momentu, aż masa zgęstnieje (lub osiągnie temperaturę 82°C).
3. Zdejmij gorącą mieszaninę z ognia. Przykryć folią spożywczą tak, aby ściśle przylegała do powierzchni (w przeciwnym razie powstanie skorupa). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
4. Za pomocą miksera ubić żółtka na śmietanę z cukrem pudrem. Powinniśmy otrzymać lekką masę o jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawaj mascarpone, nie przerywając ubijania.
5. Dodawaj porcjami schłodzoną mieszankę cytrynową. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż krem osiągnie jednolitą konsystencję. Do momentu użycia odstawić w chłodne miejsce.
6. Do namoczenia wlać do rondla 300 ml pitnej wody, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Studzimy, wlewamy limoncello, mieszamy.
7. Na dno głębokiej patelni nałóż odrobinę kremu. Szybko zanurz ciasteczka w syropie i ułóż je w jednym rzędzie, mocno dociskając. Na wierzch wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Następnie kolejna warstwa ciasteczek i pozostała część kremu. Posyp skórką z cytryny. Włóż tiramisu do lodówki na 2–5 godzin.
Przydatne rady
To cytrynowe tiramisu można przygotować w wygodnej formie porcji, układając składniki w szerokich szklankach lub nawet małych przezroczystych salaterkach.
Przy okazji
Jeśli nie masz nic przeciwko jeszcze ciekawszym eksperymentom kulinarnym, zastąp w tym przepisie cytrynę limonką – tiramisu nabierze jasnych nut kuchni azjatyckiej.
Tiramisu z dynią i winem
Tiramisu z dynią i winem
W razie potrzeby dodaj do dyni odrobinę miodu lub cukru trzcinowego – okaże się jeszcze smaczniejsza!
przygotowanie 4 godziny
gotowanie 1 godzina
Do gotowania 8 porcji potrzebować:
800 g mascarpone
500 g dyni
400 ml mocnej kawy, opcjonalnie słodzonej
5 bardzo świeżych jaj kurzych
200–300 g ciastek Savoiardi
150 ml + 30 ml słodkiego wina deserowego lub innego aromatycznego alkoholu
100 g cukru + trochę więcej do posypania
sól
do dekoracji:
skórka cytrynowa
1. Dynię drobno posiekać, posypać cukrem i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20–30 minut. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze, dodając 30 ml wina.
2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na biało za pomocą miksera lub trzepaczki. Dodaj mascarpone i mieszaj, aż masa będzie gładka.
3. Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Delikatnie, za pomocą szpatułki od dołu do góry, małymi porcjami łączymy białka z mascarpone z żółtkami i cukrem.
4. Weź płaski talerz z bokami, wlej do niego połowę kawy i 75 ml wina. Zanurzaj ciasteczka w mieszance, zanurzając je mniej więcej do połowy, na 5 sekund. Natychmiast umieść je w przezroczystym pojemniku o pojemności co najmniej 1,5 litra.
5. Ciasteczka ułożyć w jednej warstwie, mocno je dociskając. Na wierzch wyłóż krem mascarpone i dokładnie go wygładź. Następną warstwę stanowi puree z dyni.
6. Kontynuuj maczanie ciasteczek, szczelnie je zawijając i przykrywając mascarpone i dynią, aż skończą się składniki. W pewnym momencie będziesz potrzebować drugiej połowy kawy i wina. Najwyższą warstwę powinno stanowić puree z dyni.
7. Miskę z tiramisu przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podawaj na zimno, posypany skórką.
Uwaga dla gospodyni
Cynamon doskonale komponuje się z dynią; można go dodać bezpośrednio do puree. A do dekoracji można użyć pokruszonych pestek dyni, podsmażonych na patelni bez oleju.
Tiramisu jagodowe
Tiramisu jagodowe
Spróbuj po prostu zastąpić napar kawowy naparem jagodowym. To okaże się interesujące.
20 minut
Do gotowania 3 porcje potrzebować:
400 g borówek + trochę do dekoracji
210 g cukru
200 g mascarpone
3 jajka
16 ciasteczek Savoiardi
2 łyżki l. sok z cytryny
1. Borówki zmiel w blenderze, przełóż do rondelka, dodaj 150 g cukru i postaw na średnim ogniu. Wlać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, następnie zdejmij z ognia i ostudź. Odłóż 2-3 łyżki. l. puree do podania.
2. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Żółtka umieścić w misce i ubić mikserem elektrycznym z 50 g cukru. Masa powinna zwiększyć swoją objętość i rozjaśnić się. Dodaj mascarpone i mieszaj, aż masa będzie gładka.
3. W drugiej misce ubić białka, aż pojawi się piana. Dodaj pozostały cukier i kontynuuj ubijanie, aż utworzą się miękkie szczyty. Krem mascarpone przełożyć na ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką, tak aby masa pozostała przewiewna.
4. Połóż połowę savoiardi na dnie przezroczystej patelni. Wylać na nie równomiernie połowę puree jagodowego. Na kolejną warstwę wyłóż połowę serka śmietankowego. Powtórzyć układanie warstw ciasteczek, puree z jagód i serka śmietankowego. Wyrównaj powierzchnię, przykryj formę folią spożywczą i włóż deser do lodówki na 2,5 godziny.
5. Wyjmij tiramisu 15 minut przed podaniem. Polać pozostałym puree i udekorować jagodami.
Uwaga dla gospodyni
Borówki można zastąpić jagodami. A jeśli deser zjedzą tylko dorośli, lepiej dodać kilka łyżek likieru jagodowego lub pomarańczowego do schłodzonego puree.
Jagodowe tiramisu
Jagodowe tiramisu
Świetna alternatywa dla deserów z ciasta czy kremu maślanego. Jagody nadadzą klasycznemu przepisowi nowy akcent.
przygotowanie 2 godziny
gotowanie 30 min
Do gotowania 8 porcji potrzebować:
500 g mrożonych truskawek
350 g mascarpone
3 jajka
200 g cukru
200 g ciastek
do dekoracji:
50 g cukru pudru
świeże jagody (borówki, maliny, jeżyny)
gałązki rozmarynu
1. Ostrożnie rozmroź jagody w lodówce. Dodać 100 g cukru i zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładkie puree.
2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z 50 g cukru i ubijaj mikserem przez 5 minut. Żółtka połączyć z mascarpone i wymieszać.
3. Do białek dodać pozostały cukier, ubijać na gęstą pianę przez 5 minut. Bardzo ostrożnie w 3 dodatkach połączyć białka z kremem mascarpone.
4. Na dnie formy ceramicznej lub teflonowej ułóż warstwę ciasteczek, dodaj połowę przecieru truskawkowego i połowę śmietanki. Ponownie ułóż warstwę ciastek, polej pozostałym puree, posmaruj kremem. Udekoruj tiramisu świeżymi jagodami, cukrem pudrem, gałązkami rozmarynu i włóż do lodówki na 2 godziny.
Przydatne rady
Spróbuj upiec ciasteczka z alternatywnymi mąkami, aby były prawie PP, np. mąką migdałową.
Tiramisu „Zimowa opowieść”
Tiramisu „Zimowa opowieść”
Tę nietypową opcję najlepiej przygotować późną jesienią – wczesną zimą, w okresie persimmon. Ta piękna jagoda dobrze komponuje się z sosnową świeżością rozmarynu i aromatem kawy.
40 minut
Do gotowania 6 porcji potrzebować:
4–5 persimmon (średnie)
500 ml mocnej kawy
500 g ricotty
6 jaj
150 g cukru
14 sztuk ciasteczek (w…