Wermiszel, jakiego nie znaliśmy. Przepisy znane i zaskakujące
Olga Zacharowa 25 września 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Wermiszel w zupie z kurczaka lub mleka to najbardziej oczywiste skojarzenie kulinarne. Ale wermiszel, jak każdy inny makaron pod względem kształtu i wielkości, ma najbogatsze możliwości kulinarne. Zapraszamy do dowiedzenia się wiele o naszym starym znajomym.
Tylko ekran @media i (maks. szerokość: 600 pikseli) { .vrezka-gallina-blanca__left-img { wysokość: 250 pikseli; } }
O czym porozmawiamy w artykule:
- Kiedy wermiszel pojawił się we Włoszech?
- Wermiszel z Włoch do Meksyku
- Wermiszel włoski
- Rice-A-Roni, przysmak z San Francisco
- Frittata, włoski omlet
- Azjatycki wermiszel ryżowy
- Niezapomniana azjatycka zupa z makaronem ryżowym
- Wermiszel ze skrobi azjatyckiej
- Wermiszel na Bliskim Wschodzie, w Indiach i Afryce Wschodniej
- Wermiszel meksykański
- Nasz – rosyjski – wermiszel
- Czy dozwolona jest automatyczna wymiana różnych rodzajów makaronów?
- Jaka jest różnica między wermiszelem a innym podobnym włoskim makaronem?
Wermiszel nie ma najbardziej apetycznej nazwy; z włoskiego tłumaczy się jako „małe robaki”ale kto to teraz pamięta?! Wermiszel to bardzo cienka pasta, która szybko się gotuje i można ją podawać samodzielnie lub w zupełnie innych potrawach.
Kiedy wermiszel pojawił się we Włoszech?
We Włoszech w XIV w. makaron był inaczej nazywany w różnych regionach. W 1338 roku powstało dzieło Compendium de naturis et proprietatibus alimentorum („Krótka informacja o charakterze i właściwościach żywności”) i tam nazywają się „wermiszel” „orati” w Bolonii, „fermentini” w Reggio i „pancardelle” w Mantui.
Pierwsza wzmianka o przepisie na wermiszel znajduje się w książce De arte Coquinaria per vermicelli e maccaroni siciliani („Sztuka robienia sycylijskiego makaronu i wermiszelu”). Został napisany przez znanego szefa kuchni Martino de Rossi (lub Martino da Como) prawdopodobnie od 1456 do 1467 roku. Wśród ówczesnych szefów kuchni nie miał sobie równych i być może był pierwszym znanym szefem kuchni w Europie, znanym w wielu krajach.
W Libro de arte coquinaria znajduje się kilka przepisów na wermiszel, który można przechowywać 2–3 lata, jeśli zostanie wysuszony na słońcu. W rzeczywistości Maestro Martino jest uważany za pierwszego, który poważnie przestudiował wermiszel i przygotowane z niego przepisy.
Wermiszel włoski
Wermiszel z Włoch do Meksyku
Wermiszel włoski
Koneserzy kuchni włoskiej uważają, że wermiszel, jedna z najstarszych form makaronu, po raz pierwszy pojawił się w regionie Kampanii. W Neapolu, stolicy tego regionu, nazywano kiedyś makaronem neapolitańskim „wermiszel”. Został wykonany ręcznie, więc nie miał najidealniejszego kształtu – był krótki i lekko krzywy. Bardzo podobny do małych robaków.
Wtedy i teraz włoski wermiszel wytwarzany jest z mąki z pszenicy durum i można go stosować jak każdy inny cienki makaron – spaghetti, spaghettini lub anielskie włosy.
Włoski wermiszel ułożony w kształt gniazda
Rice-A-Roni, przysmak z San Francisco
Włoski wermiszel służy do przygotowania słynnego dania w USA Rice-A-Roniktóry po II wojnie światowej został nazwany „przysmakiem San Francisco”. Nowożeńcy Lois i Tom De Domenico (on z Włoch, ona z Kanady) przenieśli się do San Francisco w 1946 roku, gdzie ojciec Toma był właścicielem fabryki makaronów i wynajmował małe mieszkanie od ormiańskiej rodziny. Właścicielka mieszkania, pani Kaptanian, objęła Lois patronatem kulinarnym i nauczyła ją gotować baklawę oraz popisowy ormiański pilaw. Tomek przyniósł z fabryki makaron, który kobiety drobno zmiażdżyły, tak aby wyglądały jak ziarenka ryżu. Kiedy ormiański pilaw z łamanego wermiszelu i ryżu zakorzenił się w rodzinie De Domenico i stał się ich ulubionym daniem, Tomek zdecydował, że fajnie byłoby kupić niemal gotowy pilaw z wermiszelu i ryżu, pakowany w pudełka. Dostosowanie receptury do rodzinnej produkcji zajęło 3-4 lata. Postanowili nazwać danie Rice-A-Roni („ryż i makaron”). W 1955 roku na rynku nie było zbyt wielu pakowanych dodatków do dań, dlatego danie z makaronem i ryżem stało się jednym z pierwszych popularnych dań typu fast food. Do dziś kolorowe pudełka Rice-A-Roni sprzedawane są w Stanach Zjednoczonych, a danie to cieszy się popularnością nie tylko w San Francisco.
Przepis na pilaw ryżowy pani Kaptanian był przekazywany w rodzinie De Domenico z pokolenia na pokolenie, być może grzyby i orzeszki piniowe pojawiły się w przepisie nieco później.
- Na patelni z wysokimi bokami podsmaż na maśle ryż długoziarnisty i posiekany wermiszel Federici (1:7 na korzyść ryżu), aż wermiszel będzie jasnozłoty.
- Dodać drobno posiekaną cebulę, grzyby np. pieczarki i małą garść orzeszków piniowych. Mieszając, kontynuuj gotowanie na średnim ogniu, 3-5 minut.
- Podsmażone składniki zalać bulionem z kurczaka i dodać sól.
- Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 11 minut, nie wyjmując jej.
- Zdejmij patelnię z ognia, otwórz pokrywkę, wypuść parę i podawaj.
Domowy ryż-a-roni
Frittata, włoski omlet
We Włoszech, między innymi daniami z makaronu, lubią gotować makaron frittata. Słowo „frittata” pochodzi od czasownika friggereco oznacza „smażyć”. Danie można przygotować z dowolnego rodzaju makaronu, ale szczególnie smaczny jest chrupiący wermiszel. Teraz taki przepis, można powiedzieć, wpisuje się w trend rozsądnej konsumpcji – to sposób na wykorzystanie resztek makaronu z zupy. Włosi używają nawet resztek makaronu zmieszanych z sosem. Z biegiem czasu danie stało się tak popularne, że przygotowuje się je z resztek tylko wtedy, gdy jest to konieczne, a wiele osób specjalnie gotuje makaron dzień wcześniej, aby następnego dnia przygotować frittatę. Mamy wspaniały przepis na frittatę z południa Włoch – od Bazylikaty.
- Wermiszel Federici ugotować al dente, odcedzić na sicie i pozostawić do ostygnięcia w misce.
- Smaż grubo posiekane anchois i płatki chili na oliwie z oliwek, aż anchois zaczną się topić. Dodajemy czosnek i chwilę trzymamy na patelni.
- Zawartość patelni przełożyć do miski z ostudzonym makaronem, dodać roztrzepane jajka (na 250-300 g gotowego makaronu potrzeba 7-8 jaj).
- Sól, pieprz, dodaj garść drobno posiekanej natki pietruszki.
- Wymieszaj i wlej mieszaninę na dużą, rozgrzaną patelnię, najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Smażyć na złoty kolor i chrupkość z obu stron. Podawaj gorącą frittatę z makaronem.
Makaron Frittata, jedna z opcji podania
Azjatycki wermiszel ryżowy
Makaron ryżowy, który można też nazwać wermiszelem nie dlatego, że jest krótki, ale dlatego, że jest bardzo cienki, stanowi popularną bazę wielu dań, np. sałatek. W tym ostatnim stosuje się go schłodzonego, dodając Wieprzowina BBQ, grillowane krewetki, smażone lub pieczone tofu z orzeszkami ziemnymi. Można go także dodać do sałatki chrupiąca marchewka, kiełki fasoli, zioła – bazylia, mięta i kolendra. Najlepszy dressing to ostro-słodko-kwaśno-słony, przygotowany na bazie ostrego sosu Nuoc Cham (na bazie sosu rybnego, czosnku i soku z limonki).
Niezapomniana azjatycka zupa z makaronem ryżowym
Z wermiszelu ryżowego w zaledwie 15 minut przygotujesz azjatycką zupę o przepięknym pomarańczowym odcieniu, zachęcającym aromacie i niezwykle intensywnym smaku.
- Na patelni z wysokimi bokami na średnim ogniu podsmaż czerwoną pastę curry, posiekany świeży korzeń imbiru, czosnek z olejem roślinnym, 4-5 minut.
- Dodaj kawałki kurczaka, ewentualnie piersi i kontynuuj smażenie, aż kurczak zmieni kolor.
- Dodać bulion z kurczaka, sos rybny i mleko kokosowe. W razie potrzeby rozcieńczyć płynną mieszaninę wodą pitną. Gotuj, aż kurczak będzie gotowy.
- Wermiszel ryżowy włóż do misek i zalej wrzącą zupą. Wymieszaj, dopraw sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Pozostaw na kilka minut, aż wermiszel będzie gotowy i podawaj na gorąco.
Zupa azjatycka w 15 minut. z makaronem ryżowym i krewetkami (zamiast kurczaka)
Wermiszel ze skrobi azjatyckiej
Makaron szklany to rodzaj azjatyckiego wermiszelu. Jest wytwarzany ze skrobi Masza (fasola azjatycka lub fasola mung, jak nazywa się te rośliny strączkowe) lub skrobia ze słodkich ziemniaków (batat). Jest przezroczysty, bardzo cienki i umiarkowanie długi. Wermiszel ten ma delikatniejszą konsystencję i w porównaniu do ryżu jest całkowicie przezroczysty. Dodatkowo – makaron szklany jest bezglutenowy! Wermiszel szklany można znaleźć w wietnamskich sajgonkach i bułkach na parze banh bao.
Kuchnia koreańska ma danie „japchae”do którego używa się wermiszelu dangmyeonwyprodukowany ze skrobi ze słodkich ziemniaków. Mówi się, że ten makaron „ma najfajniejszą, prawie gumowatą konsystencję, która sprawia, że jedzenie dowolnej miski makaronu jest 10 razy bardziej ekscytujące”. Danie przygotowuje się szybko i łatwo z dodatkiem nasiona sezamu, ocet ryżowy, czosnek, świeży korzeń imbiru oraz sezonowe warzywa i/lub grzyby. Obowiązkowym składnikiem dania jest przyprawa koreańska. gochujang (ostra pasta z fermentowanych ziaren soi, kleistego ryżu i czerwonej ostrej papryki).
Japchae z warzywami
Wermiszel na Bliskim Wschodzie, w Indiach i Afryce Wschodniej
W Egipcie wermiszel smaży się z warzywami lub masłem, a następnie gotuje z ryżem. W Somalii używają wermiszelu qadriada. W tym celu wermiszel smaży się na maśle, dodaje się wodę, cukier i kardamon i doprowadza do pełnej gotowości. Danie to jest najczęściej spożywane jako deser lub podawane jako dodatek do dań z ryżu. Qadriad jest również powszechnym deserem w niektórych częściach Etiopii, na który duży wpływ mają Arabowie. Tam danie znane jest jako „attriya” i podawane na zimno, często z cienką warstwą kremu na wierzchu.
Ale najbardziej niezwykłym zastosowaniem wermiszelu jest falodawarstwowy deser w szklance/szklance pochodzący z Persji. Niezwykły jest także ze względu na różnorodność tekstur. Deser przygotowywany jest obecnie w Indiach, Pakistanie, niemal na całym Bliskim Wschodzie, w Bangladeszu i Turcji. Persowie, którzy wyemigrowali do Indii z Iranu, przedstawili Hindusom tę słodką mieszankę. Stało się integralną częścią handlu ulicznego. Podobny napój, tyle że z grubszym makaronem, piją Kurdowie w Iraku.
Podstawowy przepis na deser mleczny w Indiach składa się z syrop różany, mąka kukurydziana lub makaron maranta (mączka skrobiowa otrzymywana z kłączy i bulw roślin tropikalnych), mleko i lody. Bazę można uzupełnić szafran, mango, pistacje, kostki galaretki, truskawki, czekolada, nasiona chia.
Falooda, deser warstwowy w szklance/szklance, jedna z opcji podania
Wermiszel meksykański
Meksykańskie fideos, co po hiszpańsku oznacza „makaron”, są bardzo podobne do włoskiego makaronu pod względem kształtu i składników. Jest również przygotowywany z pszenicy i wody, ale zawsze jest wyjątkowo krótki. Często jest smażony na oleju, aby uzyskać bogatszy smak, a nie gotowany. Dania meksykańskie z fideos można przygotować ze zwykłego wermiszelu. Na przykład zupa Fideo Seco, którą przygotowuje się niemal w każdym meksykańskim domu. Przepis ten pojawił się około 1890 roku, kiedy włoscy emigranci przywieźli ze sobą dania narodowe.
Zupę przygotowuje się niemal jak klasyczny sos marinara. Opiera się na: pomidory, cebula, czosnek, zioła plus woda/bulion z kurczaka i fideos. Wermiszel jest smażony, aż będzie chrupiący i…