Wędzona ryba
gastronomia 23 czerwca 20100,00 (0)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Jeśli nie masz wędzarni, możesz przygotować rybę w następujący sposób: zostaw trochę rozżarzonych węgli na grillu, przykryj namoczonymi wiórami olchowymi, na wierzchu umieść grill z rybą i przykryj całą konstrukcję elastyczną blachą żelazną, aby powietrze mogło przedostać się do wnętrza konstrukcję tylko od dołu. Zamiast olchy można użyć wiórów z dowolnych drzew owocowych: wiśni, jabłoni i gruszy. Wtedy ryba będzie miała nieco bardziej gorzki smak.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIleszcz lub pstrąg – 6 szt. (każda ryba waży około 400 g)Do solankigruba sól – 2 szklankiwoda – 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj solankę: do gorącej wody dodaj sól, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia, lekko ostudź.
Krok 2
Usuń wnętrzności i skrzela z ryby. Przepłukać zimną wodą, osuszyć i zanurzyć w ciepłej (ok. 40°C) solance na 5–7 minut. Usuń i wysusz.
Krok 3
Przygotuj wędzarnię: na dno włóż wióry olchowe i delikatnie polej je wodą. Połóż rybę na grillu lub powieś ją, w zależności od projektu Twojej wędzarni.
Krok 4
Połóż wędzarnię na rozżarzonych węglach i gotuj przez 20–30 minut. Większe ryby będą wędzić nieco dłużej. Ostudzić i przechowywać w lodówce.