Wędzona oliwa z oliwek

Wędzona oliwa z oliwek

gastronomia 08 grudnia 2016 rWędzona oliwa z oliwek Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyDusząc się, marniejącPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 litr oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia szczypta trocin solifruitowych Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Połóż 3 długie arkusze folii na dnie kotła w poprzek, tak aby końce zwisały. Na folię połóż dużą garść namoczonych wcześniej trocin.

Krok 2

Na trociny połóż kolejny kawałek folii, robiąc w niej wiele małych dziurek.

Krok 3

Połóż ruszt na folii, postaw żaroodporną miskę, dodaj olej i sól.

Krok 4

Przykryj konstrukcję wystającymi kawałkami folii, tak aby pomiędzy miską a folią pozostała wolna przestrzeń. Zamknij kocioł pokrywką i owiń folią połączenie pokrywy i kociołka.

Krok 5

Postaw kociołek na małym ogniu. Gdy tylko spod pokrywki zacznie śmierdzieć dymem (mimo wszystkich twoich sztuczek), zdejmij kocioł z ognia. Pozostawić bez otwierania do całkowitego wystygnięcia. Olej ten świetnie nadaje się do dressingów do sałatek z mięsem, rybami i serami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja