Wątróbka z dorsza, czarny chleb, dżem morelowy: jak nasi czytelnicy przygotowują pyszne i niezwykłe kanapki

Wątróbka z dorsza, czarny chleb, dżem morelowy: jak nasi czytelnicy przygotowują pyszne i niezwykłe kanapki

Wątróbka z dorsza, czarny chleb, dżem morelowy: jak nasi czytelnicy przygotowują pyszne i niezwykłe kanapki

„Raz na trzy miesiące mam ochotę na wątróbkę dorsza: zazwyczaj jest to kanapka z marynowaną cebulą i czarnym pieprzem. Twarde żółtka można też rozsmarować w dół” – dzieli się przepisem Anna Kukulina. Zapytaliśmy naszych czytelników, jak przygotowują kanapki z wątróbką dorsza i otrzymaliśmy nieoczekiwane i bardzo ciekawe połączenia.

Wątroba dorsza

Luba Shenderova: „Jajko, szalotkę lub po prostu oparzone, drobno posiekaj i wymieszaj z wątróbką dorsza”.

Oksana Łebed: „Są wątróbki z dorsza w puszkach z ikrą dorsza, jest dużo smaczniejsza niż sama wątróbka. Ze świeżym ogórkiem!

Alena Soroka: „Czarny chleb, wątróbka z dorsza, konfitura morelowa lub pomarańczowa, piklowana czerwona cebula”.

Kanapka z wątróbką dorsza od Aleny Soroki: czarny chleb, wątróbka z dorsza, konfitura z moreli lub pomarańczy, piklowana czerwona cebula
Kanapka z wątróbką dorsza od Aleny Soroki: czarny chleb, wątróbka z dorsza, konfitura z moreli lub pomarańczy, piklowana czerwona cebula

Lili Dobkin: „Lubię to z jajkiem i zieloną cebulką. Kupię to jutro!”

Łada Bakal: „Z czarnym chlebem, oliwkami, koperkiem i zieloną cebulą. Moja mama dodaje też jajko na twardo.”

Rita Alfimova: „Czarny chleb, wędzona wątróbka dorsza, awokado i żółta sól swańska”.

Anna Mendlin: „Robię bez chleba, posypuję cytryną i kaparami. Dobrze jest położyć go na gorzkiej sałatce. Czasem z ryżem lub samym cienkim czarnym tostem.

Galina Zakharenko: „Czarny chleb. Świeży ogórek. Wątroba dorsza. Na wierzchu krąg gotowanego jajka – tak w torebce – i gorąca herbata. Jeśli nagle zabraknie chleba (jajka/ogórek itp.), to wątróbkę dorsza należy jeść na noc widelcem ze słoika. Należy to jednak robić bardzo cicho, aby kot nie usłyszał.

Kanapka z wątróbką dorsza od Galiny Zakharenko: czarny chleb, świeży ogórek, wątróbka dorsza, na wierzchu krążek gotowanego jajka w torebce
Kanapka z wątróbką dorsza od Galiny Zakharenko: czarny chleb, świeży ogórek, wątróbka dorsza, na wierzchu krążek gotowanego jajka w torebce

Irina Barats: „Z gotowanymi ziemniakami, jajkiem na twardo, musztardą i zielonym jabłkiem”.

Alexander Gavrilov: „Wątróbka dorsza, ogórek (dla świeżości) i ziemniaki (dla efektu bazowego) są dla siebie stworzone. Jakbym upiec, nie za duży, przekrój na połówki, na wierzch połóż morskie foie gras i plasterek ogórka. A w foie gras można posiekać cebulę, żeby przystawka była jeszcze bardziej bogata w wódkę.”

Kanapka z wątróbką dorsza od Alexandra Gavrilova: wątróbka dorsza, świeży ogórek i ziemniaki, gotowane lub pieczone
Kanapka z wątróbką dorsza od Alexandra Gavrilova: wątróbka dorsza, świeży ogórek i ziemniaki, gotowane lub pieczone

Svetlana Borisova: „Wątróbka dorsza jest zbyt delikatna, zbyt płynna, aby można ją było umieścić na przykład na ciabatcie. Dlatego albo czarny chleb, posypany świeżym czarnym pieprzem, bez żalu zetrzyj młynek, cytrynę i cienkie, cienkie plasterki świeżego ogórka. Można dodać także posiekane oliwki i koperek. Ale może tak być. Jeśli chleb jest biały, jak „pokrojony bochenek na 25”, to jest słodki. Dlatego wystarczy posmarować ją widelcem wątróbką, na wierzch nałożyć cienkie, półprzezroczyste krążki cebuli, natkę pietruszki lub selera (te delikatne w środku) i wszystko wbić połową jajka, nie do końca ugotowanego na twardo, żółtkiem w dół.”

Bella Murova: „Kiedyś próbowałam wątroby dorsza z awokado i cebulą, ale nie zadziałało. I zostałam przy sprawdzonym, najlepszym przepisie – słoik chleba i orzechów nerkowca.

Katya Varchenko: „Prawie jajko na twardo, kawałek marynowanych buraków, zielona cebula i wątroba dorsza. Cóż, nadal nadaje się na chrupiący tost żytni. Podoba mi się to połączenie, buraki mają słodycz, kwaskowatość i piękny kolor.”

Kanapka z wątróbką dorsza od Katyi Varchenko: jajko prawie na twardo, plasterek marynowanych buraków, zielona cebula i wątróbka dorsza na chrupiącej grzance żytniej.
Kanapka z wątróbką dorsza od Katyi Varchenko: jajko prawie na twardo, plasterek marynowanych buraków, zielona cebula i wątróbka dorsza na chrupiącej grzance żytniej.

Irina Leinvand: „Tost żytni, wątróbka dorsza, twarożek, drobno posiekana czerwona cebula, koperek i dużo pieprzu”.

Anna Obydenova: „Włóż chleb do tostera, posmaruj go gorącym masłem. A na wierzch wątróbka z dorsza.”

Olga Bychkova: „Mój przepis: wątróbkę dorsza ze słoika wyłóż na talerz, niech tak będzie.”

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wątróbka z dorsza #kanapkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja