Do przepisu
Mięso z kością smaży się i marynuje nieco dłużej niż filet. Mierząc temperaturę wypieczenia kawałka, staraj się nie dotykać termometrem kości – jest ona cieplejsza niż miąższ.
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godzinyGrill/grillNa grilluKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1,5 kg kotlet schabowy z kością2 duże pomarańcze2 limonki2 gałązki mięty6 łyżek l. oliwa z oliwek2 łyżeczki różowy pieprzsólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso pokroić na 6-8 dużych kawałków z kością i doprawić solą i pieprzem ze wszystkich stron. Przykryj folią i odłóż na bok.
Krok 2
Na marynatę umyj owoce cytrusowe pędzelkiem i osusz papierowymi ręcznikami. Za pomocą drobnej tarki zetrzyj skórkę z owoców cytrusowych i wyciśnij sok. Drobno posiekaj liście mięty.
Krok 3
Skórkę umieścić w moździerzu. Dodaj różowy pieprz i 0,5 łyżeczki. sól, zmiażdżyć. Wymieszaj z miętą, olejem i sokiem cytrusowym.
Krok 4
Mięso włóż do torebek strunowych lub pojemników, dodaj marynatę i zamknij torebki. Marynować 2 godziny w temperaturze pokojowej lub do 5 godzin w lodówce.
Krok 5
Rozpal węgle na grillu lub w garnku do grillowania – powinny się dobrze spalić i zmienić na biały popiół – lub rozgrzej grill. Rozgrzej ruszt i nasmaruj go. Mięso strząśnij z marynaty, połóż na grillu i grilluj na rozżarzonych węglach, obracając co 2 minuty, około 25 minut. Odstaw mięso pod folią na 10 minut i podawaj.