Wellington z polędwicy wołowej
gastronomia 08 grudnia 2023 r(8)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Beef Wellington z polędwicy wołowej przygotowywany jest według klasycznej angielskiej receptury.
Złożoność: trudny Kalorie: 588,18 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 36,78 g/39,08 g/21,60PiekarnikPrażeniePieczenieKolacjaDanie główneWegetarianizmImpreza, bufetRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 polędwica wołowa o wadze 1 kg700 g pieczarek10 cienkich plastrów szynki suszonej450–500 g ciasta francuskiego bez drożdży1 małe jajkooliwa z oliwekświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij wszystkie błony z mięsa, sól i pieprz ze wszystkich stron. Mięso smażymy na dużym ogniu na oliwie z oliwek ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 2
Pieczarki przetrzyj serwetką, drobno posiekaj, dopraw posiekanym tymiankiem, smaż na oleju na tej samej patelni, aż płyn odparuje, 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Rozwałkuj ciasto na warstwę, w którą możesz owinąć cały kawałek mięsa. Przykryj powierzchnię roboczą dużym kawałkiem folii spożywczej i ułóż kawałki szynki lekko nachodząc na siebie, tworząc prostokąt. Połóż grzyby na szynce. Połóż mięso na wierzchu. Pomagając sobie folią, owiń mięso szynką i grzybami, przykryj folią, włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 4
Zdejmij folię, mięso w szynce przełóż na ciasto, zawiń i ściśnij brzegi, odcinając nadmiar. Posmaruj ciasto jajkiem, lekko natnij wierzch i piecz przez 25 minut. Przed podaniem odstaw na 15 minut.