Jeśli masz domek letniskowy, z dużym prawdopodobieństwem masz około sześciu cegieł, czyli grilla lub kotła grillowego. Jednak nie o to chodzi. Wystarczy dodać rybę, zręczne ręce i wszystko się ułoży. Uwędźmy pstrąga.
Dlaczego pstrąg? Pstrąg jest opcją całkowicie korzystną dla obu stron, jeśli nie jest suszony. Można go nawet wysuszyć – nie zjedzą go w powietrzu, parafrazując Harrisa z „Trzech mężczyzn w łódce”. Ale wystarczy włożyć minimalny wysiłek, a otrzymasz produkt pyszny pod każdym względem.
Pstrąg jest delikatny jak pocałunek siostry. Jest już posprzątany i nie trzeba się w nim bawić. Duże lepkie łuski nie odlatują z niego. Ma ładny, efektowny różowy kolor z brzoskwiniowymi nutami. Gotuje się bardzo szybko. Jest w nim niewiele kości i łatwo odchodzą. Czy muszę dalej namawiać?
Jakiego pstrąga wędzić
Można wędzić małego pstrąga potokowego lub, najprawdopodobniej, pstrąga hodowlanego, ale lepiej zacząć od dużego troci wędrownej. Waży przeważnie od 1800 do 2200 g i to nam bardzo odpowiada. Pstrąg jest lepszy od tuczonego łososia klatkowego, jest bardziej suchy, a jego smak jest bardziej podkreślony, co jest również zaletą w naszej branży wędzenia na gorąco.
Czego jeszcze potrzeba do wędzenia pstrąga?
Potrzebujesz także trocin lub zrębków drzewnych. Lepsze niż drzewa owocowe – jabłko, grusza, wiśnia. Odpowiednie są również dąb i buk. Ale nawet tutaj można znaleźć wyjście, bo w warunkach polowych nawet zielone gałęzie olchy dają doskonałe rezultaty, z tą różnicą, że kolor jest bardzo nasycony. Wszystko to z łatwością znajdziesz w każdym dużym supermarkecie; dostaniesz też rozmrożonego lub nawet schłodzonego pstrąga.
Trociny czy zrębki? Trociny muszą być mokre, w przeciwnym razie natychmiast się spalą. Zrębki można pozostawić suche – potrzebujemy trochę czasu – lub na wszelki wypadek można je zwilżyć. Ile ich potrzebujesz? Tak, trochę, garść lub filiżanka. Oczywiście, jeśli masz koryto i wędzisz dwa półfuntowe łososie, potrzebujesz więcej trocin i frytek, ale wszyscy liczymy na jednego troci wędrownej, czyli około 2 kilogramów.
Całkiem możliwe jest obejście się z folią, ale jeśli masz starą koryto lub dużą umywalkę, możesz nawet przejść do palenia na skalę przemysłową.
Jak wędzić pstrąga
Wędzenie całego pstrąga, szczególnie z głową, może zająć sporo czasu, nawet do godziny. Wyjęcie fileta z pstrąga nie jest trudne, a wędzenie filetu zajmuje zazwyczaj około 20 minut, nie więcej. Zdecyduj sam, co najbardziej Ci odpowiada. Powiedzmy, że zdecydowaliśmy się na filet.
Połóż dwa filety skórą do dołu, stroną jack do dołu, na większym kawałku folii złożonej 2-3 razy. Jeśli interesuje Cię skóra, dobrze byłoby najpierw trochę natłuścić folię. Interesuje mnie to. Rybę należy posypać solą, cukrem i pieprzem. Ile? Powiedzmy, łyżeczka soli i cukru na filet, pieprz do smaku. Bardzo miło jest też polać rybę koniakiem, whisky, Pernodem lub pastisem. Natychmiast tworzy urok i nastrój. Pod rybę możesz umieścić gałązki rozmarynu lub szałwii, a nawet zrębki – zapewni to dodatkowy przepływ powietrza i doda smaku.
Teraz przykryj rybę czymś – folią lub tą samą folią i poczekaj, aż sól i cukier się wchłoną. Zwykle wystarczy na to pół godziny. W tym czasie możesz po prostu zrobić dziurę, umieścić wokół niej sześć cegieł i rozpalić ogień. Lub rozpal węgle w rozruszniku kotła grillowego.
Jak zmontować konstrukcję do wędzenia na gorąco ryb
Trociny lub zrębki należy położyć na czymś żelaznym – na kawałku blachy, pokrywce wiadra, tacy lub błyszczącym pojemniku gastronomicznym ze stali nierdzewnej – wybór należy do Ciebie. Bez tego zużycie trocin znacznie wzrasta, ale są one kosztowne. Po raz kolejny chronimy przyrodę.
Załóżmy, że twoja ryba została solona, ogień wypalił się, węgle są gotowe – pozostaje tylko zmontować konstrukcję. Na cegłach umieść blachę do pieczenia, ruszt, szpikulce, okucia, a w najgorszym wypadku tylko gałązki. Na wysokości około 15 cm od węgli, które, jak zauważamy, nie są już zbyt gorące. Lub przerzuć je na boki. W tym miejscu połóż folię z rybą. Umieść żelazko z trocinami na środku węgla. A następnie przykrywasz go rynną, miedzianą umywalką lub po prostu opuszczasz kopułę kotła grillowego. Dobrze jest przycisnąć czymś rynienkę lub misę, aby dym nie uciekał. Jak długo czekamy? Około 20 minut Otwórz pokrywkę i spójrz. Ryba powinna zmienić kolor na złocisty i rozdzielić się na talerze. Nie powinno być żadnych półprzezroczystych obszarów. Jeśli tak właśnie jest, wyjmij go szybko i od razu podawaj. Niewiele jest rzeczy, które można porównać do świeżo wędzonego, pachnącego dymem pstrąga.
Jak gotować wędzoną na gorąco rybę w piekarniku
Jeśli nie masz daczy, nigdzie się nie przeprowadziłeś, albo jest zima, a za oknem leje marznący deszcz, też nie rozpaczaj. Ostatnio wypróbowaliśmy w naszej domowej kuchni rewolucyjną metodę wędzenia ryb w piekarniku. Okazało się świetnie. I nasz kolega i dobry przyjaciel Vlad Piskunov, który ma mnóstwo tych luksusowych kotłów grillowych wyglądających jak lokomotywa parowa, a nawet wędzoną rybę w woku z zieloną herbatą. To działa świetnie! Trzeba po prostu tego chcieć.
Inne klasy mistrzowskie:
Jak gotować gołąbki Gołąbki – nawet nie wiem, skąd wzięła się ta urocza nazwa, ale jest w niej wyraźna sympatia, coś pomiędzy gołębiami a ogierami… Zobacz więcej…
Zupa grzybowa Podejść do zupy grzybowej jest wiele, od czysto użytkowych po zapomniane luksusy. Rozważmy obie skrajności. Powiedzmy, że poszedłeś do lasu… Widzisz. więcej…
Jak marynować grzyby Ogólnie rzecz biorąc, z grzybami można zrobić prawie wszystko lub nie można nic zrobić – to zależy od grzyba. Grzyby są gotowane, smażone, pieczone, suszone, marynowane i oczywiście solone. Zobacz więcej…
Marynowanie ogórków To przedsięwzięcie tak stare, że nie w każdej książce kucharskiej znajdziesz przepis – nie trzeba dodawać, że ci, którzy mówią po rosyjsku… Zobacz więcej…
Jak ugotować kompot Trudno w tej chwili powiedzieć, czy słowo „kompot” przyszło do języka rosyjskiego z niemieckiego czy francuskiego, ale przyszło dawno temu i zdecydowanie. Zobacz więcej…
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #pstrąg #jak gotować #Andrey Bugaisky #palenie #ryba wędzona #daczaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych