Wędzona ryba

Wędzona ryba

gastronomia 23 czerwca 20100,00 (0)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarzWędzona rybaWędzona ryba Do przepisu

Jeśli nie masz wędzarni, możesz przygotować rybę w następujący sposób: zostaw trochę rozżarzonych węgli na grillu, przykryj namoczonymi wiórami olchowymi, na wierzchu umieść grill z rybą i przykryj całą konstrukcję elastyczną blachą żelazną, aby powietrze mogło przedostać się do wnętrza konstrukcję tylko od dołu. Zamiast olchy można użyć wiórów z dowolnych drzew owocowych: wiśni, jabłoni i gruszy. Wtedy ryba będzie miała nieco bardziej gorzki smak.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIleszcz lub pstrąg – 6 szt. (każda ryba waży około 400 g)Do solankigruba sól – 2 szklankiwoda – 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj solankę: do gorącej wody dodaj sól, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia, lekko ostudź.

Krok 2

Usuń wnętrzności i skrzela z ryby. Przepłukać zimną wodą, osuszyć i zanurzyć w ciepłej (ok. 40°C) solance na 5–7 minut. Usuń i wysusz.

Krok 3

Przygotuj wędzarnię: na dno włóż wióry olchowe i delikatnie polej je wodą. Połóż rybę na grillu lub powieś ją, w zależności od projektu Twojej wędzarni.

Krok 4

Połóż wędzarnię na rozżarzonych węglach i gotuj przez 20–30 minut. Większe ryby będą wędzić nieco dłużej. Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja