Wędzona oliwa z oliwek
gastronomia 08 grudnia 2016 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyDusząc się, marniejącPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 litr oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia szczypta trocin solifruitowych Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Połóż 3 długie arkusze folii na dnie kotła w poprzek, tak aby końce zwisały. Na folię połóż dużą garść namoczonych wcześniej trocin.
Krok 2
Na trociny połóż kolejny kawałek folii, robiąc w niej wiele małych dziurek.
Krok 3
Połóż ruszt na folii, postaw żaroodporną miskę, dodaj olej i sól.
Krok 4
Przykryj konstrukcję wystającymi kawałkami folii, tak aby pomiędzy miską a folią pozostała wolna przestrzeń. Zamknij kocioł pokrywką i owiń folią połączenie pokrywy i kociołka.
Krok 5
Postaw kociołek na małym ogniu. Gdy tylko spod pokrywki zacznie śmierdzieć dymem (mimo wszystkich twoich sztuczek), zdejmij kocioł z ognia. Pozostawić bez otwierania do całkowitego wystygnięcia. Olej ten świetnie nadaje się do dressingów do sałatek z mięsem, rybami i serami.